уторак, 29. април 2014.

Prolećno oblikovanje


Tempo za top formu!
/Rekreacija/ Prolećno oblikovanje

Bez mnogo muke ipak lagano pojačajte intenzitet kućne gimnastike, da ne bi zakasnili u pripremi za prolećna iskušenja koja vas iščekuju 
Prolećno razmrdavanje zgodnim vežbicama na kućnom tepihu dodatno će oblikovati telo i pripremitivas za prolećne izazove. Neznatno treba pojačati tempo, da ne zakasnite sa top formom.
Samo za vas i ovoga puta seriju vežbi priredila je naša redovna saradnica Aleksandra Rapajić Milošević, svetska, evropska, balkanska i državna prvakinja u fitnesu, koja je svojoj kolekciji zlatnih odličja ovih dana pridodala i titulu naše “najvoljenije sportistkinje”.
Vežbe demonstrira Beogym fitness tim u kojem je i Marisela Tomačev, naša šampionka u aerobik fitnesu, koja je briljirala na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u Moskvi. 

Lenji triceps
U raskoračnom stavu lagano se povijte napred u struku, ruke savijte u laktovima, a šake sa malim tegovima primaknite do grudi. Zatim, ispravljajte i zatežite ruke unazad, ali tako da gornji deo ostane nepomičan. Ovim vežbama ciljano se jača samo triceps, inače prilično lenj mišić oko kojeg se najlakše skupljaju masnoće.
Vežba se radi u 3 serije po 10 ponavljanja.


Zadnja loža
Sada sastavite stopla, a ruke sa tegovima u širini ramena spustite niz telo. Lagano se povijte u struku i ne savijajući noge u kolenima, tegovima didirnite podlogu, pa se vratite u početni položaj. Ova lagana vežba zateže mišiće zadnje lože, čije opuštanje i te kako može da naruši dobru liniju. Izvodi se po 3 serije u najmanje 20 ponavljanja.
 
Istezanje i opuštanje

U raskoračnom stavu ispružite ruke što više iznad glave, istežući gornji deo tela, dok su pete na podlozi. Zatim se savijte u struku i pogledom ispratite ruke ispred vas, nastavite lagano dok dlanovima ne dodirntete prvo pod pred vašim nogama, pa onda i iza ose vašeg tela. Svaki položaj zadržite po 20-tak sekundi. Vežba isteže ramena, bicepse, tricepse, lumbalni deo kičmenog stuba, gornji deo kičme, zadnju ložu butine i listove.
 

Sedeća gimnastika

U sedećem položaju noge su ispružene i sastavljene, a otvorene ruke i dlanovi zategniti su iznad glave. Spuštajte lagano trup dok grudima ne dodirnete kolena, pa se vratite u početni položaj, zadržavajući se u svakom stavu po 30-tak sekundi.
Radite 2 serije po 5 ponavljanja.     

петак, 25. април 2014.

