петак, 20. март 2015.

How to Hula Hoop for Total Beginners



uploaded



ZAŠTO SU VAŽNI PROTEINI U ISHRANI!?

#sport - vežbe za sve prilike

Šta da radite kada imate x kilograma viška?

Jedna stvar je nesumnjiva: zaboravite na ekspresno mršavljenje – to je pogrešan način da smršate, jer efekti mogu biti izuzetno štetni po zdravlje. Najveći problem je u tome što su ljudi po prirodi nestrpljivi, rezultat žele odmah i sada, a posledice ih mnogo ne interesuju. Da bi vam ovo bilo jasnije, pročitajte članak "nezdrave metode mršavljenja". Nije isti način za mršavljenje osobe koja ima 2 kg viška oko struka i osobe koja ima 20 kg preko mere. Principi jesu isti, ali način se razlikuje. Prava ishrana za mršavljenje mora da počiva na kalorijskom deficitu.
Želite da smršate i naravno, bilo bi dobro – što pre. Kada je reč o vašem zdravlju, strpljenje je najvažniji faktor i zato - oprezno sa dijetama. Svi znamo da je brzo mršavljenje jednostavno – loše. Razmišljajte unapred i o posledicama takvog načina skidanja kilograma.
6347264660 0e886871e5 b Šta da radite kada imate x kilograma viška?
Sve one popularne dijete za koje znamo nisu podjednako efikasne za sve nas pojedinačno, pa je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom o tome koji tip ishrane je najbolji za vas. Odnos prema dijetama danas je znatno drugačiji nego što je to bio pre samo desetak godina. Danas se sve više praktikuje inadividualni pristup mršavljenju, ali to ne znači da više ne postoje neka opšta pravila koja važe uvek i za sve.
Osoba sa 2 kg viška oko struka ne mršavi na isti način kao osoba koja ima 20 kg više. Prava ishrana za mršavljenje mora da počiva na kalorijskom deficitu.

Šta da radite kada imate:

2 – 5 kg viška

Za sve one koji žele da se otarase viška od 2-5 kg prvo i osnovno – izbacite prazne kalorije iz nezdrave hrane. Potrudite se da pojedete obrok bar dva sata pre trčanja, a kada radite duge ili naporne treninge – nikako na prazan stomak. Bez hrane nećete imati dovoljno energije za trening pa gledajte da unesete zdrave ugljene hidrate koji su neophodni za snagu. Ako trčite ujutru pre doručka, trčite lagano.
Kada vam se desi da krizirate za jakom ili brzom hranom, slobodno se počastite jednom nedeljno, ali gledajte da ne sparite i glavni obrok i slatkiš. Smatrajte to nagradom za vaš dobar trening. Izbegavajte masnu hranu, jedite povrće i ribu. Gazirana pića, sokove, kolače i poslastice izbacite iz ishrane ili smanjite na najmanju moguću meru.
Dobro se naspavajte, san je veoma važan za dobar odmor i obnavljanje svih naših funkcija. Izbegavajte kasne obroke.
Alkohol loše utiče na san i dodaje nepotrebne kalorije, nepovoljno utiče na celokupan performans treninga. Ako trenirate manje 0d sat vremena nije vam potrebno da unosite sportska pića kao što je izotonik, dovoljna je samo voda.

Healthy foods1 Šta da radite kada imate x kilograma viška?

6-7 kg viška

Oni koji žele da smršaju 6-8 kg ne bi smeli da gladuju. Unesite minimum 1500 kcal dnevno prema formuli:
min kalorija [kcal]= vaša masa[u kg] x 15,5.
Ako imate manje od 96kg, onda ne primenjujete ovu formulu već je minimalni broj kalorija uvek 1500, dakle nikada ispod te vrednosti. Ako jedete manje od 1500 kcal, organizam će početi da razgrađuje vaše mišiće, a bez njih je sagorevanje masti nemoguće. U tom slučaju može lako da vam se desi onaj čuveni jo-jo efekat.
Smršaćete zdravo ukoliko kalorijski deficit budete postigli dobrim treningom i češćom ishranom. Nemojte da dozvolite da kalorije koje unesete budu prazne, bez minerala, vitamina.
Ne preskačite doručak; ako obilno doručkujete trening možete da radite posle 2 sata, ako ste lagano doručkovali na trčanje možete već posle pola sata. Trčite kad god imate vremena, ali je važno da imate redovne obroke i po mogućstvu u isto vreme. Izbegavajte slatko, brzu i masnu hranu. Ne bi trebalo da jedete dva sata pre spavanja.

10 kg viška

I ovde važi pravilo (kao i svuda i kod svih) – promenite loše navike i izbacite brzu hranu, čips, slatkiše, bezalkoholna pića. Jedite manje, ali više puta na dan (5-6 puta). U svakom obroku bi trebalo da imate kombinaciju proteina i ugljenih hidrata. Igrajte se u kuhinji, kuvajte, zaboravite na hranu u gradu. Kada pomislite na gazirano piće pomislite na – kiselu vodu. Izbacite iz frižidera punomasni jogurt i mleko, masne sireve, maslac, a ubacite sveže povrće i voće. Izbacite beli hleb, ubacite crni ili integralni.
Prema navedenoj formuli iz teksta izračunajte koliko vam je kalorija potrebno na dan, ali uvek preko 1500. Učinite svoju ishranu raznovrsnom, manje pržite a više kuvajte i dinstajte. Za užinu jedite voće, smanjite unos mesa i industrijskih proizvoda. Trudite se da ne propuštate treninge.
goals1 Šta da radite kada imate x kilograma viška?

