понедељак, 26. август 2013.

Prirodni sok koji čini čuda za naš organizam

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija i spada među najzdravije tečenosti koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo alkalan, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte šta sve liječi.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju.
Zanimljivo je da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi, pa tijelo može bolje da ga iskoristi i istovremeno održi hidratisanost ćelija.

Sok je dobar protiv raka

Za celer je poznato da sadrži bar osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprječavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprječava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.
Snižava holesterol
Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema istraživačima sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer takođe pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.
Pomoć u probavi
Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim laksativima.
Diuretik
Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu tijelu da se oslobodi od viška tekučnosti.
Protiv-upalno djelovanje
Poliacetilen u celeru je nevjerovatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije nauka pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprječava aktivaciju puteva koji omogućavaju stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođe inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom jedne sedmice može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih sudova, šireći ih i omogućavajući lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih sudova.
Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca
Celerov sok je nevjerovatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.
Zdrav seksualni nagon
Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, a istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim preparatima. Celer balansira sistem.
Kako napraviti sok?
Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer može slobodno da se  miješa s drugim voćnim i povrtnim sokovima, na primjer sokom od šargarepe, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smjese sokova od šargarepe, cvekle i celera u odnosu 8:3:5; šargarepe, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i šargarepe, celera i rotkvice u odnosu 8:5:3.
Magično osvježenje za svaki dio našeg tijela (Recept)
Još jedno piće iz kuhinje doktora Oza, piće s kojim biste, prema njegovim riječima, trebali započeti barem jedan dan u sedmici, a ako to može biti svaki dan, onda još bolje. Izuzetno je bogato vitaminima i zdravim vlaknima, siromašno kalorijama, a sadrži dobro za svaki dio našeg tijela.
Količine navedene u receptu ne morate strogo da se pridržavate (a ako nemate sve potrebno, neke možete i izostaviti). Manje ili više neke od navedenih namirnica neće naškoditi. Na kraju biste trebali dobiti oko litar ovog napitka, a uvijek mu volumen možete pojačati tako što ćete dodati malo vode. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte i odmah servirajte.
Sastojci
- 2 šake spanaća (dobar za mozak)
- pola krastavca (hidratizuje, čisti tijelo i umiruje)
- 1/4 stabla celera (dobar za kosti)
- 1 grančica peršuna (dobar za cirkulaciju i srce)
- 4 lista svježe mente (odličnog ukusa, a umiruje i opušta)
- 3 šargarepe (dobra za kožu, oči)
- 2 zelene jabuke, oguljene (jabuka k’o jabuka, dobra za sve)
- 1/4 narandže (dobra za metabolizam)
- 1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)
- 1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježava, štiti od virusa)
- 150 g ananasa (za probavu, pun vitamina, slatko zdravlje)
- đumbir, korijen, veličine palca, nasjeckan (dobar za cijelo tijelo)

narodnilijek.com

недеља, 25. август 2013.

Preskakanje konopca - vježba za oblikovanje tijela

Kako i hulahop tako i preskakanje konopca ima neprocjenjivu korist za naše zdravlje. Ono je istovremeno zabavno, i podsjeća nas na mladost, gdje je mnogima od nas to bila jedna od najdražih igara. U današnjem videu je prikazan kardio trening sa konopcem u 20 minuta. Pokušajte vježbati na isti način kako je pokazano u videu i za samo 20 minuta odvojenih dnevno, vi ćete za veoma kratko vrijeme umanjiti tjelesnu težinu, zategnuti tijelo i održavat ćete vaše zdravlje.
Preskakanje konopca je intezivna kardio aktivnost, koja će vam pomoći da oblikujete sve mišiće u tijelu, počevši od ramena, zadnjice pa sve do nogu. 45 minuta intezivnog preskakanja sagorijeva do 450 kalorija. Zbog toga je ova fizička aktivnost laka i zabavna, uz pomoću koje možete izgubiti višak kilograma. Druga prednost je ta, što vam za preskakanje konopca nije potrebna skupa oprema i možete je izvoditi kad god i gdje god vi poželite.

