четвртак, 29. јануар 2015.

20 Minute Total Body Beginner Flow

MISTIČNA HARIZMA: Šta ženu čini neodoljivom i harizmatičnom?

Misteriju harizme otkrićete samo ako u sebi pronađete iskrene osmehe, zdravu pamet i slobodan duh

Vazda sam smatrala otrcanim kompliment poput onog: “ Harizmatična si!“. Ta harizma se skoro uvek i svuda ubacuje i dodeljuje tako olako, kao veštački kompliment, i to naročito ženama. Nekako se smatra da je ženama kompliment najneophodniji i da je u tom smislu najbezbolnije reći im da su nadasve harizmatične.

Bljak. Harizma, harizma, harizma. Sve što ima veze sa harizmom ja sam viđala jedino na etiketima (npr. naziv jednog našeg vina je Harizma) , zatim kao ime nekog hotela, restorana i ostalih izuzetno profitabilnih objekata. Tačnije, harizmu sam viđala svuda samo ne na ljudima. Zato sam odlučila da harizmu vratim tamo gde joj je i mesto, među ljude. Najpre, uspela sam sebi da objasnim šta znači biti harizmatičan/a i na tom putu autoobjašnjenja shvatila sam koliko je harizma zapravo jedna sjajna stvar.

harizma

Nisam uspela da dođem do egzaktne definicija harizme (što mi nije ni bio cilj) , jer harizma nije lepota koja se idealizuje, iskrivljuje i modelira. Harizma se krije iza svakog iskrenog osmeha, zdrave pameti i slobodnog duha jednog čoveka.
Da li to znači da harizme ima svuda oko nas? Nažalost ne. Misteriju harizme otkrićete samo ukoliko uspete da spoznate, pre svega, u sebi iskrene osmehe, zdravu pamet i slobodan duh.
Prestanite da delite žene na lepe i ružne. Prestanite da se igrate maskenbala svakoga dana ne biste li bile još lepše svojoj okolini i privlačnije svakom muškarcu na ulici. Oladite malo i shvatite da je lepota izmišljena, naročito danas kada šminkom i nekakvim četkama sebe možete pretvoriti u Bijonse, belog labuda ili Pokahontas.
Harizmu ne možete da dodate, da obojite, našminkate, ugradite ili kupite. Iskren osmeh nema cenu i nije na prodaju. Iskren osmeh se poseduje i dešava, u svakom trenutku kada poželite iskreno da se smejete. Zdrava pamet se rađa, razvija, raste, neguje ali ne četkama, ajlajnerom ili veštačkim trepavicama. Slobodan duh se ne rađa, za slobodan duh se živi, za slobodan duh čovek je prinuđen da se svakodnevno bori. Nema tog pudera koji vas može osloboditi ili iskreno nasmejati. Nema te četke kojom možete izlažirati svoju pamet.
Nema te puke lepote koja može biti važnija od iskrenog osmeha, zdrave pameti i slobodnog duha.
Stoga, nema ni dražeg komplimenta od onog, nimalo plitkog: “Hej, baš si harizmatična!“.
Minja Marđonović / Stoglava aždaja

понедељак, 26. јануар 2015.

Kako se osloboditi celulita

Kako se osloboditi celulita


Pojava celulita je svakako neprijatna za svaku pripadnicu nežnijeg pola. Ova neželjena pojava uzrokovana je nepravilnom ishranom koja rezultira usporenim radom organa varenja.
Ako poslušate dole navdene savete ubrzaćete rad creva, smršati i znatno smanjiti celulit ili ga sasvim eliminisati.
Stav nutricionista i doktora je da nepravilna ishrana uzrokuje usporenje funkcije organa varenje, što je osnovni uzrok gojenja i nastanka naslaga celulita.

Radi ubrzanja ulenjenih creva, neophodno je jesti povrće i hranu koja sadrži mnoštvo biljnih vlakana, produžiti vreme žvakanja zalogaja, slanu hranu svesti na minimum i svakodnevno upražnjavati fizičke aktivnosti. To je put do mršavljenja, eliminacije celulita, ali i smanjenje rizika od pojave mnoštva zdravstvenih tegoba.