12+ kg viška

Oni koji hoće da smršaju preko 12 kg trebalo bi da vode računa o tome – kada jedu. Ne dozvolite sebi da budete gladni. To ćete postići tako što ćete uvesti užinu kao redovnu naviku kako bi smanjili apetit i kako se ne bi prejedali za vreme glavnih obroka. Ako izdržite 4 sata bez hrane, imaćete 4 obroka na dan. Ako izdržite 3 sata, onda vas čeka 5 obroka na dan. Naravno, nije svaki obrok iste količine, ali na kraju dana njihov zbir bi trebalo da bude isti, svakoga dana.
I ovde je osnova mršavljenja kalorijski deficit, dakle unosite broj kalorija prema gornjoj formuli i uvek preko 1500. Ne pomišljajte na gladovanje i ostale dijete koje ne pomažu. Svi obroci treba da budu skoro jednaki, sa istim brojem kalorija.  Opremite se voćem, povrćem, žitaricama, proteinima, nemasnim mlekom i krtim mesom. Kreirajte svoj obrok tako da on sadrži 65% ugljenih hidrata (integralni hleb, voće), 15 % proteina (piletina, mahunarke), 20 % nezasićene masnoće (masline, orasi, puter od kikirikija).
Da biste izgubili željene kilograme hranite se uravnoteženo a energiju trošite kroz trening. Oni koji imaju preko 12 kg viška moraju da vode računa o svojim zglobovima koji trpe pritisak tokom trčanja ili bilo kog drugog sporta. Ako uspete da nedeljno izgubite po jedan kilogram uz pravilnu ishranu i trening – to je odličan rezultat.
Ne žurite, nije teško istrajati kada pred sobom imate jasan cilj.

Izvor Trcanje.rs

Sport za sve

PROLEĆNA DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

Nakon duge zime i boravka u zatvorenom prostoru, masne i teške hrane telu je neophodno pročišćavanje, odnosno detoksikacija. Predlažemo vam način ishrane za detoksikaciju (čišćenje) organizma, ali trebalo bi znati da već male promene u ishrani i načinu života na dugi rok mogu učiniti čuda za vaše zdravlje, vitalnost i lepotu.
Temeljno čišćenje organizma ne znače potpuno odricanje od hrane. Dovoljno je da se nekoliko nedelja pridržavate uputstva za pravilnu ishranu i pružite svom telu zasluženi odmor pa da se osetite preporođeni. Ako ste u prilici uradite i test intolerancije na hranu i na pravi način saznajte koja vrsta namirnica može da naudi Vašem zdravlju ili da pomogne u poboljšanju i očuvanju vitalnosti organizma. Preporuka je i da testiranje ponovite nakon par meseci u cilju utvrđivanja da li je došlo do rasterećenja organizma tokom izostavljanja i ne konzumiranja potencijalno štetnih namirnica. Dakle, pridržavanjem svih ovih pravila daće vam mogućnost da izbegnete prolećni zamor, slabost, pad imuniteta, česte prehlade a i alergije.
Loše kombinovana hrana u istom obroku se dugo vari, te tako većina ugljenih hidrata belančevina,fermentiše ili trule,a hranljivi sastojci ne mogu se pravilno iskoristiti.Tako hrana koja je istrulila ili fermentirala stvara toksične sastojke.Posledica toga je stvaranje gasova, nadutosti, gorušice,usporavanje metabolizma,otežan rad jetre, žučne kese, bubrega, krvnih sudova a i hrana ostaje kisela. Da biste ubrzali metabolizam, neophodno je izvršiti detoksikaciju(čišćenje) organizma svežim voćem ,povrćem i integralnim žitaricama.Ne kombinujte ugljene hidrate i belančevine u istom obroku, za ručak i večeru (dozvoljeno je samo ujutro, za doručak). Dnevno pijte bar 1,5 L vode i 500ml zelenog čaja (pod uslovom danemate proble sa nižim krvnim pritiskom ili problem sa anemijom). Svakog dana pešačite najmanje pola sata na čistom vazduhu. Uz nekoliko promena, postići ćete velike rezultate. Probajte. Isplatiće Vam se!
Smanjite ili totalno izbacite iz ishrane unos konzervisane hrane. Izbegavajte konzumaciju industrijski prerađenih namirnica, koje u svom sastavu imaju aditive. Tokom najmanje 4 nedelje, izbacite iz ishrane masne namirnice, hidrogenizovane biljne masnoće, prženu i pohovanu hranu, fermentisane masne sireve, salame,suhomesnate proizvode… Kupujte sveže namirnice (voće i povrće) na pijacama. Konzumirajte sirovu šargarepu, mladi beli i crni luk, spanać, zelenu salatu, celer, cveklu, kelerabu, ren, kelj, svež peršunov list, karfiol, pečurke, kupus, rotkvu, jabuke, pomoranđže, grejpfrut…Pijte sveže eđene sokove od povrća, koji osim što osvežavaju organizam, predstavljaju i energetske napitke koji ga izuzetno pročišćavaju.