  Osnove Tabata treninga

HIIT je vrsta treninga koja se sve više koristi, nudi učinkovite vježbe za sagorijevanje kalorija, gubljenje kilograma i dolazak u formu. Ti teški intervali (urađeni za 6-10 sekundi) vas dovode do novog nivoa intenzivnosti, gdje tijelo može da sagori velike količine kalorija. Period odmora koji slijedi (istog trajanja kao i interval) dozvoljava vam da se oporavite da možete vježbu raditi opet i iznova.
Tradicionalne HIIT vježbe su teške, ali ako želite izazov koji će vas gurati do granica, Tabata trening je ono što vam treba.
Šta je Tabata?
Najjednostavnije rečeno, Tabata je četverominutni trening (ne uključujući zagrijavanje i hlađenje) koji uključuje 20 sekundi vrlo intenzivnog ili anaerobnog treninga nakon kojeg dođe odmor od 10 sekundi. To ponavljate 8 puta, što vam daje 4 minute vrlo intenzivnog vježbanja. Razlika između Tabata treninga i drugih intervalnih treninga jest u intenzitetu. Intervali odmora su kraći nego setovi vježbanja, intenzitet se podiže kako se korištenje kisika povećava, čineći vas vrlo aktivnim u samo 4 minute vježbanja.
Iako je originalno stvorena da sportaši poboljšaju svoju izvedbu, Tabata je postala svugdje prihvaćena, jer nudi i osobi koja ne vježba na profesionalnom nivo neke vrlo uzbudljive vježbe. Tabata trening se danas izvodi i do jedan sat. Te vježbe ne uključuju samo vožnju bicikla na spravi, kako se u početku za istraživanje radilo, nego i razne aktivnosti i vježbe: kardio, trening snage, kettlebell, složeni pokreti ili kombinacije svega navedenog.
Postoje i dobre i loše stvari na koje morate obratiti pažnju, prije nego se odlučite za Tabatu, bez obzira da li ćete se pridržavati nekog programa, ili ćete osmisliti svoj.
Dobre stvari:
 • Kratki treninzi – ako se odlučite samo za jednu Tabatu ili više njih, svaka traje samo 4 minute. Kratki periodi oporavka (10 sekundi) povećava intenzitet vježbanja, čime vam je dozvoljeno da uradite više za manje vremena.
 • Poboljšava izvedbu – Tabata trening poboljšava anaerobni i aerobni kapacitet (većina kardio treninga se fokusira na samo jedan).  Primijetit ćete napredak u svakodnevnom životu i drugim vježbama, jer tijelo postaje efikasnije u korištenju kisika.
 • Izazovno je – odlična stvar za iskusne koji žele nešto novo da probaju.
 • Učinkovito je – intervalni treninzi dokazano sagorijevaju više kalorija i poboljšavaju izvedbu. Fokusirajući se na anaerobni intervalni trening kakav je Tabata, pred vama su dodatne prednosti vezane za sagorijevanje kalorija.
Loše stvari:
 • Nije za početnike – Tabata trening je najbolji za iskusne koji su upoznati s visoko intenzivnim vježbama. Intenzitet se nagomilava, približavajući se kraju. Intenzitetu je lakše da vam pobjegne,ako niste navikli na ovu vrstu treninga.
 • Intenzivna neugodnost – ako uđete potpuno u visoko intenzivne intervale (nivoa 10 od 10), te četiri minute vježbanja vam se može činiti najduže i najneugodnije u životu.
 • Rizik od povrede – uvijek postoji rizik od povrede ako radite na visokom nivou ovakve vježbe. Rizik možete smanjiti  ako znate da ste potpuno spremni za ovaj trening (nekoliko mjeseci redovnog vježbanja običnih vježbi), i da ste potpuno zagrijani prije treninga.
 • Monotono je – 4 minute iste vježbe, čak i uz odmor može postati brzo monotono, i donijeti umor mišićima, što uzrokuje da vam forma i motivacija padnu.
Počnite s Tabata treningom
Ljepota ovog treninga je to što postoji više opcija da ga isprobate: video snimke, audio treninzi, ili možete sami stvoriti svoj Tabata trening radeći neke aktivnosti koje volite, iako su neke učinkovitije od ostalih:
 • Sprintevi
 • Bicikl
 • Eliptični trener
 • Visokointenzivne kardio vježbe: jumping jacks (skakanje uvis), Burpee vježba, skokovi iz čučnja...
 • Visokointenzivne vježbe snage: čučnjevi, sklekovi, iskoraci...
Imajte na umu da ako ponavljate jednu vježbu 8 puta možete izazvati umor, pa možete primijetiti da vam intenzitet vježbanja opada kako se približavate kraju. Jedan način da to spriječite i izbjegnete monotoniju jest da kombinujete razne vježbe u jedan Tabata ciklus. Na primjer, mijenjajte skokove u vis sa skokom iz čučnja, ili čak možete raditi 8 različitih vježbi tijekom jednog ciklusa.
Da biste olakšali treninge, koristite štopericu. Možete naći i razne Tabata aplikacije za telefon koje vam pomažu da bolje uspostavite intervale vježbi i odmora.
Primjer Tabata kardio treninga
Prezentujemo vam jedan primjer Tabata treninga koji uključuje 4 Tabata seta, svaki s dvije visokointenzivne vježbe, koje izmjenjujete za dužinu svakog seta. Zapamtite da je ovo napredni trening, pa tako prilagodite vježbe svojoj formi i uzmite duže pauze ako je potrebno.
Zagrijavanje: 10 minuta kardija, postepeno povećavajte intenzitet
Tabata set  1:
1. Burpee vježbe
2. Mountain climbers vježba

Radite jednu vježbu 20 sekundi, odmorite 10, pa uradite drugu vježbu. Ponovite to 8 puta da zatvorite ciklus. Odmorite minutu.
Tabata set 2:
1. Dugi skokovi
2. Plyo jacks vježbe

Radite jednu vježbu 20 sekundi, odmorite 10, pa uradite drugu vježbu. Ponovite to 8 puta da zatvorite ciklus. Odmorite minutu.
Tabata set 3:
1.  Skok iz čučnja
2. Jogging- visoko podignuta koljena

Radite jednu vježbu 20 sekundi, odmorite 10, pa uradite drugu vježbu. Ponovite to 8 puta da zatvorite ciklus. Odmorite minutu.
Tabata set 4:
1. Udarci iz skoka (jump kick)
2. Iskoraci s jedne strane na drugu

Radite jednu vježbu 20 sekundi, odmorite 10, pa uradite drugu vježbu. Ponovite to 8 puta da zatvorite ciklus. Odmorite minutu.
Hladite se 5 minuta. Ukupno trajanje vježbanja: 35 minuta.