Čišćenje creva

Prilikom svakog obroka treba jesti salatu napravljenu od sezonskog voća, pri čemu je dobrodošlo par supenih kašika semenki bundeve, lana i susama, kao i pšenične klice količine 2 – 3 supene kašike.
Svakodnevni doručak treba da bude sačinjen od kaša sa obranim mlekom ili jogurtom, pšeničnim klicama, suvim voćem, semenkama bundeve, susama i lana, ražanim ili ovsenim pahuljicama.

Žvakanje

Uživajte u obroku dvadesetak minuta, da bi svi zalogaji bili adekvatno sažvakani. Kada stavite hranu na tanjir, više ne treba dodavati. Kada je reč o samoj porciji, treba je postepeno umanjivati.

Ljuta hrana

Moć kefira, acidofilnih jogurata kao i ostalih proizvoda od sojinog ili mleka životinjskog porekla je da pomažu u postizanju balansa prijateljskih i neprijateljskih bakterija unutar creva. Iz tog razloga je korisno konzumirati navedene mlečne napitke. Balans se postiže i dodavanjem u ishranu svežeg belog luka, sveže i sušene ljute paprike i začinima kao što su kim, kari i đumbir. Ne zaboravite da će, onoliko koliko je Vaš način ishrane sličniji vegeterijanskom, mikroflora creva imati bolji kvalitet.

Slana hrana i termičke obrade

Eliminišite ili svedite na minimum pečenu, prženu, dinstanu, kao i industrijsku i hranu u konzervama. Jodiranu kuhinjsku so zameniće daleko zdravija morska ili kalijumova so, soja sos, a idelna opcija su samlevene morske alge koje su dostupne i na našem tržištu.

Voće

Više pažnje posvećene jetri pomoći će Vam da eliminišete salo i celulit. Jetra se smatra najbitnijim filterom ljudskog tela, zato što doprinosi detoksikaciji. I premda se preporučuje savet lekara, nešto ipak možete i samostalno da uradite – za početak, biće dovoljno da praktikujete voćni dan jednom sedmično, kada će se Vaša ishrana sastojati samo od voća.

Vodeni dan

Jednom u mesec dana trebalo bi da praktikujete vodeni dan. Hranite se ribom, integralnim žitaricama, mahunarkama, povrćem u sirovom stanju, uz dodatak lanenog i maslinovog ulja, semenki konoplje i lana.

Izvor Ulepsavanje.com

субота, 24. јануар 2015.

Vježbe za pravilno držanje

Često svoje tijelo uzimamo zdravo za gotovo pa nismo svjesni ni toga držimo li se pravilno. No držanje je ključno za naše cjelokupno zdravlje. Dobra vijest je kako nikada nije kasno da otkrijete svoju pravu posturu i umanjite bol.


Koju tajnu skrivaju gracioz­ne žene poput Audrey Hepburn? Bilo da se u ranim jutarnjim satima u večernjoj haljini šetala pustim ulicama New Yorka, bilo da se vozila na vespi po Vječnom Gradu, ta je glumačka diva, jednostavno rečeno, zavodila svojim prekrasnim držanjem. Zbog pravilnog držanja izgledala je atraktivno, ljupko i mladoliko. Ti su atributi zajednički nazivnik svakom pravilnom držanju kojim se možemo približiti elegantnom izgledu Audrey Hepburn ili bilo koje balerine, što je i sama glumica željela postati.
Da se svatko, u bilo kojoj dobi, može kretati graciozno i uspravno poput te filmske i modne ikone, tvrdi Goran Marković, profesor na Kineziološkom fakultetu i stručnjak u području sportske znanosti i medicine.

Idealno držanje

„Najbolje držanje imamo u prvim godinama života, nakon toga ono, zbog načina života, postupno postaje lošije“, objašnjava Goran Marković. No dobra je vijest što uzrok lošeg držanja najčešće nije u mišićima ili zglobovima, nego u nepravilnom disanju i lošoj navici držanja tijela koji se mogu korigirati. Zato smo posjetili profesora Markovića u Motus Melioru, novootvorenom zagrebačkom centru za bolju formu života, da bismo uz stručne savjete osvijestili svoje mane i naučili poslati mozgu obrazac pravilnog držanja.
„Ne postoji općenito idealno držanje“, prvo je što je napomenuo profesor Marković, „postoji samo idealno držanje za svaku osobu pojedinačno. Naime, deset različitih ljudi može imati deset različitih formi držanja i izgledati drugačije, a da svatko pojedinačno ima dobro držanje. I obrnuto, jedan obrazac držanja kod neke osobe može biti dobar, dok će kod druge biti neprimjeren. No, postoje određene zakonitosti pravilnog držanja, od kojih je jedna vezana uz optimalnu centriranost zglobova u tijelu.“