Kako ćemo prepoznati da nam je organizam “zatrovan” toksinima? Kad nam je jezik obložen i sivkasto-bele boje, žut ili siv, kad nam desni krvare ili su vrlo osetljive, kad nam dah nije svež, kada imamo neredovnu stolicu i mokraću lošeg mirisa, a oči su umorne, otečene…Kad je koža bleda, bez sjaja, osetljiva, kad su nam nokti krhki, ”rascvetani” na vrhovima, prošarani belim mrljama ili izbrazdani. Pa i za nadutost stomaka i bolne zglobove i mišiće krivac može biti prezasićenost organizma toksinima koji se ne uspevaju izlučiti iz organizma. Detoksikacija ili čišćenje organizma, znači da se ćelije tela oslobode vička vode, kiselina i otrova, odnosno toksina. Te naslage, koje su sve veće kako je čovek stariji, usporavaju promet između kapilara, nervnih ćelija i ćelija vitalnih organa. Rezultat svega toga su hronična zapaljenja zglobova, tkiva i krvnih sudova, a ujedno stvara i povoljne uslove za nastanak tumora.
Da bismo izvršili detoksikaciju (čišćenje) organizma, ne moramo da gladujemo, potrebno je da jedemo biljnu hranu, da smanjimo unos masti,naročito zasićenih, da konzumiramo posnije vrste mesa i ribe. Što više masne hrane jedemo, to više čeznemo za njom, a što je manje jedemo, manje je želimo. Jedan od razloga je supstanca galanin čije se lučenje u organizmu povećava proporcionalno unosu masti. Galanin budi jaku želju za mastima. Dakle, trebalo bi se jedno vreme istinski odricati masne hrane kako bi u telu pala količina galanina. Ako uspete u tome,uskoro će vam se masna hrana učiniti “preteška.” Dakle, ograničiti upotrebu masti i masne hrane i pravilno kombinovanje namirnica je važnije od sabiranja unetih kalorija. Zaboravite na prženje namirnicau dubokoj masnoći, jer pržena hrana sadrži veliku količinu toksičnih slobodnih radikala pa je uvek bolje kuvati na pari ili grilovati. Potrebno je da eleminisemo unos hrane sa aditivima i veštačkim bojama. Da unosimo manje soli, isključimo upotrebu rafinisanog belog šećera i proizvode od belog brašna. Kad god je moguće da konzumiramo sveže povrće, a ponekad i voće (svaki drugi, treći dan, između 16h i 18h po zimskom računanju vremena ili između 17h i 19h po letnjem računanju vremena). Da pijemo najmanje 1,5l vode i da smanjimo unos alkohola, kafe i jakih čajeva. Da povećamo unos namirnica bogatih vitaminom C, naročito u periodu konzumiranja visoko kalorične i masne hrane, jer je vitamin C važna spona u pretvaranju štetnog holesterola u korisne žućne kiseline. Nedostatak vitamina C može izazvati visok nivo holesterola u krvi i potpomoći arteriosklerozu. Vitamin C pomaže razgradnju neophodnih masti bez bilo kakvih zdravstvenih problema. Vitamina C ima najviše u voću roda limuna, peršunu, spanaću, renu, paprikama, belom biberu, prokelju, kupusu, kelju,bobičastom voću, jagodama, ribizlama… Bobičasto voće je bogato bioflavonoidima, antioksidansima, dijetalnim (biljnim) vlaknima i vodom. Generalno, zeleno povrće je bogato glukosinolatima, odličnom supstancom za detoksikaciju organizma.
Preoruka je da jedite više organske hrane! Ako vam to ne dozvoljava kućni budžet i nije vam praktično, barem pokušajte izbegavati namirnice koje se štite sa mnogo hemikalija. Imajte na umu da se zelena salata, šargarepa, grožđe, krastavci, paradajz i maline najviše prskaju… Sve temeljno operite pod mlazom vode.
Pitate se najverovatnije, koja je razlika između organske zelene salate i one takozvane obične? Razlika je u mnoštvu hemikalija i pesticida. Svaka salata ima ima svoju specijalnu pripremu. Za dobru salatu važno je dobro i kvalitetno hladno ceđeno ulje. Biljna hladno ceđena ulja su kamen temeljac zdrave ishrane. Ono treba da bude neutralno u pogledu ukusa ili da svojim sopstvenim ukusom daje salati ili nekom drugom jelu poseban i jedinstven pečat. Najznačajnija ulja su maslinovo, laneno, bundevino, susamovo i ulje od koštica grožđa…
Biljna ulja sadrže neophodne vitamine- E, A, D i K, koji su rastvorljivi u masnoćama. Ulja su bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje su neophodne za život. Recimo, linolna kiselina koja se nalazi u lanenom ulju, potrebna je za izgradnju telesnih hormona. Maslinovo ulje, kao i ostala hladno ceđena ulja su pogodna za salate i prelivanje barenog povrća i mesa, dok ulje od komina maslina za dinstanje i pečenje.
Belančevinasta hrana – živinsko meso, riba, posna crvena mesa, jaja…, najbolja je za takozvano “isključivanje” signala gladi i pomaže nam da jednostavno prestanemo prekomerno da jedemo. Zato što naše telo nema gotovo nikakvu sposobnost taloženja belančevina, pa mozak brzo reaguje da je sit. Ako u toku ručka ili večere, uključite neku belančevinastu namirnicu i usresredite se prvo na taj belančevinasti deo, tada mozak salje signale”sita si”,koji nas navode da prestanemo da jedemo.
Ako planirate da počnete da se bavite rekreativno nekim sportom (plivanje, trčanje…) neophodno je da povećate jutarnji unos složenih ugljenih hidrata (integralne žitarice i proizvodi od istih), a ako se bavite bodi-bildingom, imate veću potrebu za povećanom potrošnjom belančevina(riba, nemasno meso, živina, jaja,sir, mlečni plodovi, mahunarke… Koštunjavi plodovi i bademi bogati su magnezijumom, koji uvećava mišićnu masu.
Papaja se smatra vrhunskim čistačem organizma. Papaja sadrži enzim papain koji omogućava razgradnju belančevina koje se unose putem hrane (riba, mlečni proizvodi, jaja, meso), čime se može sprečiti pojava nekih tegoba: zatvor, nadutost stomaka, problemi vezani za kosti.
Trebalo bi da se oslobodite loše navike preteranog pijenja kafe. Ne možete li započete dan bez kafe, pokušajte je zameniti blagim biljnim čajem, sa limunom ali bez šećera. Umesto kafe, odlučite se radije za zeleni čaj. On će vas osveži i razbuditi jednako kao kafa, a osećate se svežije. Pijte i čaj od koprive-dve do tri šolje dnevno. Takođe će ojačati bubrege i vaš inumološki sistem.
Dnevno pijte oko dva litra vode u koju ste dodali sok od limuna, jer limun reaguje u organizmu bazno, bez obzira što je kiselog ukusa, te tako povoljno utiče na imunitet i vitalnost.U vodu koju pijete sa limunom, dodajte malo naribanog svežeg đumbira. Očisti će vam organizam i kožu.
Nemojte mešati žeđ sa suvoćom grla – pre nego što odjednom, naiskap popijete npr. ½ litra vode, pokušajte u ustima zadržati jedan gutljaj i shvatićete da li ste stvarno osetili žeđ ili se samo radilo o potrebi da osvežite usta. A kako ćete znati ima li vaš organizam dovoljno tečnosti? Vrlo lako- pokušajte se uštinuti za nadlakticu jedne ruke – ako se koža odmah vrati u prvobitni položaj, znači da unosite dovoljno tečnosti, a ako nekoliko sekundi ostane naborana, nedostaje vam voda, odnosno tečnost.
Mirjana Ljutić, nutricionista
 

Izvor

недеља, 15. март 2015.

