Vježbanje na Bosu lopti
Neke ih žene ne vole nositi, neke ne mogu bez njih zamisliti ni jedan trenutak, ali činjenica je da ih sve žene obožavaju, barem na polici. Naravno, radi se o cipelama. Svaka će žena priznati da ih želi imati što više i nijedna ih neće odbiti kao poklon. Cipele su oduvijek ženska opsesija i to će još dugo ostati, no cipele donose i niz neželjenih posljedica. Prvenstveno bol u leđima, a onda je tu i bol u jastučićima na stopalima, prstima, razne deformacije stopala i kralježnice, upaljeni živci kao žuljevi. Iako niste o tome vjerojatno nikad razmišljali postoje mnoge žene koje u ne tako dubokoj starosti moraju na operaciju kralježnice upravo zbog nošenja visokih peta. Zbog toga doktori predlažu kako bi svaka žena koja nosi visoke pete trebala tu i tamo odrađivati neke vježbe koje će te neželjene posljedice umanjiti.
I autorica ovih redaka je veliki ljubitelj visokih peta, ali nakon nekoliko priča o strašnim posljedicama koje nošenje visokih potpetica ima na naše pa tako i moje zdravlje, odlučila sam poslušati stručnjake i vježbati.

Donosimo vam četiri vježbe za jačanje i istezanje koje moraju znati sve ljubiteljice visokih potpetica.

Listovi:

Hodanje u visokim petama ostavlja mišiće odnosno vaše listove u skraćenom položaju, što može biti vrlo opasno kada se cipele skinu. Naime, nošenje peta slabi navedene mišiće pa je vrlo bitno da se protegnete nakon svakog nošenja prilikom skidanja cipela. To je jedna kratka minuta, a može vam puno značiti. Za istezanje listova najbolja je poza poznata u jogi kao Klasična joga poza poznata pod nazivom Pas (Downward Dog) najbolje produžuje mišiće listova. Druga vježba koja će mnogo značiti vašim listovima je zatezanje vaših stopala dok ste u ležećem položaju, nožne prste privucite prema sebi, a onda ih ispružite i tako nekoliko puta.

Poza Pas
Gležnjevi:
Hodanje na ekstra tankim potpeticama nije mali podvig. Da bi se spriječile ozbiljne ozljede vaših zglobova, u svakodnevicu trebate ugraditi jednostavne vježbe koje jačaju vaše gležnjeve, poput hodanja na vrhovima prstiju. Uz to trebali radi i obične vježbe za zglobove poput razgibavanja rotiranjem, a ako imate neku spravu od mnogih za održavanje ravnoteže poput medicinske polu-lopte "Bosu" idealno je na njoj raditi čučnjeve, dok s pilates loptom možete raditi vježbe stiskanja zglobovima. Ove vježbice su vrlo jednostavne i neke od njih možete raditi i u uredu i dok gledate televiziju ili radite nešto treće i ne oduzimaju vam nikakvo vrijeme.

Ravnoteža:
Prilikom nošenja visokih peta mijenjate težište svojeg tijela zbog čega možete naići na ozbiljne probleme s ravnotežom. Zbog visokih peta i promjene ravnoteže najviše pati vaša kralježnica, točnije donji dio leđa koji je prilikom hodanja u štiklama pod najvećim pritiskom. Mnogo mišića u vašem tijelu omogućava vam da hodate uspravno i izgledate jednako graciozno u potpeticama kao i bez njih. Zato bi svako jutro trebali napraviti vježbu za svoju ravnotežu, ali i jačanje zglobova i trbušnjaka. Glavna vježba za ravnotežu je poznata joga „drvo poza“ u kojoj dignete obje ruke, ravno u zrak ili ih skupite iznad glave, a jednu nogu dok na drugoj stojite podignete i stopalom prislonite što više na drugu nogu. Osim ove drvo poza, možete isprobavati razne pozne kao da se igrate oponašanja abecede svojim tijelom. Ove vježbe osim za ravnotežu, idealne su i za gležnjeve. Jako je bitno da kada god uhvatite vremena radite i na jačanju svojih trbušnjaka, ali i leđnih mišića, a sve kako bi se teret hodanja na visokim petama prebacio s vaše kralježnice i na mišiće.

Drvo poza
Ahilova tetiva:
Ako često nosite cipele na visoku petu, onda je naglo prebacivanje iz visokih u ravne cipele mogu uzrokovati upalu Ahilove tetive. Još gore, može doći do pucanja te tetive koje se u nekim slučajevima mora liječiti i operacijom. Prilikom čestog nošenja cipela događaju se degenerativne promjene u vašem tijelu te se Ahilova tetiva tako reći skraćuje pa se ponovnim spuštanjem u ravne cipele rasteže i može doći do pucanja. Vježba s kojom ćete održati svoju Ahilovu tetivu sretnom je vrlo jednostavna: stanite sa svom težinom na puna stopala obje noge i lagano se dižite pa spuštajte na prste.