 Piše: Body.ba

субота, 24. август 2013.

Vežbe sa metlom kreirane za Gvinet Paltrou


Evo jedne divne vežbice za sve one male “veštice”. Pogledajte video sa detaljnim objašnjenjem vežbi, koje je trener Trejsi Andrson napravila za slavnu glumicu Gvinet Paltrou.
Znate li da Gvinet Paltrou ima više od 40 godina? I, naravno, izgleda fenomenalno. Ko bi rekao da je to zahvaljujući običnoj metli. Pa, tačnije dršci od metle. O, da! Nemojte se čuditi. Tu mrsku pomoćnicu svih domaćica možete pretvoriti u fenomenalan rekvizit za vežbanje.
Sa njom možete obrisati sve te neželjene kilograme (posebno one nakupljene oko struka).
Potrebna vam je samo obična metla ili mop. (Da bi vam bilo lakše skinite nastavak i ostavite samo dršku). Svaku od navedenih vežbi trebate ponoviti 20 (kasnije povećajte na 30) puta redom kako su objašnjene i to četiri puta sedmično. Neobične su, ali ne i komplikovane. Sa njima oblikujete struk, noge, zadnjicu, jačate ramena i ruke. Detaljnije pogledajte u videu:uploaded  


Uspešno se izborite sa celulitom!


Najveći neprijatelj ženskog tela sa kojim se najteže borimo je svakako celulit i ne možemo ga se rešiti jednostavnim posetama kozmetičkom salonu, pa čak ni plastičnom hirurgu. Skidanje celulita ipak može da se izvede na prirodne načine.


Većina tretmana ne daje obećavajuće rezultate, a rezultati onih delotvornijih su uglavnom kratkotrajni i moraju se ponavljati iznova i iznova.
S druge strane postoje lekovi iz prirode koji su nam dostupni, a koji bi mogli pomoći da se otarasite ove napasti. Probajte!

Skidanje celulita
Piling od ulja i šećera
Pilinzi su najednostavniji način za skidanje celulita. Pomešajte šećer i bebi ulje u razmeri 3:1 i nežno masirajte delove tela na kojima imate celulita. Ulje će vam kožu učiniti glatkom i svilenkastom dok će šećer odstraniti mrtve stanice kože.
„Pakovanje“ tela
Obmotavanje tela može biti veoma efektan anticelulitni tretman. Pored toga što stimuliše masne naslage, „pakovanje“ upija toksine. Premažite deo tela talogom od kafe i obmotajte peškirima ili plastičnom folijom.
Na talog od kafe stavite gazu, pa tek preko plastičnu foliju da bi sve stajalo na mestu. Držite pakovanje oko pola sata, a zatim sve isperite toplim tušem.
Skidanje celulita jabukovim sirćetom

Za celulit su zaslužni hormoni progesterona i estrogena, koji jačaju masno tkivo i proizvode celulit. Pored trudnoće, genetika, skupljanje tečnosti u telu, manjak vežbe i stres mogu biti krivci za pogoršanje problema. Komponente koje sadrži jabukovo sirće smanjuju pojavu celulita.
U čaši vode pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta i pijte svako jutro. Ili, pomešajte ulje i sirće u razmeri 1:3 i umasirajte dva puta dnevno na kožu.
Skidanje celulita vodom
Hidratacija organizma je od krucijalnog značaja za sprečavanje nastanka celulita. Jedite hranu koja u sebi sadrži puno vode kao što su lubenica, zelena salata, dinja i krastavci. Ova hrana je veoma siromašna kalorijama, pomoći će vam da izgubite kilograme i sprečiti nastanak masnih naslaga.
Skidanje celulita paradajzom i medom
Paradajz je veoma bogat likopenom, koji čuva prirodni kolagen u telu i sprečava njegovo pucanje. Dok med važi kao jedan od najučinkovitijh tretmana protiv celulita, a čak pomaže i da izgubite koji centimetar. I paradajz pire i med koristite tako što ćete ih jednostavno utrljati u kožu.
http://lifepressmagazin.com/

Novi trikovi u borbi protiv celulita


Pravilna ishrana, vežbe i mnogo vode su ključni, ali postoji još nekoliko jednostavnijih trikova, koji mogu učiniti čuda protiv celulita.
Celulita se ne možete rešiti “za čas”, preko noći. Trud, upornost i promene životnih navika su veoma važni. Ali, sa ovim trikovima za par sedmica možete značajno umanjiti celulit, a uz vežbe i zdravu ishranu rezultati su neizbežni.