Kako se ispraviti

 Pravilno držanje

Da biste to provjerili, zamolite nekog od ukućana da promotri vaš profil, neka zamisli nevidljivu vrpcu koja kreće od vašeg uha i spušta se okomito sve do stopala. „Linija uha trebala bi proći kroz, otprilike, središte ramena“, objašnjava profesor, „potom i zdjelice te na kraju proći kroz središte glež­nja.
Primjerice, uho ne bi smjelo biti ni ispred, ni iza ramena, a rame ne bi smjelo biti iza ili ispred kukova, a ni kukovi ispred gležnja i slično.“
Da biste detaljnije promotrili svoje držanje, u istom položaju, provjerite odnos dijelova svog tijela onako kako savjetuje profesor Marković: „Kut između potkoljenice i stopala trebao bi biti otprilike 90 stupnjeva, zdjelica se treba nalaziti u neutralnom položaju (da nije nagnuta ni naprijed ni natrag).
Ramena ne bi smjela biti 'zatvorena' (pognuta prema naprijed i dolje), ali ni previše gurnuta prema natrag.
Nadlaktice trebaju stajati u prirodnom, bočnom položaju, ne smiju biti zarotirane ni prema unutra, ni prema van. Lakat ne smije biti previše savijen, kao ni koljena, također. Grudna kralježnica treba biti blago povijena, a lumbalna i vratna kralježnica blago uvučene tako da leđa otkrivaju izduženo slovo 's'.“
Nakon toga promotrite svoje tijelo i s prednje i stražnje strane. Počnite od stopala – jesu li spuštena ili imate visok luk? „Spuštena predstavljaju problem jer su stopala temelj koji nosi cijelo tijelo, a još veću poteškoću predstavljaju asimetrično spuštena stopala zato što utječu na asimetrično držanje cijelog tijela“, upozorava profesor.
Potom pogledajte koljena – stoje li prema unutra ili van, popularno govoreći – imate li ikserice ili okserice, iako nijedno najčešće ne predstavlja prepreku u svakodnevnom životu (osim u pojedinim sportskim disciplinama). Neka vam netko pogleda i kralježnicu – u uspravnom položaju i pretklonu (u kojem se može lakše otkriti eventualna skolioza). Lopatice moraju biti simetrične, razmaknute jedna od druge četiri prsta, paralelne s kralježnicom te  ne smiju izlaziti iz prsnog koša.

Ženski atributi

Čest problem držanja kod žena je inklinacija zdjelice, položaj u kojem je zdjelica, odnosno stražnjica previše gurnuta prema natrag, dok su prsa previše izbočena prema naprijed, što rezultira pretjerano zakrivljenom kralježnicom i vrlo lošim načinom držanja. I određena zanimanja mogu biti krivci lošeg držanja. Zbog prirode svog posla, primjerice, stomatolozi i frizeri više opterećuju dominantnu stranu tijela (najčešće desnu) i time stvaraju nesimetrično držanje lijeve i desne strane tijela.
Loše držanje nije samo estetski neprivlačno nego može uzeti danak zdravlju unutarnjih organa, što dovodi do nastanka proširenog abdomena i loše probave, kao i plitkog disanja i umora. Jednako tako, osobe lošeg držanja sklonije su različitim bolovima, mišićno-koštanim tegobama i ozljedama. S druge strane, kada svoje tijelo držite u idealnom položaju, ono od organa i mišića zahtijeva optimalan rad, što poboljšava vašu snagu i učinak, bilo da ste profesionalni sportaš, bilo da se samo trudite biti u dobroj formi.