Božanstveni napitci s jogurtom i začinima „Lassi“


Božanstveni napitci s jogurtom i začinima „Lassi“
Lassi je najpoznatiji indijski, odnosno ayurvedski napitak. Prvi puta je spomenut u drevnim vedskim tekstovima. Lassi je ne samo izvrsna okusa, već pomaže regulirati probavu i uravnotežuje sve tri doshe. Najbolje ga je piti poslije ručka ili u kasno poslijepodne, u večernjim satima se ne preporučuje. Lagan je i sadrži laktobacile, bakterije koje pomažu radu crijeva i reguliranju probave, smanjuje nadutost i pojavu vjetrova.
Zašto piti lassi kad imamo jogurt? Ajurveda po svojstvima razlikuje jogurt od lassija. Jogurt je hladan, mastan i teško se probavlja. Zbog fermentacije, okusa i svojstva kiselosti, jogurt pojačava pitta doshu. Dodavanjem vode i zraka miješanjem, promijene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim.
Omiljena verzija na sjeveru Indije i u Pakistanu je običan lassi, začinjen mrvicom kardamoma i zaslađen ružinom vodom i medom.
Postoje i inačice lassija pod imenom “chaas”. Slatki se chaas od lassija razlikuje po tome što je nešto rjeđi, tj. sadrži više vode nego jogurta, dok slani chaas uz sol i kumin sadrži sjeckani đumbir, svježi chilli, ponekad listove curryja, svježi korijander, metvicu itd.
Temeljni recept za lassi je sve sastojke pomiješati i izmiksati u blenderu.
Lassi se u hladnjaku može čuvati i do 24 sata.
Slani lassi
Sastojci: šalica vode sobne temperature, 1/4 šalice svježeg jogurta, tomu dodati po prstohvat sljedećih začina: mljeveni đumbir, kumin, korijandar, sol, menta za ukras
Postupak: Navedene sastojke dobro izmiješajte i popijte s užitkom svježe pripremljen napitak, najbolje nakon ručka.
Jagoda lassi
Umjesto jagoda, ovdje možete eksperimentirati i s ostalim bobičastim voćem kao što su maline, borovnice, kupine,…
Sastojci: 300 gr jagoda, 2 žlice smeđeg šečera ili zaslađivača po želji, vanilin šečer, 3 dl jogurta, 1 dl vode, drobljeni led, listići metvice ili limunske trave
Postupak: Izmiksajte sve sastojke u blenderu i ulijte u čaše s drobljenim ledom. Ukrasite svježom metvicom ili limunskom travom.
Banana lassi
Sastojci i postupak su isti kao i za jagoda lassi, samo jagode zamijenite bananama i dodajte malo cimeta. Dobro ide i uz med.
Mango lassi
Uz odličan recept za banana lassi, na sličan se način može prirediti i lassi od manga. U blenderu se pomiješaju ovi sastojci i miksaju 2-3 minute.
Sastojci: 250 ml jogurta, 125 ml vode ili mlijeka, 1 šalica manga, nasjeckanoga na kockice, 2 žlice šećera ili zaslađivača po želji, sjemenka-dvije kardamoma, kockice leda
Lassi s kardamomom i ružinom vodicom
Sastojci: 250 ml jogurta, 125 ml hladne vode, 1-2 žlice meda, 1-2 sjemenke kardamoma, 1-2 žličice ružine vode, kockice leda.
Lassi sa šafranom
Takoder je vrlo zanimljiv i lassi sa šafranom (verzije su različite, probajte slatki sa šečerom ili slani sa solju, muškatnim oraščićem itd.)