protiv celulita
Celulit svi mrzimo i sve nam je mrži kako leto dolazi. Nećemo vas kritikovati, jer ste sedeli puno, jer pijete mnogo kafe, gazirana pića, koju čašu više, teško vam je ostaviti cigarete, a niste baš ni fitnes manijak. Daćemo vam savete.
Piling sa kafom je odličan protiv celulita. Granulice kafe pomešajte sa maslinovim ili bademovim uljem i ostavite malo da odstoji da bi kafa upila ulje. Trljate pod tušem ovu smesu na celulitne delove tela par minuta i nakon toga isperite.
Možete koristiti i talog od popijene kafe. Najbolje dok je još topao. Dve kašike tog taloga pomešajte sa 1 kašikom maslinovog ulja. Pokvasite kožu i kružnim pokretima, rukama, nanosite smesu. Nakon toga taj tretirani deo tela umotajte u plastičnu foliju i ostavite tako da deluje nekoliko minuta. Skinite foliju i istuširajte se. Ponavljajte najmanje dva puta sedmično.

Eterična ulja i četkanje protiv celulita

protiv celulita

Protiv celulita se mo\ete boriti i eteričnim uljima. Pomešajte ¼ šolje ulja jojobe, badema, masline ili kokosa sa 10 do 12 kapi nekog eteričnog ulja. Smesu utrljavajte na područja zahvaćena celulitom 10 minuta svaki dan. Od eteričnih ulja najbolje je koristiti: kleku, limun, ruzmarin, grejpfrut, čempres, …
Kupite dobru četku za telo. Neka vam postane dnevna rutina da svaki dan četkate telo na suvo kružnim pokretima od vrhova prstiju prema srcu, da biste pokrenuli cirkulaciju. Ovaj tretman, osim što savršeno čisti kožu, detoksifikuje je, potpomaže obnavljanje ćelija kože, razbija i celulit. Radite ovo svaki dan pet minuta i celulit će se lagano povlačiti.
Možete probati i sa kivijem. Ogulite ga, izgnječite i nanesite na celulitne delove kože. Umotajte sve plastičnom folijom i ostavite da deluje 20 do 30 minuta.

protiv celulita

Pored ovih trikova vežbe su, kao što smo naveli, vrlo važne, kao i konzumiranje 8 čaša vode dnevno, više voća i povrća, zdravija ishrana i životne navike, …
Naravno, možete probati i sa kremama protiv celulita, anti-celulitnim tretmanima, ali i posebnim dijetama. (OVDE pročitajte još nekoliko trikova za borbu protiv celulita)

http://lifepressmagazin.com/

среда, 21. август 2013.

Šta Francuskinje imaju, a mi nemamo?Što je to francuski chic? Moželi se njegova suština približiti nekome ko to baš i ne razumije? Nedavno sam čitala knjigu „Dva ruža i ljubavnik“, autorice  Helene Powell, koja govori upravo o razlici između šlampavih Engleskinja I DOTJERANIH Francuskinja. Engleskinja, novinarka „Sunday Timesa“, s privremenom adresom u Parizu odlučila je intervjuirati na stotine Francuskinja ne bi li razotkrila taj misterij JE NE SAIS QUOI, a ja da sa vama podjelim svoje viđenje tih gotovo mitskih žena.
Želite li odgovor odmah, on je vrlo kratak i glasi: razlika je 10 kilograma. Zavodljivost i ljepota Francuskinja postala je predmetom proučavanja. Gledamo ih u filmovima, na ulici i shvatamo da one jednostavno znaju kako razgovarati sa muškarcima. Kao da vječno igraju glavnu ulogu u nekom stiliziranom filmu, žene u Francuskoj su uvijek dotjerane, čak i kada žive na selu. Francuskinje gotovo nikada nisu debele, već su vitke, elegantne, namirisane...
Brigitte Bardot, Vanessa Paradis, literarna Emma Bovary... Želite li se približiti Francuskinjama i njihovom lifestyleu, zaboravite na sestrinstvo i tješenje dugo u noć, ispijanje koktela kao u „Sex i gradu“. Čak im ni prijateljicin muž nije tabu, što je i najveći razlog zbog kojeg tamo ne postoji „institucija“ najbolja prijateljica
One svoju privlačnost ne gube ni u zrelijim godinama, uvijek obučene tako kao da su spremne na neke avanture, makar i u mašti. Pritom se nikada ne oblače vulgarno i napadno, već sa stilom i smislom. Same sebi postavljaju standarde i same sebi sude. Iako ovo zvuči suludo, čini se da su se riječi Coco Chanel duboko utisnule u francusku svijest. Upravo je Coco govorila da se svakog dana treba ponašati i sređivati kao da ćete upravos sresti gospodina Pravog. Francuska je zemlja u kojoj je ljepota doslovice institucionalizirana, pa se više ne ide kod frizera, već u „institut za njegu kose“, ne ide se na masažu i čišćenje lica, već se ide u „institut za njegu lica i tijela“, i slično.
Francuskinje znaju da je koža odraz zdravlja i životnog stila. Ten mora biti besprijekoran i prozračan, make up elegantan i odmjeren, uz dašak ekstravagancije.  Samo da podsjetim da je Francuska kozmetička industrija jedna od najjačih, najinovativnijih na svijetu, ne bez razloga. Iako su Egipćanke krive za današnju kozmetičku groznicu, ni francuski dvor nije bio imun. Još u 18.stoljeću u Francuskoj su bili vrlo popularni crveni ruž i rumenilo za obraze. Tako našminkana osoba odvala je zdrav i zabavan duh. Čak je Luj XV.na dvor uveo modu da se nanose gomile toksične šminke, koja je sadržavala živu, na muška lica, tako da su i muškarci, nekada bilo sad se spominjalo, patili za ljepotu.