 

Pravilno držanje 

Četiri segmenta uspješnosti

„I u sportu i u svakodnevnom životu“, navodi Marković, „četiri su bitna segmenta uspješnosti: pokret, prehrana, oporavak i mentalni stav (promjena životnih navika).“ Tako i u centru Motus Melior na tijelo gledaju kao na orkestar u cjelini, ne kao na skup solista. S tim uvjerenjem treniraju i ispravljaju pokret ili držanje, a ne mišiće pojedinačno. „Tijelo se općenito najčešće gleda sa stajališta građe, tj. strukture, dok mi u centru ljudsko tijelo promatramo i sa strane njegove funkcije – kako to tijelo funkcionira kada njime upravlja mozak“, navodi profesor Marković te objašnjava:
„Struktura i funkcija tijela su kao muž i žena, u idealnom braku ne mogu jedno bez drugog, u životu apsolutno ne mogu jedno bez drugoga. Primjerice, ako ste jednom imali uganuće gležnja, nakon što je ozljeda zacijelila bez funkcionalne rehabilitacije, postoji 500-postotna vjerojatnost da ćete opet iskrenuti isti gležanj i to zato što niste povratili njegovu funkciju. Naime, proprioceptori ili tzv. špijuni u mišićima, tetivama i zglobu, u slučajevima kada se gležanj nalazi u potencijalno opasnom položaju, šalju informacije leđnoj moždini koja tada, brzo i nesvjesno, aktivira mišiće koji štite gležanj od ozljede.
Prilikom uganuća zgloba ti se 'špijuni' toliko oštete da ne funkcioniraju pa je potrebno prvo povratiti njihovu funkciju. Zato u našem Centru rješavamo dvije razine problema, uklanjamo simptome i bol te povratom funkcije sprečavamo da se nešto ne ponovi. Prvo je 'vatrogasna mjera gašenja požara', a druga je 'postavljanje protupožarnog sustava' da se to više ne dogodi.“

Držanje je navika koja se može promijeniti

Zahvaljujući svojoj stručnosti i inovativnom pogledu na ljudsko tijelo, prema nečijem držanju i njegovim motoričkim funkcijama, kako kaže Marković, može se puno toga zaključiti o životu pojedinca. Moguće je ispraviti držanje i fizičku spremnost čak i 91-godišnjaka, jednog od njegovih najstarijih klijenata, i to uz pomoć, na svijetu jedinstvenog uređaja za dijagnostiku držanja i snage tijela koji su Marković i njegov tim nedavno patentirali.
No i bez skupih aparata možete osvijestiti obrazac svog držanja. „Držanje je navika, ono je samo odraz rada mozga, a mozak radi automatski. Ako želite promijeniti tu naviku, morate misliti o tome, morate biti svjesni svog držanja i to je jedino pravo rješenje“, zaključuje Marković.
Osvještavanjem izgleda svog tijela, s vremenom ćete primijetiti da vam je držanje uspravnije, a istodobno ćete uočiti da imate više energije. Otkrit ćete ono što je Audrey Hepburn intuitivno znala, i bez modernih znanstvenih dokaza, da ljudi s dobrim držanjem izgledaju atraktivnije, mršavije i da se osjećaju bolje.

Vježbe za pravilno držanje:

Pravilno držanje

Cilj prve vježbe je jačanje mišića stražnjice. Pomaže u korekciji ‘donjeg ukriženog sindroma’ – kod naglašene izbočenosti lumbalne kralježnice (lordoza).
Legnite na leđa pa privucite koljeno jedne noge na prsni koš, a lopticu za tenis pritisnite na trbuh. Drugu nogu, oslonjenu stopalom o tlo, savijte u zglobovima koljena i kuka. Iz tog položaja potisnite kukove prema gore, kratko ih zadržite u tom položaju i postupno vratite na tlo.

Pravilno držanje 

Ova vježba pomaže u korekciji ‘gornjeg ukriženog sindroma’ – za pognuta ramena i naglašeno izbočenu vratnu kralježnicu.
Stanite uspravno leđima uza zid. Iz tog položaja potisnite vratni dio kralježnice prema zidu, a istovremeno spuštajte bradu na prsni koš. Time istovremeno istežete ispružače vrata i jačate duboke pregibače vrata.

Pravilno držanje 

Treća vježba pomaže u korekciji ‘donjeg ukriženog sindroma’ – kod naglašene izbočenosti lumbalne kralježnice (lordoza).
Klečeći na jednoj nozi i oslanjajući se o palicu, fiksirajte zdjelicu u neutralnom položaju i potisnite cijelo tijelo prema naprijed. Pritom istežete pregibač kuka klečeće noge.
 