Izvor http://atma.hr/

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje

Savjeti za mršavljenje
Savjeti za mršavljenje
  1. Kako biste saznali koliko osobi vaše težine treba dnevno kalorija pomnožite svoju težinu u kg s 31. Npr. ako imate 60 kg: 60x31= 1860.
  2. U jogurt dodajte malo cimeta svaki dan. Okus je moćan pokretač metabolizma. Pola čajne žličice dnevno pomoći će vam da sagorite 1 kg ekstra tijekom mjesec dana.
  3. Nemojte ručati za radnim stolom. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu za radnim stolom otprilike unesu 250 kalorija više po obroku.
  4. Smijte se. S 10 do 15 minuta smijeha sagorijevate do 300 kalorija.
  5. Čaša prirodnog soka od mrkve pomoći će vam da kroz 12 tjedana izgubite više 2 kg od osoba koje su na istoj dijeti, a ne piju sok od mrkve.
  6. Uzmite kalcijev suplement. Izgubit ćete 2,6 posto više kilograma od osoba koje ne piju kalcij.
  7. Za vrijeme tjelovježbe slušajte ritmičnu glazbu. Ona će vas dodatno motivirati.
  8. Crveno meso bogato je proteinima i pomaže očuvati zdravu miščinu masu, a mišići troše više kalorija od masnoće.
  9. Nemojte vježbati sami. Osobe koje vježbaju u grupi sagorijevaju više kalorija jer imaju veću motivaciju.
  10. Jedite crvenu papriku. Ona sadrži supstancu koja potiče metabolizam.
  11. Stres na poslu je najveći uzrok prejedanja. Kontrolirajte stres disanjem, a ne prejedanjem.
  12. Vježbanje ujutro pomaže bržem sagorijevanju masnoća, jer je vaše tijelo prisiljeno posezati za nakupljenim rezervama.
  13. Grickalice zamijenite svježim voćem.
  14. Zaslađene sokove zamijenite nezaslađenom limunadom.
  15. Isključite TV dok jedete. Kažu kako gledanje TV-a za vrijeme obroka povećava unos hrane, i vašu težinu za otprilike 3,5 kg godišnje.
  16. Jedite iz manjih tanjura.
  17. Uvijek jedite koristeći pribor za jelo pravilno, kao da ste u restoranu.
  18. Narežite hranu prije posluživanja. Osobe doživljavaju narezane obroke za oko 30 posto većima, od onih u komadu jednake težine.
  19. Kuhano jaje idealan je doručak jer je bogato vrijednim supstancama, a malo kalorično.
  20. Pomoći će vam i čaša crvenog vina. Posebno smanjuje šanse nakupljanja masnoća na području oko trbuha.
  21. Slušajte klasičnu glazbu za vrijeme obroka. Na taj način ćete biti opušteniji, više žvakati hranu i brže osjetiti sitost.
  22. Nakon jela žvačite 15 tak minuta žvakaću gumu, kako ne biste posegnuli za grickalicama.
  23. Češće vodite ljubav. Osim što sagorijevate dodatne kalorije, izlučuje se hormon koji potiče metabolizam.
  24. Nar smanjuje mogućnosti tijela za pohranjivanje masnoća, pa kada imate priliku kupite to voće.
  25. Kuhajte. Kuhanjem također sagorijevate kalorije, ali nemojte grickati ništa sve dok obrok ne bude gotov.
  26. Pijte zeleni čaj. On sadrži komponente koje potiču metabolizam.
  27. Uvedite bar jedan obrok tjedno od špinata. On olakšava tijelu da učinkovitije prerađuje masnoće.
  28. Punomasno mlijeko i mliječne proizvode zamijenite manje masnima.
  29. Jedite bar jedan obrok tjedno začinjen ljutom crvenom papričicom. Enzimi u čiliju pomažu tijelu da koristi energiju pohranjenu u masnoćama, a ne onu iz ugljikohidrata.
  30. Jedite kruh uz svaki obrok. Tako ćete se brže zasititi i unijeti manje masnije hrane od kruha.
  31. Jezgričasti plodovi sadrže dobre masnoće kojima se borite protiv loših, a uz to pomažu u borbi protiv srčanih oboljenja.
  32. Kada pijete sokove pijte na gutljaje i nakon svakog gutljaja spustite čašu.
  33. Doručkujte. Oni koji preskaču doručak imaju sporiji metabolizam.
  34. Većina ljudi kaže kako im obroci od morskih plodova olakšavaju gubitak kilograma.
  35. Prije obroka na 15 minuta pojedite jabuku. Tako ćete konzumirati u prosjeku 187 kalorija manje.
  36. Za salate koristite maslinovo ulje. Ono sadrži proteine koje kazuju vašem tijelu kada je sito, pa ćete tako spriječiti prejedanje.
  37. Rajčica u sendviču pomoći će da duže zadržite osjećaj sitosti, nego nakon sendviča bez rajčice.
  38. Nemojte praviti prevelike pauze između obroka ili preskakati obroke.
  39. Jedite ananas. On sadrži supstance koje olakšavaju probavu.
  40. Ocat u hrani ubrzava razgrađivanje masnoća, pa uz obrok jedite salatu začinjenu octom.
  41. Namirnice bogate vitaminom C potiču metabolizam.
  42. Uvijek sjedite kako biste pojeli obrok. Tako ćete pojesti za trećinu manje, nego ako jedete u hodu.
  43. Jedite u društvu. Istraživanja pokazuju kako ljudi unose manje hrane, a posebno žene u društvu muškarca.
  44. Izbjegavajte energetske napitke.
  45. Izbjegavajte alkohol.
Tekst u celosti preuzet sa http://prirodni-lijek.blogspot.com/