Da ne bi bilo zabune, Francuskinje nisu izgleom opsjednute žene koje sate provode u institutima ljepote, odabir odjeće, maniri i umjeće čitanja Baudelaira podjednako su važni. One kupuju u robnim kućama koje se, zamislite, zovu kao muzeji – Galeries Lafayette. Svoju viziju su usmjerile u onom emancipiranom dojmu, gdje su žene hrabre, obrazovane, sofisticirane, poslovne i prodorne. Francuzi vole misliti da, ako niste njegovani i sređeni, to može značiti da nemate nadzor nad svojim intelektom.

Već sam spomenula ono deset kilograma manje, ali, molim vas, progovorimo i o vitkosti na francuski način. Uživaju u raznolikim pecivima, zgražavaju se od pomisli da vježbaju u teretani. Ruku na srce, voze bicikl, redovno trče, puno šetaju, vole planinarenja, ali isto i misle da je hrana jedan od najvećih užitaka u životu – i ne debljaju se! O francuskoj gastronomskoj ponudi mogli bismo ispisati mnogo tomova knjiga. Brain storming – ratatuj, palačinke, kroasane, suflei, „foie gras“, iliti pašteta od guščije jetre, salata iz Nice, da, sjećate se našeg omiljenog crtića i zeca na francuski način, završit emo sa čokoladnim musom, iako je lista neiscrpna. UNESCO je čak proglasio kuhinju Francuza dijelom nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. I da, drage moje, one i pored svih ovih jela, tako dobre gastronomske ponude ostaju vitke. Tajna je u malim, češćim porcijama visokokvalitetne hrane. Francuzi svakodnevno opušteno jedu svoja tri obroka. Čak i „brzu hranu“ jedu sporije.

A u skladu sa „francuziranjem“, potrošit ću i koju riječ na umijeće kuhanja na francuski način. U Francuskoj se gastronomija smatra ozbiljnom umjetnošću. Jedan od najpoznatijih kulinarskih mitova je i često ponavljana tvrdnja da je francusku kuhinju preoblikovaka Katarina Medici, u 16.stoljeću svojim dolaskom u Francusku, te zatim i u dvor. Katarina je dovela veliki broj majstora kuhinje, koji su jednostavno preporodili francusko kulinarsko umjeće i iz primitivnog ga pretvorili u nacionalnu kuhinju broj jedan u svijetu. Ona ne samo da je uvela nošenje ženskih gaćica na dvoru, već je postavila sto i uvela fino porculansko posuđe i stavila stolice oko stola. Francuzi su, u međuvremenu, razvili prefinjen ukus za pripremu raznih specijaliteta , čak i razvili posebnu takozvanu „Haute“ pa i „Nouvelle Cousine“.
Obrok je njima izgovor za razgovor. Možda im zato obroci jako dugo traju i mžda je to tajna njihove mršavosti. Njihovi međusobni razgovori za stolom su tihi. Čak i kada dozivaju djecu, kada nekog nešto uvjeravaju ili se svađaju, oni su tihi, neupadljivi, a razgovori su brzi, tečni, tihi, tu i tamo prekinuti odmjerenim zalogajima, tako uobičajnim gutljajima vina.
Kad već govorimo o restoranima, sjetih se trivije o tituliranju, ili oslovljavanju kod Francuza. Žena iznad dvadesete godine je uvijek Madame. Pojam Mademoiselle se koristi u rijetkim prilikama, kad se obraćaju tinejdžericama ili kad su sigurni da žena nije udata. Madame uvijek ide samo uz prezime. Iznimno je neuljudno ako se ženskoj osobi obratite s Madame plus ime, jer to implicira da je došla iz bordela. S muškarcima je uvijek lakše, on je uvijek Monsieur.
Rezimirajmo, sve spoznaje o Francuskinjama mogle bi se složiti u slijedeća pravila: samosvjesna Francuskinja nikada ne nosi patike, po kući ne hoda obučena, nikada ne izlazi bez šminke, čak ni da baci smeće. Investira u svoju garderobu. Ne druži se sa ženama, čak se ne zapošljava u firmama kojima rukovode žene. Ne drži dijetu, ali je vitka. Ne muči se u teretani, svoji vitkost održava jer je neprekidno u pokretu. Ne odriče se kroasana, niti čokolade, ali su joj obroci uvijek sitni. Kupatilo je uvijke puno preparata za njegu – u čiju efikasnost nikad ne sumnja. Ima ljubavnika, ili dva. Puši i divi se intelektualkama.  Francuskinje ne žive u nekoj bajci čekajući princa. Vrlo su relne i ne zavaravaju se mišlju da postoji idealan muškarac, koji će udovoljiti svim njenim željama. Za razliku od mnogih žena, mudre Francuskinje ne žele ratovati sa muškarcima. Ne žele im ništa dokazivati, niti mjenjati. One su svjesne da muškarci razmišljaju drugačije i ni ne pomišljaju da bi se mogle ponašati poput njih. Jednostavno ih koriste na isti način na koji koriste muškarci žene, istom mjerom, istim načinom.

http://www.zenskiportal.ba/

Nova dijeta s pečurkama

Nova dijeta postala je hit jer garantuje da ćete smršati, ali da se vaše obline neće istopiti i postati neprivlačne.