Brza maska od LUBENICA

Brzu masku kojom ćete osvežiti suvu kožu, umiriti je posle izlaganja suncu i izbeliti sa nje pege, možete napraviti od lubenice. 


Potrebna vam je samo jedna kriška iz koje ćete izvaditi semenke, a 'meso' lubenice zgnječite i držite na licu 15 minuta. Posle ispiranja, na kožu nanesite hranljivu kremu.
Od lubenice i krastavaca možete napraviti i losion uz pomoć koga ćete se rešiti bubuljica.
Pravi se tako što oljuštenu lubenicu isečete na male kriške i ostavite ih da puste sok. Isto učinite sa krastavcem, pa jednake količine isceđenog soka (po 100 grama) pomešajte.Ovaj blagi losion mogu da koriste i muškarci, čija je koža preosetljiva posle brijanja.
Lepota i zdravlje

Borovnica – terminator za salo

Američki stručnjaci smatraju da su na pragu otkrivanja efikasne „topilice” masnih naslaga sa struka. Laboratorijska ispitivanja na životinjama pokazala su da se redovnim unosom borovnica može smanjiti količina sala u centralnom delu tela, koje se smatra najopasnijim neprijateljem zdravlja.


Tema jedne od poslednjih studija sprovedenih na Univerzitetu u Mičigenu bila je veza između smanjenja masnih naslaga na struku i povećanog unosa borovnica.
Stručnjaci Istraživačkog centra za kardiovaskularne bolesti pri tom univerzitetu tvrde da su borovnice odličan saveznik u borbi protiv sala, ali i da mogu biti veoma korisne u prevenciji metaboličkog sindroma, oboljenja srca i krvnih sudova.
„Za sada smo sigurni da u laboratorijskim uslovima životinje odlično reaguju na ishranu dopunjenu prahom borovnice", navode istraživači.
Nakon 90 dana „dijete" naučnici su konstatovali da su se naslage masnoća u abdominalnoj regiji smanjile, kao i da je nivo triglicerida niži, dok je poboljšana osetljivost na insulin.
Grupa laboratorijskih životinja, koje su dobijale borovnice u prahu u okviru ishrane koja je bila nešto siromašnija mastima, imala je još bolje rezultate, a uz to je zabeleženo i smanjenje telesne mase.
Manja telesna masa, ukupna količina masti u organizmu i regulisana veličina jetre, dovoljan su razlog za dodatna istraživanja.
Uvećana jetra dovodi se u vezu sa gojaznošću i osetljivošću na insulin, što su prvi znaci dijabetesa.
Iako je neophodno sprovesti detaljnije testove koji bi potvrdili ove rezultate i za ljude, naučnici podsećaju na rezultate ispitivanja uticaja redovnog unosa svežeg soka na faktore rizika pojave kardiovaskularnih bolesti.
Samo tri nedelje svakodnevnog unosa soka od ovog voća dovoljne su da se kontrola glukoze i insulina u organizmu popravi, tvrde američki stručnjaci.Očekuje se da dodatne analize, osim potvrđivanja teorije kod ljudi, pokažu koje količine borovnica su neophodne za najbolje rezultate, kao i u kom obliku, kada i koliko puta dnevno je potrebno unositi ovo, bez sumnje, korisno voće.
Masne naslage na struku, to jest one koje se nalaze oko unutrašnjih organa smatraju se za najveće neprijatelje zdravlja. Utešno je to što se sala u ovom delu tela najlakše otarasiti.
savremena zena

6 top saveta za održavanje preplanulog tena

Zadržite bronzanu boju što duže uz pomoć nekoliko jednostavnih saveta vezanih za negu kože i ishranu.


NAHRANITE KOŽU VITAMINOM A
Kako koža postaje suva pod uticajem sunčevih zraka, ona vapi za vitaminom A. Spolja je možete mazati uljima, mlekom ili kremama koja sadrže ovaj dragoceni vitamin, ali je možete hraniti i iznutra tabletama vitamina A koje možete kupiti u apotekama.
HIDRIRAJTE KOŽU ŠTO ČEŠĆE
Hidriranje i zaštita kože adekvatnim preparatima obavezni su pre kupanja u moru ili bazenu. Koža se posle kupanja naročito isušuje, što znači zbogom i preplanulom tenu. Hidriranje će vam pomoći da boju duže zadržite na koži.

IZBEGAVAJTE SAUNU I PILINGE ZA TELO
Ukoliko često posećujete saunu, sačekajte malo pre nego što se istuširate jer se boja lakše spira sa naparene kože. Izbegavajte pilinge za telo, takođe, jer oni proizvode sličan efekat kao i sauna.
JEDITE CRVNO VOĆE I POVRĆE
Uključite u vaš svakodnevni meni goveđu džigericu, mleko, jaja, kajsije, spanać, šargarepu i svo žuto i crveno voće i povrće. Uvedite pravilo da popijete čašu soka od šargarepe svakog jutra.
KORISTITE NARODNE RECEPTE
Ubacite nekoliko kašika kafe ili čaja u kupku, kako biste zadržali divan bakarni ten. Možete napraviti i masku za lice od oljuštenog, izgnječenog paradajza, kojem ćete dodati po kašiku ulja i mleka. Nanesite blagotvornu smesu na lice, držite je 15-20 minuta i onda je sperite pljuskajući se naizmenično hladnom i toplom vodom.
AVOKADO ČUVA BOJUUlje avokada je nezaobilazni sastojak različitih preparata za negu kože lica, tela i kose. Zahvaljujući njemu, preplanula boja će se zadržati na koži čak i do 4 nedelje duže. Nekoliko kapi ovog ulja lagano umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea, pa pustite da deluje 30 minuta. Za znatno produženje veka osunčane, preplanule puti svakodnevno posle tuširanja nanesite ulje avokada na još vlažnu kožu.
Lepota i zdravlje

Sačuvajte letnji sjaj: Najbolji saveti za negu kože, kose, tela

Vratili ste se s odmora preplanuli, mršaviji, zategnuti. Sad samo treba i da ostanete tako lepi. Evo i kako. 