Napitak za skidanje masnoće u tijelu


Napitak za skidanje masnoće u tijelu
Napitak za skidanje masnoće u tijelu
Sastojci:
  • 7 šolja (250 ml) vode  
  • 1 šolja nezaslađenog soka od brusnica  
  • pola male kašike cimeta  
  • četvrtina male kašike đumbira  
  • četvrtina kašikice muskantnog oraščića  
  • 3 narandže (svježe)  
  • 2 limuna (svježa)

Priprema:

U veliku šerpu stavite vodu da prokuha. Kada voda prokuha smanjite temperaturu. U to dodajte nezaslađeni sok od brusnica, cimet, đumbir i muskantni oraščić.

Ostavite tako da se pomalo kuha na srednjoj temperaturi 20 minuta. Nakon 20 minuta sklonite sa peći i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Iscjedite narandže i limun i istresite u napitak. Isjecite par narandži i stavite u napitak. Naspite leda i uživajte.

Izvor  http://prirodni-lijek.blogspot.com/

среда, 16. април 2014.

Sve o goji bobicama – sastav, primjena, uzgoj

Sve o goji bobicama – sastav, primjena, uzgoj
U zadnjih nekoliko godina goji bobice su munjevito osvojile europsko i američko tržište. Ova superhrana, također poznata kao „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“, stiže nam s Himalaje gdje se koristi već stoljećima. Koristi se ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog svojih izvrsnih svojstava. U ovom članku smo sakupili niz informacija sa raznih strana, ponajviše sa alternative-za-vas.
Malena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu. Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metara u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na sjeveru, ponajviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša. Plod je narančasto crvene boje duljine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Bobice zriju od srpnja do listopada. Zbog brze oksidacije one se ne ubiru, već se tresu s grana i zatim suše. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u trgovinama kupuju sušene čiji slatki okus podsjeća na grožđice, ili se mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i uzgajivač je upravo Kina.
Zanimljivo je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18. stoljeća kada ih je u svoju domovinu donio Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile još jedan naziv Duke of Argyll’s Tea Tree (čajevac) te su bile prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka. No, tek početkom 21. stoljeća započela je njihova nagla popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne pozitivne zdravstvene učinke.
Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.
U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras.
Početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov utjecaj za zdravlje.
Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalazi na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.
Što je položaj na ljestvici viši, hrana ima veću sposobnost uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja, narušavaju zdravlje, ubrzavaju proces starenja, a time postajemo podložniji nizu degenerativnih promjena.
Goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica , u usporedbi sa šljivama koje su na drugom mjestu i u 100 grama imaju „samo“ 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.
Sadrže 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.

Bogatstvo nutrijenata

Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu. Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.
Goji bobice sadrže:
  • 19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
  • 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
  • više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%)
  • više C vitamina od naranče
  • kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju
  • vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)
  • ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku a ublažava i ženske tegobe
  • solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
  • fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B
  • betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre.
Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK. Kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči).  Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica.
Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate. Esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

Djelovanje na zdravlje

Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista široki spektar djelovanja.
Goji bobice:
  • jačaju imunološki sustav
  • usporavaju proces starenja organizma
  • sprečavaju nastanak leukemije i raka
  • štite od bolesti srca i krvnih žila
  • reguliraju rad mokraćnog sustava
  • daju snagu i energiju
  • djeluju antibakterijski i antiupalno
  • poboljšavaju plodnost kod žena
  • štite vid i doprinose ljepšem tenu
  • poboljšavaju cirkulaciju
  • štite od dijabetesa
  • poboljšavaju kvalitetu spermija
Čak ih nazivaju „sretne bobice“ zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.