Mnoge poznate dame poludele su za novom hit dijetom koja se zove "M-Plan". Glavni sastojak ovog režima ishrane su pečurke.
- Ljudi ne jedu tako često pečurke, a reč je o nutritivno vrednoj namirnici s malo kalorija. To je moćna namirnica, a i  vrloukusna - tvrdi nutricionista Jeannette Jackson.
Pečurke sadrže vlakna koja su dobra za probavu, a osim toga pružaju osećaj sitosti dugo.
Kako objašnjava Jackson, pečurke su bogate i proteinima što je veoma važno za normalno funkcionisanje organizma.
Dijeta traje 14 dana. Bogata je, raznovrsna, pa je nutricionisti širom sveta preporučuju. Ne postoji jedinstven plan ishrane, važno je da "šumsko meso" jedete što češće, a najbolje grilovane i uz pirinač.  
  
http://zena.blic.rs/

Pogledajte spisak 15 namirnica koje imaju manje od 40 kalorija

Autor: Tportal,
Mit da neka hrana sadrži tzv. negativne kalorije koje potiču da ih zapravo više potrošite nego unesete u organizam, ostaju mit. Ali neke namirnice se približavaju toj tvrdnji - jedite ih nekoliko puta nedeljno kako biste brzo i lako izgubili kilograme. Pogledajte listu 15 niskokaloričnih namirnica.

Zdrava hrana
Zdrava hrana | Foto: Shutterstock

1. Rukola
Ima samo četiri kalorije po čaši. Ova nežna, zelena salata ima neverovatno malo svega što ne želite, pogotovu kalorija, masnoća, zasićenih masnoća i holesterola. Međutim, sa druge strane prepuna je vlakana, vitamina A, C i K, i drugih hranjivih stvari, uključujući kalcijum.
Savršena je za salate, supe, ili bilo gde biste koristili lisnato zeleno povrće. Rukolom se čak može pospešiti ljubavni život – dokazano je, naime, da su minerali i antioksidanti upakovani u tamnozeleno lisnato povrće, neophodni za naše seksualno zdravlje jer pomažu u blokiranju toksina koji štete libidu.

2. Špargle
Imaju 27 kalorija po čaši. Špargle su poznate kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoku količinu aminokiseline koja deluje kao diuretik, dakle pripomažu ispiranju viška tečnosti iz organizma. One, takođe, pomažu bržem oslobađaju alkohola i drugih toksina iz organizma (čudotvorni je lek protiv mamurluka). Špargaa je riznica vitamina i minerala, uključujući i vitamine A, C, E i K, B6, folnu kiselinu, bakar pa čak i proteine.

3. Brokoli
Brokoli imaju 31 kaloriju po čaši. Brokoli ima minimalno kalorija, a opet uvek dospeva na top listu suprehrane, i to s razlogom.
Ne samo da je prepun vlakana, vitamina, minerala, već sadrži snažne antioksidanse koji mogu poboljšati izglede za preživljavanje od raka dojke i smanjiti rizik od raka debelog creva.
 
4. Supa
Ima samo 10 kalorija po čaši. Supa od čiste govedine, piletine, plodova mora ili povrća je pravo tajno oružje, i vrlo su hranjive. To je hrana koju zovemo visokovoluminoznom, jer možete uneti veće količine uz vrlo malo kalorija. To će mnoge obradovati!

5. Prokelj
Imaju 38 kalorija po šalici. Ovo povrće, ponekad zvano mali kupus, mnogi ne vole da jedu samo zbog pomalo gorkog ukusa, ali uz slatki ili pikantni umak postaje još veća poslastica, uverite se. Prokelj je niskokaloričan, a sadrži vlakna i fitonutrijente koji pomažu odbrani od raka.

6. Kupus
Sadrži 22 kalorije po čaši. Hrskav, slatkast i pristupačan! Kako može hrana koja ima tako malo kalorija da bude tako neverovatno zdrava? Listovi kupusa kriju vitamine, minerale, vlakna, i nekoliko fitonutrijenata za koje se smatra da sprečavaju rak. Glukozinolat je detoksikant, a sulforafan je snažan antikancerogen. Ljubičasti kupus također sadrži antocijanin i niz drugih prirodnih hemikalija koje blokiraju rast raka.

7. Salata
Svega pet kalorija po čaši. Možete pojesti tonu zelene salate a da ne dobijete ni grama. Izvor je vitamina B, folne kiseline i mangana koji pomaže u regulisanju šećera u krvi. Bitna je i za funkcionisanje imunološkog sastava.
Izaberite druge tamnozelene ili blago ljubičaste vrste salata i začinite ih domaćim sosom.