KOŽA
Da vam boja duže traje
- Posle letovanja koža će vam se verovatno perutati. Intenzivno hidriranje i redovan piling najbolji su način da izbegnete ružne bele ljuspice po telu, ali i da duže sačuvate preplanuli ten. Unosite litar-dva vode dnevno i dvaput nedeljno se dobro izmasirajte lufa rukavicom.
- Posle svakog tuširanja, dok vam je koža još vlažna, namažite telo uljem avokada. Ono je najbolji čuvar preplanulog tena - boja će vam trajati čak četiri nedelje duže.
- Svakog dana jedite goveđu džigericu, mleko, jaja, kajsije, spanać, šargarepu i žuto i crveno voće i povrće. Svakog jutra popijte čašu soka od šargarepe.
- Ubacite nekoliko kašika kafe ili blagog rastvora čaja od orahovog lišća u kadu s vodom. Tako ćete na zdrav i lak način zadržali ravnomeran bakarni ten.
- Na lice stavljajte masku od oljuštenog, izgnječenog paradajza, pomešanog s kašikom ulja i mleka. Držite je 15-20 minuta, pa isperite pljuskajući se naizmenično hladnom i toplom vodom.
Savet plus: pola litra zelenog čaja dnevno štiti ćelije kože i efikasno nadoknađuje vlažnost. Zato ga redovno pijte, tako ćete najbolje hidrirati isušenu kožu i ublažiti sitne bore nastale zbog sunčanja.

KOSA
Da vam vlasi opet sjaje
Sunce gori kosu 13 puta jače od najagresivnijih sredstava za farbanje, a morska voda je isušuje. Zato nije čudo što vam posle odmora kosa nema sjaj, što vam je boja isprana, a krajevi suvi i procvetali.
Najpre odredite koliko vam je kosa oštećena. Zagnjurite glavu u običnu vodu: zdrava kosa ostaće na površini, a oštećena će potonuti.
- Koliko ćete morati da se ošišate, zavisi od rezultata ovog testa. Međutim, posle letovanja šišanje je obavezno, makar to bili samo krajevi.
- Jednom nedeljno na čistu kosu stavite hranljivu masku (najbolje profesionalnu, koju ćete kupiti u nekom frizerskom salonu), zamotajte glavu u peškir, a preko stavite kesu. Držite 20 minuta, pa isperite.
- Pre nego što stavite balzam, prosušite peškirom kosu. Jako mokra kosa slabije apsorbuje aktivne supstance iz preparata.
- Farbanje neka sačeka. Najbolje je pustiti kosu da se regeneriše i ofarbati je tek mesec i po ili dva pošto ste došli s odmora. Ako ne možete da se strpite, ofarbajte se farbom bez amonijaka ili samo izvucite nekoliko pramenova, tek da malo osvežite boju.
- Unosite u organizam što više proteina i vitamina grupe B. Pijte dovoljno tečnosti, ona je potrebna i kosi.
Savet plus: mnoge žene se žale na perut posle odmora, ali to je obično pojava koja ne zahteva lečenje i prolazi sama od sebe. 

TELO
Da se okreću za vama
Plivanjem ste se zategli, a istovremeno je to bila odlična limfna drenaža za vaše telo. Od morske vode, koja ubrzava metabolizam, koža vam je postala čvršća. Zato ne lišavajte telo svega onoga čime ste ga letos darivali.
- Koristite preparate na bazi morskih algi, oni intenzivno hidriraju kožu, ubrzavaju metabolizam i podstiču limfnu drenažu. Početkom jeseni s lakih losiona pređite na gušće kreme i mleka.
- Pravite kupke od morske soli i, kad god možete, idite na plivanje.
- Savetujemo vam da redovno koristite preparate koji podstiču topljenje masnih naslaga, potpomažu zatezanje mišića i vraćaju tonus koži. Oni obično sadrže ekstrakte mentola, divljeg kestena i ulje ruzmarina, pa, pored ostalog, imaju blagotvorno dejstvo i na krvne sudove.
- Uveče primenjujte naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom.
- Nastavite da se hranite kao na moru: puno ribe, belog mesa, svežeg voća i salate; što manje hleba, brze hrane, prženja i pohovanja.
Savet plus: ako već ne idete na rekreaciju, sad, kad ste u formi, pravi je momenat da nađete svoj sport. Krenite na pilates, jogu, aerobik, bilo šta što vam prija.  

Lepota i zdravlje

Preparati koji čuvaju mladost

Ukoliko želite da se podmladite ili da imate punije usne, a da pri tom ne odete pod nož, obradovaće vas vest da sve to, i mnogo više, možete da ostvarite uz pomoć preparata za negu. Mi smo izdvojili najnovije koji imaju veoma delotvoran učinak. 



Rezveratrol - molekul mladosti

"Dr Sebagh Supreme Maintenance serum" je jedan od najkoncentrovanijih seruma za podmlađivanje, izuzetan i po svom moćnom sastojku, rezveratrolu, takozvanom "molekulu mladosti.
Antioksidanti su u kozmetici jedan od najmoćnijih podmlađujućih sastojaka, a rezveratrol je poslednja reč nauke, antioksidans koji mnogo obećava na planu lepote, ali i zdravlja.
Istraživanjima na Harvardu utvrđeno je da rezveratrol, inače sastojak crnog grožđa i vina, može da pobudi enzime "sirtuine", koji su u stanju da povećaju vitalnost i dugovečnost ćelija i organa u organizmu sisara. I dok se naučnici još spore oko doziranja i moguće primene rezveratrola kao suplementa u ljudskoj ishrani, mnogi se slažu da njegova antiinflamatorna i antioksidantna svojstva mogu da budu vrlo delotvoran na koži - kaže Zorana Krstulović, konsultant za "Dr Sebagh" kozmetiku.
Najbrže je reagovao dr Žan Luj Sebag, francuski "kralj botoksa" i tvorac čuvene kozmetičke linije za podmlađivanje. Rezveratrol je iskoristio kao "hit" sastojak u svom "super serumu".
Čim se "Dr Sebagh Supreme Maintenance serum" pojavio na tržištu, bez premca po koncentraciji aktivnih sastojaka (oko 98 odsto), postao je jedan od najprodavanijih "Dr Sebagh" proizvoda, uprkos visokoj ceni, koja je adekvatna delotvornosti i sastavu: osim rezveratrola ključni sastojci su, vitamin C, tri antiejdžing peptida, hijaluronska kiselina i mineralni kompleks.