Primjena

Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno. Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno. Nažalost kod nas nećete pronaći svježe goji bobice jer se one brzo kvare. Zato na tržištu postoje sušene bobice ili sok od goji bobica. Dostupne su i u obliku nezaslađene pulpe.

Uzgoj

Goji je grmolika biljka koja raste do 3 m visine, a cvate od lipnja do rujna. Plodovi Gojia su bobice narančasto crvene boje, duljine 1 do 2 cm, a dozrijevaju od kolovoza do listopada. Bobice gojia mogu se jesti sirove, ali se zbog brze oksidacije najčešće konzumiraju sušene ili pripremljene kao čaj ili sok.
Za sadnju goji biljke preporuča se tlo bogato humusom, blago alkalne reakcije. U pogledu klimatskih uvjeta zahtjeva sunčane položaje, a dobro podnosi kolebanja temperature.
Biljka gojia ima robustan rast i ne zahtjeva puno njege. Ukoliko želimo posaditi više od jedne biljke preporučeni razmak sadnje između biljaka je 1,5 do 2 m. Sadnica gojia se sadi u svježe iskopanu jamu, u dobro pripremljeno tlo (do dubine 0,7m). Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje, te 20 kg stajskog gnoja i 0,5 kg NPK 7:20:30, u sloju iznad korijenja. Sva dodana gnojiva prekriju se zemljom, te se voćka dobro zalije vodom.
U dobrim uvjetima grm gojia može narasti u prvoj godini do 1 m visine. Vrh biljke potrebno je u proljeće prikratiti na visinu od 50-60 cm, kako bismo dobili grmolik izgled poticanjem rasta postranih izboja.
U sljedećoj godini također je potrebno biljku orezati ostavljajući pritom do 6 glavnih grana, što će omogućiti postizanje skladne i lijepe forme grma. U trećoj godini biljka donosi plodove i daljnje orezivanje nije potrebno, osim uklanjanja oštećenih i mrtvih grana. U razdoblju velike suše potrebno im je tjedno zalijevanje.
Bobice gojia se nakon branja obično suše kako bi iskoristili što više dragocjenog sadržaja, a podsjećaju na kombinaciju okusa trešnje i brusnice.

Izvor http://atma.hr/


PROBAJTE: Ovo je magični napitak za mršavljenje i detoksikaciju

Ovo sjajno piće možete konzumirati u neograničenim količinama na poslu, kod kuće ili posle treninga
med, đumbir, foto shutterstock
Ovaj zaista čudotvorni napitak, pomoći će vašem organizmu da izbaci sve toksine, podići će vaš imunitet, oporaviti digestivni trakt i napuniti energijom.
Najbolje od svega je što vam za ovaj sok trebaju sam tri sastojka koja možete nabaviti u svakoj prodavnici, a to su: limun, đumbir i jabuke.
Ovo piće obiluje vitaminima A, B i C, pomaže vašoj jetri, obnavlja njen rad i čisti ceo organizam. Posmatrajte ga kao gorivo koje će pomoći vašem telu da radi beprekorno tokom celog dana.
PRIPREMA: Oljuštite jedan limun, četiri jabuke, i parče svežeg đumbira od oko 5 cm. Sve sastojke stavite u sokovnik i dobili ste ukusno piće. Slobodno ga razredite vodom jer je veoma jako. Naravno, ako vam odgovara u tom obliku, slobodno ga konzumirajte odmah.
(Pressonline)

Izvor http://www.kurir-info.rs/

субота, 12. април 2014.

Konačno - kalendar samo za žene!

Dosta je više bilo seksi kalendara sa polugolim cicama namenjih (uglavnom) muškarcima!