8. Cvekla
Pola šalice cikle ima 37 kalorija. Cvekla je slatkasta, a budući da ima malo kalorija, možete je jesti bez griže savesti. Prebogata je antioksidansima koji pomažu protiv raka.
Bogata je gvpžđem, vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom. Svoju raskošnu boju dobija od betanina, moćnog antioksidansa.

9. Tikvice
Tikvice imaju 20 kalorija po čaši. Ta čudesna vrsta bundeve pruža nam to zadovoljstvo da je možemo jesti puno, bez da se debljamo, jer sadrži minimalno kalorija. Jednostavna je za uzgoj, a leti je ima u izobilju.
Tikvice su pune vitamina A, a prednost im je i to što su vrlo jednostavne za pripremu na više načina.

10. Kafa
Crna kafa je jedna od najmanje kaloričnih pića i veliki je saveznik kada želite smršati. Dokazano je i da kalorije imaju niži rizik od bolesti jetre, debelog creva, dijabetisa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, te, sve u svemu, produžuje život. Kofein ubrzava metabolizam i doprinosi bržem sagorevanju masnoća.

11. Grejp
Pola grejpa ima 39 kalorija. Sećate se one popularne 'grejp dijete'? Ima nečeg utemeljenog u toj dijeti, jer je i studija pokazala da žena koja konzumira grejp, bez obzira na količinu, ima nižu težinu i indeks telesne mase od onih koje ga nisu jele.
Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalijum i topiva vlakna koja mogu biti snažan saveznik protiv arteroskleroze. Ružičaste i crvene sorte imaju i vitamin A te likopen, fitokemikalije koje štite arterije.

12. Pečurke
Sadrže 15 kalorija po šolji. Mesnate, a sa tako malo kalorija, pečurke su odlična opcija. Šampinjoni, bukovače, samo su neke od sorti koje ćete pronaći u prodavnicama. Srećom, sve pečirke sadrže neki oblik imuno-stimulativnih antioksidanata, zajedno s kalijumom, vitaminom B, i vlaknima.
Sve pečurke su dobri izvori vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena.

13. Paradajz
Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije. Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji se retko nalazi u drugim namirnicama. Istraživanja pokazuju da paradajz štiti kožu od štetnih UV zraka, sprečavaju određene vrste raka i snižavaju holesterol. Sadrže i velike količine kalijuma, vlakana i vitamina C.

14. Repa
Repa ima 36 kalorija po čašo. Krompirov rođak, repa, odlična je ako želite da smršate. Velika je izvor vlakana i vitamina C, a dobro ju je jesti izrezanu na kockice kao dodatak supama. Ukusna je i sirova.

15. Potočarka
Povrće koje ima svega četiri kalorije po čaši. Ako je sami ne uzgajate, potočarku je sve lakše pronaći kako u prodavnicama. Hrskava je to salata koja je moćniji saveznik u borbi protiv raka čak i od prokelja i brokula. Sadrži sulforafan i druge spojeve povezane sa nižim rizicima raznih bolesti, a istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu to povrće takođe imaju manji rizik od obolevanja od raka pluća.

уторак, 20. август 2013.

Susamovo ulje

Susamovo ulje

Susamovo ulje
Cena: din. 200
Zapremina 100 ml
Susamovo ulje vrhunskog kvaliteta: prirodno tamno – nepržene semenke.
Zaštitite svoju kožu od sunca, zračenja, vetra i hladnoće na savršeno prirodan način!
Susamovo ulje se u ajur-vedi smatra najboljim sredstvom za očuvanje zdravlja kože, kose i zuba.
Ako se na letovanju svakoga dana mažete ovim uljem – umesto kremama, dobićete izuzetnu boju koja će potrajati tokom cele godine, a izbeći ćete alergijske reakcije koje često nastaju upotrebom krema i losiona sa visokim zaštitnim faktorom.
Redovna masaža se naročito preporučuje tokom vetrovitog i hladnog dela godine, jer ovo ulje čuva toplotu, opušta, ishranjuje i regeneriše kožu.
Posle pravilne masaže toplim susamovim uljem, vetar i hladnoća više nisu bauk!

Borovea  

izvor http://www.ajur-veda.rs/

понедељак, 05. август 2013.

Lekovita šargarepa

Ishrana - Namirnice
Šargarepa se ubraja u najlekovitije povrće i praktično predstavlja pravu malu prirodnu apoteku. Najvredniji sastojak šargarepe jeste karotin, koji stvara provitamin A - sadrži ga najviše od sveg povrća. Rendana šargarepa je zato prikladna kao hrana za starije bebe koje se hrane majčinim mlekom i predškolsku decu. Pored toga šargarepa obiluje i drugim vitaminima. To su, pre svega, vitamini grupe B (B1, B2, B5, B6) i PP, D, E i H.
Pored karotina, bogata je mineralima i vitaminima, a u svom sastavu ima eterična ulja, belančevine, celulozu, skrob i šećer, jabučnu kiselinu i panteonsku kiselinu, pektinom, sluz, fitosterinom, glutaminom, galaktanom, inozitolom, pentozanom, kalijum i ostale mineralime. Od vitamina su najviše zastupljeni vitamini B grupe, vitamini D grupe, vitamini PP grupe, vitamini E grupe i vitamini H grupe. Iako šargarepa sadrži rekordnu količinu karotinu ljudski organizam ga u različitoj meri može koristiti u zavisnosti od načina na koji se šargarepa konzumira. Tako je iz sirove nerendane šargarepe iskoristivo svega 2%, iz kuvane 18%, a sirove rendane čak 82% odsto.
Zanimljivo je da, za razliku od drugog povrća, sadrži vrlo malo vitamina C - svega šest miligrama.