Pulsna svetlost za više kolagena 

Od francuske "Talike" navikli smo da očekujemo uvek nešto zanimljivo i specifično, kao što je nedavno lansiram "Kiss&Smile" preparat s dve namene: gelom za povećanje usana na jednoj, i za izbeljivanje zuba na drugoj strani.
"Ipak bih za ovu priliku istakla malo "Talikino" tehnološko čudo - kaže Ivana Stojiljković, viši kozmetičar-estetičar parafarmacije "Metropoliten" - a to je "Talika Light 590 Collagen Booster" aparat, revolucionarni napredak u korišćenju svetlosne energije za obnovu kolagena.

Ovaj portabl kućni aparat - kaže Ivana - emituje svetlosnu frekvenciju za koju je kliničkim ispitivanjima dokazano da pobuđuje proizvodnju kolagena. Za razvoj uređaja iskorišćeno je "NASA" otkriće iz 1970. godine, da određene svetlosne frekvencije imuaju terapeutsko dejstvo. Stručnjaci "Talike" u saradnji s dermatolozima i hirurzima francuske klinike "Pitie-Salpetriere" utvrdili su da frekvencija od 590 nm stimuliše fibroblaste, ćelije zadužene za proizvodnju kolagena.
Uređaj je praktičan za rukovanje, izgleda poput mobilnog telefona s kliznim poklopcem. Diode aparata ispuštaju pulsnu svetlost, dopuštajući ćelijama kratak odmor između dva bljeska.


Zbogom hiperpigmentaciji
 
Problem foto-starenja i hiperpigmentacije postao je, usled pojačanog intenziteta sunčevog zračenja, stalno aktuelan, za sve veći broj osoba. Sastojak izbora za rešavanje problema pigmentacije je ranije bio hidrohinon, koji je zbog sporednih efekata u Evropi zabranjen.
Inovativnu formulu za efikasno rešavanje hiperpigmentacija nemački farmaceutski koncern "Merck" zasnovao je na novom, izuzetno moćnom sastojku, rucinolu - kaže Jelena Mojsa, diplomirani farmaceut, i svoju kolekciju nazvao "Iklen", objašnjava Mojsa.

Iklen je formulisan tako da ne sadrži ništa od već poznatih i korišćenih supstanci za depigmentaciju. Rucinol je kaže Mojsa, prvi dvostruki inhibitor u procesu stvaranja melanina: sprečava stvaranje pigmenta, s dejstvom u višestruko jačim od hidrokinona, i istovremeno selektivno deluje na crni melanin. Drugi važan sastojak koji dopunjuje dejstvo rucinola je alfa sophora, koja modifikuje sintezu crnog melanina u svetle oblike, koji ne ostavljaju vidljivu pigmentaciju na površini kože.
Ako imate fleke bilo kog porekla (sunčane, staračke, trudničke...), potražite u apoteci neki od "Iklen" preparata, serum ili kremu. Serum se nanosi direktno na fleke, i treba da se koristi najmanje šest do osam nedelja, a nakon njega možete naneti svoju uobičajenu kremu. "Iklen" krema se koristi kao nastavak tretmana serumom i kao prevencija nakon svih dermokozmetičkih tretmana, kao i kod ožiljnog tkiva bilo kog porekla, a najčešće od akni. Nanosi se na celo lice ujutru i uveče.

 
blic zena

Neodoljive i kad kiša pada

Kišno vreme ozbiljno otežava svaki pokušaj da izgledate maksimalno dobro. Sate mukotrpnog sređivanja za sekund upropasti iznenadan pljusak. Ako i pokisnete do gole kože, naučite kako da se što pre dovedete u red. 



NEK SVE BUDE VODOOTPORNO
Nemojte se šminkati preterano, već diskretno. Jedan od glavnih trendova ove jeseni je prirodan izgled i kad je reč o kosi i kad je reč o mejkapu. Pametno kupujte preparate, to jest birajte sve što je vodootporno. U skladu s trendom, biće vam dovoljni samo vodootporni ruž i maskara.

NE PRKOSITE KOSI
Kakva vam je prirodna kosa, takva treba da vam bude i frizura. Ne trudite se da ukrotite kovrdže ili da zatalasate prirodno ravnu kosu, jer će svi vaši napori pasti u vodu s prvim kapima kiše. Ako imate ravnu kosu, ispeglajte je, a talasastu ukovrdžajte.

VOSAK ZA TRAJNU FRIZURU
Sprečićete prodiranje vlage u vlas ako nanesete malo voska s kristalima. Tako će vam frizura duže trajati. Rastrljajte malu količinu po dlanovima, i onda samo blago nanesite na celu kosu.

MINIVAL JE PONOVO IN
Posle dugogodišnje vladavine ravne peglane kose u modu se vraća minival. Danas se on radi preparatima koji ne oštećuju vlas, a omogućava da sami bez po muke održavate frizuru. Odlično je rešenje za jesen i vlažno vreme. 