Sada evo kalendara i za nas devojke, da malo “naparimo” oči lepim muškim telom!
Devojke, upozoravam vas, THIS IS TOOOO HOT! :)))
1 


2 


3 


4 


5 


6 


7 


8 


9

Hihihihi, nadam se da sam vas bar malo nasmejala…


среда, 02. април 2014.

Kako biti zgodna

Koliko god neko bio zadovoljan svojim izgledom, i koliko god komplimenata dobijao od drugih, retke su osobe koje su u potpunosti zadovoljne svojim izgledom. Svako bi tu nešto dodao, oduzeo (u većini slučajeva kod žena :) ) ili promenio. Najviše nezadovoljstva potiče od telesne figure. Žene nikad nisu dovoljno mršave, i to je već činjenično stanje. Došlo je takvo vreme da nam modni trendovi nameću kilažu i anoreksičan izgled. Ali, mršavo nije uvek i zdravo i svakako da isti broj kilograma ne pristaje visokim i niskim ženama. Pojam ,,zgodnoća’’ je relativna stvar, stvar ukusa. Neko voli obline, neko uzak struk, neko tanke noge. Nije sve u kilogramima, bitniji su centimetri kao indikatori zdravlja, ali i dobrog izgleda.

Kako biti zgodna?

Dobro zdravlje je osnova dobrog izgleda, a dobro zdravlje podrazumeva zdrav način ishrane. Već je opšte poznata činjenica da je dnevno bolje pojesti pet manjih, nego tri obilna obroka. Više manjih obroka će ubrzati metabolizam koji će brže sagorevati kalorije, a na taj način se masti neće taložiti u organizmu. Nikada ne preskačite doručak, bez obzira u kolikoj ste žurbi. Dopustite sebi par minuta kada će te u organizam uneti namirnice potrebne za podizanje energije. Neka doručak bude kaloričniji i obilniji od ostalih obroka, jer će vam dati dobar zamajac za ostatak dana. Kvalitetan i zdrav doručak će vas duže držati sitim, pa nećete doći u iskušenje da posegnete za grickalicama.
Potrudite se koliko je moguće da izbacite prerađevine i industrijsku hranu iz ishrane. Bolje je pojesti sendvič koji ste sami napravili, nego pecivo iz pekare koje sadrži razne aditive i emulgatore koji su višestruko štetni po vaše zdrvlje. Da ne govorimo o vašem izgledu. Jedite što više voća i povrća, a umesto grickalica konzumirajte semenke i suvo voće.
Pijte vodu tokom celog dana. Dovoljan unos vode doprineće osećaju sitosti, pa neć biti potrebe za konzumiranjem nezdravih pića i grickalica. Ukoliko dnevno unosite minimalno preporučnu dozu od osam čaša vode, bićete siti između glavnih obroka, pa nekad neće biti potrebe ni za užinom. Konzumiranje manje kalorija na dnevnoj bazi može da pomogne gubitak težine brzo. Konzumirajte po čašu vode pre svakog većeg obroka, i videćete da će to bitno uticati na količinu pojedenih namirnica.

Kako biti zgodna2

Vežbajte redovno, ali ne previše intenzivno. Ako odmah planirate da počnete sa stotinama trbušnjaka i nekoliko kilometara džogiranja, to vam neće pomoći. Shodno formi u kojoj se nalazite, počnite lagano, na primer tri puta nedeljno vežbajte po pola sata. Svake nedelje povećavajte broj serija i ponavljanja, a kada osetite da ste spremni na svakodnevno vežbanje bez posledica u vidu upala i bolova, trening vam je već postao rutina. Bolje vežbati manje, a pravilnije i kvalitetnije, nego ponaavljati bezbroj puta bez efekta.
Ima nečega i u dobrom izboru odeće. Odaberite odeću u kojoj se osećate udobno i zadovoljno kada se pogledate u ogledalo. Ipak, zapamtite da udobno ne znači oblačenje kao da ste upravo ustali iz kreveta. U isto vreme , zapamtite da je biti šik ne znači slpo praćenje svakog modnog trenda. Možda komad koji je trenutno aktuelan nije najbolje rešenje za vašu građu. Nemojte ga nositi po svaku cenu, samo zato što je u trendu. Budite moderni na svoj način, ali naučite kako da se oblačite u odnosu na vašu građu. Izaberite boje i materijale koji vas čine mršavijim.

