субота, 01. фебруар 2014.

Omega 3

Prošle su 3 nedelje kako smo počeli sa #PP. Kako se osećate? Da li sledite preporuke koje sam vam dala? Da li ste uspeli da u vaš život unesete barem neke od promena koje sam vam sugerisala?
Znam. Možda vam deluje kao da se stvari isuviše sporo menjaju. Očekujete dramatične i brze rezultate. Setite se šta sam vam rekla na početku. Put je dug. A mi smo na samom početku i tek udaramo temelje. Znate dogovor, ja vam dam „materijal“, a sve što vi treba da uložite je strpljenje i upornost.
Današnji zadatak je prilično jednostavan.
Zadatak: unosite 2-3g omega 3 masnoća svaki dan

pp 008

Sigurno ste svi čuli za omega 3 masnoće i njihovu korist po naš organizam. Počev od poboljšanja funkcionisanja nervnog sistema i kognitivnih sposobnosti, smanjenja upalnih procesa u organizmu, snižavanju nivoa „loših masnoća“ u krvi, popravljanju raspoloženja, pa sve do smanjenja rizika od dobijanja maligniteta.
Zapravo, kada uđete u prosečnu apoteku i osvrnete se oko sebe, videćete gomilu „čudotvornih“ preparata koji se prodaju kao bombone, a koji, ako je verovatni reklami i farma-industriji, leče sve i svja. Velika i prećutkivana istina je da izuzetno mali procenat svih OTC suplemenata zaista ima dejstvo koje se može smatrati lekovitim i blagotvornim, već iza sebe ima i veliki broj kliničkih studija koje su to dejstvo dokazale.
Omega 3 masnoće su jedan od takvih suplemenata. Jednostavno, dok druge šećerne vodice i „šarene pilule za lilule“ mogu, ali i ne moraju da pomognu, a svakako neće odmoći, omega 3 masne kiseline zaista rade. Međutim, postoje 2 uslova.
Prvi uslov – redovno i kontinuirano unošenje istih. Računajte na to da ćete njihovo blagotvorno dejstvo osetiti nakon 5-7 nedelja, i to pod uslovom da ih uzimate svaki dan. Dakle, ne onda kada se setite (da, mama, ako čitaš, ovo se na tebe odnosi!).
Drugi uslov – unos omega 3 masnih kiselina u dovoljnoj količini. Ovo je već malo kompleksnije, tako da ću vas zamoliti da istrpite moje štreberisanje u narednih par rečenica. Dakle, kada kažem omega 3 masne kiseline, mislim na tačno određene 2 masne kiseline koje spadaju u omega 3 masne kiseline, a koje su osnova svakog omega 3 suplementa. To su DHA (docosahexaenoic acid, dokozaheksaenoinska kiselina) i EPA (eicosapentaenoic acid, ikozapentaenoinska kiselina). Iz razumljivih razloga, zvaćemo ih DHA i EPA u daljem tekstu. E, sad, obratite pažnju; kada u zadatku kažem da dnevno treba da unesete 2-3g omega 3 kiselina, to znači da od vas tražim da uneste 2-3g EPA i DHA, a ne ukupnih omega-3. Zbunjujuće?
Evo primera. Ovde imamo sastav omega 3 kapsula 2 poznata brenda. Na prvoj slici su omega 3 kapsule koje možete pronaći u svakom DM marketu. Ako pogledate sastav na etiketi (naučite se da čitate etikete, vreme vam je), videćete da jedna kapsula sadrži 160mg EPA i 100mg DHA. Tj, 260mg omega 3 kiselina. To bi značilo da bi tokom dana morali da unesete od 8 do 12 kapsula da bi „nabudžili“ vaš propisani dnevni unos.

IMG_2014012742515

Drugi primer su omega 3 kapsule proizvođača MusclePharm. Ako pogledate sastav jedne njihove kapsule, videćete da su daleko koncentrovanije od DM-ovih. Konkretno, ovde govorimo o 400mg EPA i 300mg DHA u samo jednoj kapusli. Što će reći, za dnevni unos će vam biti potrebno daleko manje kapsula, svega 3-4.

IMG_2014012721475

Koje uzeti? Koje god da uzmete, nećete pogrešiti. Uzmite u obzir cenu, vidite šta vam se više isplati. Meni je mučenje da pijem po 12 kapsula dnevno (iako ih možete rasporediti tokom čitavog dana), tako da preferiram MusclePharmovu varijantu. I kad smo već kod toga šta se više isplati… Razumem da suplementacija omega 3 masnim kiselinama, ma koliko korisna bila može da bude neprijatan izdatak na mesečnom nivou. Iako se isplati do poslednjeg dinara, imam razumevanja ukoliko ne možete da ispratite dozu koju sam preporučila. Ali bilo kakva suplementacija omega 3 masnim kiselinama je bolja od njihovog izostanka. Ako možete, unosite 2-3g dnevno. Ako ne možete, unosite koliko možete. Optimalni rezultati će svakako izostati, ali ćete imati barem neke koristi na duže staze.
Do narednog čitanja, Ivy

Izvor  http://bezizgovora.wordpress.com/2014/01/27/pp-007-omega-3/

Lower Ab Exercises... Sixpack Workout Beginner


3 Months Workout Plan for Women - Sixpack Butt Legs Exercises AbLower Ab Exercises... Sixpack Workout Beginners