A NA NOGE, GUMENJAKE
Čak i ako se spremate za večernji izlazak ili poslovni sastanak, a kišno je vreme, slobodno uskočite u gumene čizme. Ponuda boja i modela nikad nije bila veća, a ceo svet je lud za njima. Sive ili crne odlično idu uz elegantan sako ili ženstvenu haljinu od trikotaže, a ako se od glave do pete obučete u crno, crvene će će biti pun pogodak. Bićete moderne i šik, a noge će vam ostati suve.

blic zena

U frižideru se krije pravo blago vitalnosti

Povrće je najbolji prirodni izvor vitamina, minerala i hranljivih materija koje čuvaju naše zdravlje, ali je i najukusnija nega za kožu – posebno zimi
Nutricionisti, lekari, pobornici zdrave ishrane - svi se slažu u jednom - treba jesti povrće jer je ono prirodni izvor vitamina, minerala i ostalih materija koje čuvaju naše zdravlje i štite od raznih bolesti. U vreme kada nam je imunitet dodatno oslabljen i izložen virozama, prehladama kao i ostalim zimskim bolestima, namirnice poput šargarepe, graška, paradajza ili đumbira dobijaju još više na značaju. Osim što donose obilje dobrobiti za ceo organizam, dodatni razlog da ih probamo je ženski užitak - pripremanje maski ili tonika koji će probuditi novu lepotu naše kože.


Mahunarka za više energije
Radi očuvanja zdravlja kardiovaskularnog sistema i kostiju ne zaobilazite zeleni grašak
Ljubitelji graška znaju da on obiluje vitaminima i mineralima, a posebno kalijumom, fosforom i vitaminima B grupe. U zrelim plodovima ima karotenoida i malih količina vitamina C. Pored toga, bogat je izvor vlakana i hranljivih materija, a sadrži i dosta šećera, pa se ne preporučuje osobama koje boluju od šećerne bolesti. Osigurava nutrijente koji su vrlo važni za zdravlje kostiju, a za to je zaslužan vitamin K1 koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcijuma u kosti.
Poznato je i da vitamin B6, folna kiselina i vitamin K, kojima grašak obiluje, učestvuju u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Osim toga sadrži i vitamin C, koji je vrlo važan za odvijanje procesa kojima se organizam brani od oštećenja na molekulu DNA, koja se smatraju pretečom razvoja malignih bolesti. Brojnim studijama dokazano je da vitamin C može da smanji rizik od razvoja različitih oblika raka. On predstavlja prvu liniju obrane organizma i nudi važnu antioksidativnu zaštitu.

Bundeva za bolju probavu
Lekovite supstance podstiču organizam da lakše apsorbuje sve hranljive materije
Osim belančevina, ugljenih hidrata, masti i vitamina, bundeve su bogate i biljnim vlaknima pa se preporučuju osobama sa bolesnim želucem i crevima, i onima koji pate od opstipacije. Izvrstan su diuretik, pa treba da ih jedu osobe sa reumatskim tegobama, upalom mokraćnih puteva, bubrega i žuči. Smanjuju i holesterol u krvi, a oblog od sveže rendane bundeve ublažava bolove od proširenih vena.
Za lepotu: Maska za dubinsko čišćenje masne i prljave kože
Napravite pire od kuvane bundeve i pomešajte ga sa pola kašičice meda i 1/4 kašičice sojinog mleka pa nanesite ravnomerno na lice, vrat i dekolte. Zahvaljujući lekovitim sastojcima maska čisti nečistoće, smiruje upale poput akni i podstiče cirkulaciju. Dobra je i za osetljivu kožu.

Protiv reume
Dragocen izvor energije i ugljenih hidrata (skroba)
Krompir je vredan izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, mangana i kalcijuma. U narodnoj medicini kaša od krompira se od davnina upotrebljava kao pomoćno lekovito sredstvo kod reume, upale zglobova, glavobolje, visoke temperature, opekotina i ozeblina. Osobama koje imaju problema sa sluzokožom želuca preporučuje se sok od krompira pomešan sa sokom od šargarepe ili razređen vodom. Taj je sok bogat osnovnim materijama, veže za sebe mokraćnu kiselinu i tako pomaže u lečenju gihta, reume i artritisa.
Za bolji vid
Šargarepa je najveći prirodni izvor vitamina A, a najzdravija je kuvana
Beta-karoten iz šargarepe važan je za funkciju probavnih organa, potpomaže građu naših ćelija
i zdravu građu zuba. Poznat je i kao vitamin za oči, jer pomaže kod smetnji vida, upala, noćnog slepila te umora očiju. Minerali iz šargarepe važni su za krv, normalizaciju rada srca i zdravlje kostiju.

Paradajz štiti od zapaljenja
Svež je izuzetan izvor hranljivih materija, i jedan od najjačih antioksidanasa, tvrde nutricionisti
Paradajz sadrži beta-karoten, lutein, zeaksantin i likopen, koji imaju snažno antioksidativno delovanje, štite ćelije, DNK i dobri holesterol od oksidacije. Izvrstan je izvor vitamina C koji podstiče protivupalnu zaštitu. Uz to je i niskokaloričan, pa se preporučuje tokom dijeta.
Za lepotu: Piling za masnu kožu
Zgnječite svež paradajz u pire. Pomešajte ga sa malo soka od limuna i kašikom sitno seckanih badema. Nežno istrljajte lice i uklonite višak masnoće.

Đumbir leči probavni sistem
Ono što je beli luk kod nas, to je đumbir u Aziji. Ova je gomoljasta biljka prilično oštrog ukusa i ugodnog mirisa
Još u kineskim zapisima iz 4 veka pre naše ere piše da je đumbir efikasan u lečenju mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Njime se lečio i Konfučije, a u 16. veku korišten je kao prirodno sredstvo protiv kuge. Ima materije gingerole koje deluju analgetski, sedativno, antipiretski i antibakterijski. Drugi važan sastojak je žuti pigment kurkumin, koji se zadržava u probavnom traktu, gde štiti od polipa, a neki tvrde, i od raka debelog creva. Koren se koristi kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, a poboljšava probavu podstiče proizvodnju pljuvačke, i žuči. Osim toga, olakšava disanje i štiti od jakog nazeba.
Za lepotu: Tonik za čišćenje i osveženje lica, posebno je dobar za zrelu kožu
Pomešajte kašičicu soka od đumbira, nekoliko kapi glicerina (koji sprečava isušivanje kože) te 2-3 kašičice soka biljke bušin. Ulijte u tamnu bočicu i dobićete osvežavajući tonik za lice koji možete koristiti i za čišćenje. U zavisnosti od suvoće kože, preporučuje se da ga nanosite i nekoliko puta na dan, čim osetite da se koža zateže.