Vesna Ercegović

четвртак, 22. јануар 2015.

Kako razbiti plato (zastoj) pri napretku u vežbanju?

Kako razbit plato (zastoj) pri napretku u vežbanju? Ako primećuješ da već neko vreme ne napreduješ u treningu, probaj neke od sledećih stvari:
-zadrži iste vežbe,ali promeni broj ponavljanja i broj serija
-zadrži iste vežbe, ali promeni trajanje pauza između serija i vežbi
-promeni redosled vežbi
-ubaci neku međuvežbu između dve osnovne vežbe
-promeni motoričku sposobnost na koju ciljaš(npr.ako si radio snagu, sad pređi na brzinu)
-promeni uglove pod kojima radiš dosadašnje vežbe
-menjaj tempo u toku serije (npr. kreneš brzo na početku, pa onda usporiš do kraja serije, i obrnuto)
-menjaj vreme pod tenzijom u kojoj se mišić nalazi (npr. spuštaj teg 3sec, podiži 1sec, itd.)
-promeni vreme treninga
-promeni ambijent u kome treniraš...nareži novi cd sa muzikom za trening
-promeni kompletno sve vežbe za iste mišićne grupe
-treniraj u paru sa nekim(međusobno jedan drugome držite tempo i motivišite se)
-uvrsti suplementaciju, ili promeni suplemente koje koristiš
-pravi varijacije u ishrani (recimo sa unosom ugljenih hidrata)
-poradi na svojoj Unutrašnjosti...pronađi novi bitan cilj, i motiviši se
eto...ako imate problem sa stagnacijom u treningu, nešto iz ove liste vam mora pomoći idemooo radimooo


четвртак, 15. јануар 2015.

Tango zagrljaj


Raširena je zabluda da je tango ples. Neki su zaljubljenici instrumentalne tango muzike. Nekima su očaravajući lirski stihovi. Treći osećaju  da hrapavost bandoneona svedoči o srcobolji. Četvrti se zamišljaju u odeći tangerosa: cipele, čarape, haljina…Petima je očaravajući kontakt licem u lice i figure na plesnom podijumu. Šesti se ježe na argentinski sleng… Ali svi čeznu za intimnom povezanošću na koju ih tango poziva.

Kabaseo (Cabazeo)
U tangu kad neko želi da igra, pokušaće da uhvati pogled željene osobe.  Kada uspostavi kontakt očima i kad se tim govorom tela dogovore za ples, lider prilazi stolu za kojim sedi sledbenik, koji tek tada ustaje. Zato što je lider uvek taj koji prilazi sledbeniku, stiče se utisak da on poziva na ples. „Cabezeo“ je savršeno fer i jednak za obe strane, s obzirom da lider neće moći da uhvati sledbenikov pogled ukoliko je on odlučio da ne igra, a i sledbenik može da inicira taj kontakt očima.
I u životu upoznavanje je fenomen pažnje. Obično živimo tako da što naša pažnja prelazi sa objekta na objekt, ne zaustavljajući se predugo. I onda jednog trena pažnja biva zakočena. Ostatak sveta postaje skrajnut, kao da ga nema. Kao kad ruku primičemo očima, iako je mala, dovoljna je da zakloni ceo vidik i ispuni naše vidno polje. Predmet naše pažnje ima za nas ipso facto više stvarnosti, živi snažnije nego ona stvarnost koju zanemarujemo kao bledu pozadinu. Ako druga osoba “iskoristi” taj trenutak, sve ostalo će uslediti po jednom uhodanom mehanizmu. Započeće ples.