Podizanje tonusa
Za podizanje tonusa i jačanje potencije odličan je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pčelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1 prema 1, a uzima se po dve supene kašike četiri puta na dan.
Uprkos potvrđenoj lekovitosti šargarepe, treba biti umeren sa upotrebom jer prekomerna konzumacija nije preporučljiva. Opisani su čak slučajevi trovanja prevelikim dozama koje su pacijenti sami sebi prepisali (na primer nekoliko litara soka na dan). Treba, takođe, biti vrlo obazriv sa primenom šargarepe kod akutne faze čira na želucu i kod enterita.


Hranljivi sastojci

Od osnovnih hranljivih sastojaka šargarepa sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9 odsto) od kojih i potiče njena velika energetska vrednost: 100 grama šargarepe ima 176 kJ ili 42 kcal. Uz to, bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg) i eteričnim uljima, pa se posebno preporučuje deci jer podstiče fizički razvoj, jača kosti i povećava otpornost od infekcija. Izuzetno je značajna u ishrani mladih, rekonvalescenta, trudnica i starijih osoba.
Njena najveća prednost u odnosu na drugo povrće je u tome što se veoma lako vari kada se skuva ili izdinsta, pa je mogu uzimati osobe s poremećenim varenjem, katarom želuca i creva, čirom na želucu, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca.
Sirovu šargarepu je najbolje konzumirati u uzimati obliku sveže cedjenog soka jer se on najlakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su u punom koncentratu. Mnogi nutricionisti čak preporučuju prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom - potrebno je da se tokom 3 nedelje uzima po 100 grama sveže cedjenog soka dnevno.
Lekovita svojstva

Lekovita svojstva šargarepe su brojna. Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava proliv kod beba i male dece, i blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora, a sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu. Sok id šargarepe je odlično sredstvo u borbi protic infekcija. Pojačava imunitet celog organizma, a pored toga stimuliše oreradu materija nadbubrežne žlezde, koje povećavaju otpornost organizma protiv očnih infekcija, infekcija grla, krajnika i drugih disajnih organa. Ovaj sok se preporučuje kod oboljenja jetre i želudačno - crevnog trakta, čiji je uzrok nedostatak aktivnih materija u organizmu. Osim toga, on pročišćava jetru i izbacuje nečistoće, a blagotvorno deluje na endokrini sistem. Takođe, normalizuje rad debelog creva i otklanja umor i nemir. Sok od šargarepe je odličan lek koji spasava od mnogih kožnih bolesti. Međutim, najvažnija osobina ovog soka je to što on pojačano utiče na ceo organizam, normalizuje metabolizam, smanjuje suvišnnu telesnu težinu i uspostavlja hemijsku ravnotežu u celom organizmu.
Sok od šargarepe
Tegobe zbog neurednog varenja i hemoroida biće olakšane ako izjutra na gladan stomak popijete 150-200 mililitara sveže isceđenog soka od šargarepe. Ovaj dragoceni eliksir za čitav organizam čuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere ili osobama koje su često pod velikim stresom i pritiskom. Svež sok normalizuje telesnu težinu i smanjuje zamor srčanog mišića. Rezultati ispitivanja lekovitosti soka od šargarepe dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.

Kada ga pijete obavezno zadržite sok oko pola minuta u ustima jer je njegova moć da ubija bakterije neverovatna. Po sadržaju fitoncida šargarepa se nalazi na trećem mestu među povrćem, odmah iza crnog i belog luka; žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji, a narodna medicina preporučuje i ukapavanje soka u nozdrve u početnoj fazi kijavice i kod sličnih infekcija.
 Izvor http://www.celulit.org/

Victoria Secret Bombshell Butt Workout !


blogilates blogilates uploadedPogledajte video klip koji će vam pokazati nekoliko jednostavnih vežbi za zatezanje zadnjice i nogu!

Pilates Victoria's Secret anđela - zatezanje nogu i zadnjice !

 
Zvezda Balsica uploaded

blogilates blogilates uploaded


Bliži se letovanje  i kraaaajnje je vreme da se bacimo na vežbice, zatezanje tela i skidanje  kilograma smiley.
Pogledajte video klip koji će vam pokazati nekoliko jednostavnih vežbi za zatezanje zadnjice i nogu!
Obavezno se zagrejte pre početka, odredite početni tempo i intenzitet koji vam odgovara koji ćete postepeno, kako budete sticale bolju formu, povećavati.

Ukoliko imate hronične bolove, ili povrede nekih delova tela, pre izvođenja vežbi posavetujte se sa lekarom.
Unosite dovoljno tečnosti, budite uporne i rezultati će brzo stići!

Možete vi to same!

http://www.mogujatosama.com/