 Izvor http://www.fantasticna.com/kako-biti-zgodna/

Vežbe za listove

Lepe i zategnute noge, osim gornjeg dela na koji većina žena obraća pažnju, podrazumevaju zategnute i izvajane listove. Nepravedno zanemareni, listovi su deo tela koji se brzo oblikuje i zateže, i kompletira sliku vitkih i skladnih nogu koje privlače poglede.
Problem kod listova je što se njihova masa ne može povećati ishranom, niti smanjiti raznim dijetama. U principu, mže, ali za to je potrebno mnogo vremena i strpljenja, a svi uglavnom očekuju ekspres rezultate. Opet, tu su u prednosti oni sa ,,jačim’’ listoviima, jer takve mogu oblikovati da izgledaju lepše i zategnuti ih da deluju manje. Oni sa tanjim listovima, moraju raditi napornije vežbe sa opterećenjem kako b izgradili mišić. Mišić kada je pod opterećenjem, on se ,,pumpa’’ i dobija na masi.
U principu, vežbe za listove vas neće umarati, a efekte ćete videti veoma brzo. Dajemo vam predlog za nekoliko veoma efikasnih vežbi, gde možete koristiti sopstveno telo kao opterećenje, ali i pomoćne sprave poput stepera i tegova:

Vežbe za listove

1. Preskakanje konopca daje odlične rezultate jer je akcenat na doskoku na prednji deo stopala. Preskačite konopac naizmenično, ili sa obe noge istovremeno. Dovoljno je tri do četiri minuta, kao zagrevanje pred vežbe. Ne forsirajte konopac je može izazvat jaku upalu mišića.
2. Stanite pravo, leđa su potpuno ispravljena, a noge spojene. Ruke su pored tela. Iz tog položaja se lagano podižite na prste i spuštajte nazad. Prva verzja je da se zadržite nekoliko sekundi na prstima, a zatim spustite. Uradite dve serije po 15 ponavljanja. Druga verzija je 30 brzih podizanja i spuštanja na pete, u tri serije. Za bolje rezultate, možete uzeti tegiće.
3. Za ovu vežbu vam je potreban steper, ili ako ga nemate, poslužiće i stepenik. Stanite na ivicu stepera ili stepenika na prste, zatim se lagano spuštajte tako da pete budu preko ivice. Zbog ravnteže, ruke možete raširiti ili se osloniti na zid ili gelender. Uradite 10 do 15 ponavljanja u tri serije.

Vežbe za listove2

4. Ova vežba aktivira i prednji i zadnji mišić lista. Sedie na stolicu, leđa su ispravljena, stomak zategnut, a stopala na podu. Potrebno je da stolica bude visoka toliko da su butine paralelne sa podom. Na butine stavite tegiće, ili neke teže knjige i naizmenično podižite stopala na prste, ali ne previše brzo. Uradite od 30 do 50 ponavjanja. Vremenom povećavajte opterećenje i broj ponavljanja.
5. Postoje i vežbe koje možete raditi sa partnerom. Lezite na stomak i podignite listove od poda pod uglom od 90 stepeni. Dok vas partner gura ka podu, vi pokušavajte snagom mišića listova da zadržite taj položaj, ali ne pomerate ostatak tela. Drugi način je da, dok vam partner pruža otpor držeći vas za listove, vi pokušate da ispravite noge. Broj ponavljanja odredite sami. Osim za listove, ova vežba se preporučuje i za mišiće zadnje lože natkolenice.

 Izvor http://www.fantasticna.com/vezbe-za-listove/