Long After Midnight at the Niño Bien - the Tango and Argentina

Jezgro naše individualnosti nije istkano stavovima i iskustvima, nego je predivo od nečeg suptilnijeg, vazdušastijeg i “starijeg”. Mi smo sistem prihvatanja i odbacivanja i svako nosi sa sobom svoj sistem na gotovs. “Srce” ili niži moždani putevi su podupirač naše ličnosti. I pre nego što upoznamo ono što nas okružuje, srce-mozak nas tera u ovom ili onom pravcu, ka ovim ili onim vrednostima. Za neke smo vrednosti tako slepi, na druge “otkidamo”. I kao što ne vidimo tlo na kome stojimo, tako teško sagledavamo naše jezgro. Ali ima trenutaka kada, i ne primećujući, odajemo ono što smo u suštini. Jedno od tih situacija je ples ljubavi. Birajući partnere otkrivamo suštinski sklop ličnosti.  Ljubav je plima koja nadolazi iz najdubljih slojeva naše ličnosti, izvlačeći na površinu alge i školjke sa dna. Na osnovu toga šta ispliva, poznavalac može da “rekonstruiše” sliku dna (ili jezgra) ličnosti. Kada uspešno plešemo ples ljubavi, onda to radimo jezgro na jezgro, mešajući rakove i školjke, a rezultat je moćni osećaj harmonije.

Održavanje odnosa između dva tela (Mainteniendo relacion entre los dos cuerpos)
Tango je meditacija u dvoje, koji postaju jedno u potrazi za smirenošću u pokretu. Suština tango tehnike je da dva “srca” budu skupa i da ostanu zajedno u svakom trenutku tokom celog plesa, tako da za oboje to ne bude teret, nego zadovoljstvo. U plesu se sve dešava nižim putevima, jer je svesna misao i dirigovanje pokreta iz korteksa presporo. Muzika je samo treći član para koji integriše pokrete srca i stopala.
Naše srce-mozak je druželjubivo. Kada se upuštamo u interakciju sa drugom osobom neumitno smo uvučeni u blisko povezivanje mozak-na-mozak. Taj neuronski most omogućuje nam da utičemo na mozak (i telo) svakoga s kim smo u interakciji. Naši mozgovi, srca, stopala uključuju se u emotivni tango. Socijalne interakcije su modulatori, neka vrsta termostata. Osećanja šalju slapove neurotransmitera koji regulišu ne samo naš doživljaj, nego preko neurona ogledala i doživljaj sledbenika. Empatička rezonanca mozak-na-mozak stvara kolo između dve osobe, postaje potencijalna romansa. “Igrati tango je isto što i tri minuta biti zaljubljen”, piše Kristin Deniston u knjizi “Tango i njegov smisao”, Prosveta, 2012.
Sakada (Sacada)

                                               tango2.jpg

Sakada je korak u kome izgleda kao da je lider izbio sledbenikovu noseću nogu. Radi se samo o optičkoj varci. Lider koristi svoju nogu kao polugu ispod tela sledbenika kako bi pomerio sledbenikov torzo. Sledbenikovu nogu pokreće sam položaj tela.
Socijalna inteligencija se sastoji od dva korpusa veština: socijalne svesnosti i socijalne spretnosti. Osećaj o tome kako se neko oseća ne jamči dobru interakciju. Potrebna je sinhroničnost, uticaj i briga, kao elementi spretnosti. Ljudi koji su socijalno nespretni pate od disemije: ne gledaju ljude u oči kad razgovaraju, stoje preblizu, prave izraze koji ne odgovaraju emocionalnom stanju ili su netaktični, neosetljivi prema tuđim emocijama.
Na podijumu životnog plesa, povreda partnera je kad igramo samo za sebe, ili za publiku. Ukoliko se pristane na ples (bio to tango ili neurotango), onda je naša odgovornost da stvarno igramo sa tom osobom (ne samo ispred ili pored nje). Takođe, potrebno je i da igramo tako da to nije za partnera neprijatno iskustvo.
Tango koreografski nudi velike mogućnosti, a na nivou osećanja odgovara na pitanja: Šta je zaista važno? Šta je smisao? Kako se postiže lepota plesa i života? Tango nas upoznaje sa prirodom odnosa među ljudima, demonstrira umetnost intimnosti i šta znači biti društveno biće u izolovanom svetu.
Ljiljana Jerinić, psiholog

Izvor

Ne posustaje: Filis Sjuz (90) svakog dana vežba i igra tango

Priča o Filis Sjuz (90) koja uprkos godinama hrabro koristi svaki dan svog života, uveriće vas kolika je snaga entuzijazma. Ova žena vreme pobeđuje tako što ne propušta nijedan trenutak.
 
Entuzijasta Filis Sjuz 

- Ako ne održavate svoje telo, ono slabi. Ako ne održavate svoj um, zakržljaće. Svakog dana morate da radite na sebi, da budete aktivni i da učite nove stvari – poručuje Filis Sjuz.

Filis će 4. aprila napuniti 90 godina i nada se da će i za 10 godina biti ovako živahna kao što je danas.


- Život je sam po sebi izazov, prihvatite ga i iskoristite ga umesto da sedite i ne radite ništa. Godine nisu bitne. Nisam svesna da imam 90 godina.

 
Jedino čega sam svesna je to da se i fizički i psihički nikad nisam bolje osećala. Svaki dan idem na ples i svakog dana vežbam.
 
 

Moje telo mora da zna ko je gazda i zato se sa 90 osećam kao da imam 20 godina.Ljudi me stalno pitaju koja je moja tajna. Ja im kažem kretanje, učenje i slušanje – priča Filis.

Ova dama je sa 50 godina pokrenula svoju modnu marku, postala je muzičar i naučila italijanski i francuski kada je bila u sedamdesetim, krenula je na tango kada je imala 80, a sa 85 prvi put je otišla na jogu.


- Inspiriše me proces učenja. Inspiracija stvara kreativnost, a kreativnost čini život boljim. Volim da eksperimentišem i okušam se u raznim stvarima. Volim da se krećem, pa ne preskačem vežbanje – idem na jogu, na tango, preskačem konopac, šetam i igram tenis.

 
Joga razbuđuje telo, budi svaku ćeliju u vašem organizmu. Imam artritis u kičmi, ali se trudim da svaku vežbu uradim kako treba. A ples je moj život, sa 14 godina sam krenula na balet, a već u 18. godini sam nastupala na Brodveju. Celog života bila sam aktivna i i dalje sam – kaže Filis.
 
Uverena je da je sve moguće ako prihvatite sebe i ako dovoljno jako želite da uradite nešto.

-  


Učila isam talijanski i francuski, jer je učenje jezika dobra mentalna vežba. Zatim sam pokušala da pišem pesme.
 
Napisala sam tekst i muziku za svoju prvu pesmu, „Free Fall“,  a onda sam izdala CD sa 12 pesama.
 
Danas dnevno pišem jednu pesmu. Pored toga, idem na tango, koji je fantastična vežba.
 
Jedino tokom njega potpuno isključim svoj um i samo se prepustim igri i trenutku – priča ova živahna dama.

Filis poručuje svima da je želja veoma bitan pokretač, ali da ne sme ostati ne želji. Želja mora  da bude praćena akcijom.

 
 
 
- Rad na sebi i ostvarivanje u nekoj duhovnoj i fizičkoj disciplini čini moj život vrednim življenja i uvek se ispostavi da tu nije kraj, uvek se pojavi još jedan stepenik. Ne odustajem. Ne postoji način da pobedite vreme, ali možete da ostanete u formi i uživate u životu. Prihvatite izazove i iskoristite svaki minut – poručuje Filis. 

Izvor 

недеља, 11. јануар 2015.

10 razloga zašto žena ne treba da diže tegove

Ovo su 10 razloga zašto žena ne treba da diže tegove:


1. Mogla bi da polomi koji nokat, a onda čemu taj manikir?
2. Morala bi da skida burmu pre treninga da ne dobije žuljeve, a to nije društveno prihvatljivo. I izaziva sumnju.
3. Bila bi viđena u javnosti bez šminke i visokih potpetica. Oznojana. Šok i neverica.
4. Ne bi pričala o dijetama a to bi poremetilo ravnotežu u svemiru.
5. Ne bi morala da moli muža da pomeri orman ili iznese fotelju i time bi poremetila tradicionalne odnose u porodici.
6. Imala bi pločice na stomaku kojima bi mogla da slomi neki muški ego.
7. Bila bi ponosna na svoju guzu umesto da normalno, kao i sve druge žene, bude zabrinuta zato što joj je spljeskana i meka.
8. Imala bi besplatno čvrste butine, umesto da plaća anticelulit masaže, čime bi potresla tržišne odnose ponude i potražnje.
9. Jela bi kao mećava i ne bi se gojila, a onda čemu svi ti časopisi za žene?
10. Postala bi ultra zgodna i preterano seksi, a dobro znamo kuda to može da vodi.

mooshema.com