Lekovitost peršuna
Mineralna i vitaminska bomba koju vole i dijabetičari
Kod peršuna je podjednako lekovit i list i koren. Izuzetno je bogat vitaminima (više
od limuna!) i mineralima, pa je pogodan za lečenje anemije. Pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, u slučajevima naticanja nogu, reumatizma, gihta i debljine. Povoljno utiče na rad jetre pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre, a koristan je i u ishrani dijabetičara. Zanimljivo je i da se, ako žvaćete sirove listove, možete osloboditi lošeg zadaha.

Malo kalorija, mnogo dobrih vlakana
Tikvice je preporučljivo jesti sa mirođijom jer ona sadrži obilje vlakana koji poboljšavaju i podstiču probavu
Istraživanja su pokazala kako fitonutrijenti u soku od tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju zloćudne promene na ćelijama. Iako su verovatno najpoznatije zbog niskih kalorijskih vrednosti, pa se preporučuje da se jedu tokom redukcionih dijeta, one su vrlo bogate i vlaknima pa poboljšavaju probavu i smanjuju holesterol u krvi. Uz sve to, tikvice štite kardiovaskularni sistem od bolesti poput arteroskleroze, srčanog i moždanog udara, a njeni sastojci magnezijum i kalijum snižavaju visoki krvni pritisak. Kako bi se iskoristio puni potencijal vlakana iz ovog povrća, preporučljivo je da se jedu sa korom, jer upravo on sadrži najveću količinu vlakana. Stoga, pravac pijaca!
Za lepotu: Hidratantne maske nadoknađuju koži vlagu i štite je od hladnoće
Isecite tikvice na ploške i ostavite ih da deluju oko 20 minuta na licu. Tako ćete koži nadoknaditi vlagu izgubljenu zbog centralnog grejanja, vetra, hladnoće... Isto tako možete napraviti pire od tikvice, naneti ga na lice i ostaviti 15 minuta da deluje. Smiriće upale i akne, očistiti masnoće, suziti proširene pore...


Izvor

5 saveta za mršavljenje bez dijete

Većina novijih istraživanja pokazuje da konzumiranje namirnica za koje se smatra da goje, može pomoći u uspešnom skidanju viška kilograma
Većina novijih istraživanja pokazuje da konzumiranje namirnica za koje se smatra da goje, može pomoći u uspešnom skidanju viška kilograma


Da li pripadate onoj kategoriji ljudi koja veruje da će se strogom dijetom i preskakanjem obroka dovesti u odličnu formu, varate se!
Naprotiv, istraživanja su pokazala da osobe koje preskaču doručak i jedu najviše dva puta dnevno, lakše dobijaju na težini od ljudi koji jedu više puta dnevno male obroke. Dakle, smršati se može i sa pet malih obroka dnevno.
Znači, nije problem u vrsti namirnica, već u njihovoj količini. Za mršavljenje je bitno da se jede gotovo sve i da se redovno vežba.
5 saveta pomoći će vam da ne postanete žrtva predrasuda o hrani koje propagiraju neke naučno neutemeljene dijete.
1. Ne treba da izbegavate skrob i žitarice


Mnoge namirnice bogate skrobom, kao što su hleb, pirinač i testenina, u isto vreme imaju malo masti i kalorija, što ih čini dobrim namirnicama čak i u programima za mršavljenje. Spomenute namirnice su na lošem glasu samo zbog toga što ih neki ljudi konzumiraju u ogromnim količinama, pa se uz njih serviraju visokomasni umaci ili drugi dodaci koji povećavaju kaloričnost.
Žitarice, bogate belančevinama, mineralima, vitaminima, vlaknima, a siromašne šećerom i solju, nalaze se na samom vrhu zdravih namirnica.
Ako Vas Uhvati glad posle večere, umesto kasnih i nezdravih obroka, pojedite malo zobenih pahuljica skuvanih u nemasnom mleku. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su osobe, pridržavajući se ovog pravila, brže skinule višak kilograma od osoba koje su nastavile sa nezdravom navikom večernjeg grickanja.
2.Smanjite osećaj gladi sa proteinskim obrocima


Poslednjih godina, neke od najpoznatijih dijeta za brzo gubljenje kilograma bile su visokoproteinske dijete.
Karakteristične su po tome što se najveći broj kalorija unosi namirnicama bogatim belančevinama, kao što su crveno meso, riba, jaja, živina i sirevi. Najverovatniji razlog efektivnosti ovih dijeta leži u činjenici da proteini produžuju osećaj sitosti, a pored toga, za njihov varenje telo troši više energije nego za varenje drugih hranjivih namirnica.
Ne morate da osnivate svoje prehrambene navike na nekoj od ovih dijeta, ali nastojte da imate barem jedan obrok dnevno sastavljen od nemasnih proteina. Jedite piletinu, ribu, tofu, jaja, škampe i mahunarke.
3. Pojedite salatu pre glavnog obroka


Pre glavnog obroka popijete čašu vode i pojedete malu niskokaloričnu salatu začinjenu sa malo maslinovog ulja.
Zatim, pričekajte petnaest minuta, koliko je potrebno da do mozga stigne impuls sitosti. Takva niskokalorična salata će vas brzo zasititi, i onda nećete preterati sa glavnim jelom.
Treba izbegavati salate sa punomasnim prelivima koje sadrže i do pet puta više kalorija od one začinjene samo maslinovim uljem i začinskim biljem. Osim što je niskokalorična, salata je izvor vitamina i minerala.
4. Možete da jedete i masnoće, ali umereno


Masti su potrebne i neophodne tako da su od pamtiveka činile važan deo prehrane čoveka.
Prirodne masti nikada nisu bile opasne, već su hiljadama godina činile bitan deo prehrane čoveka, neophodan za normalan razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Moderna istraživanja su, međutim, pokazala kako su zapravo industrijski obrađivana biljna ulja ta koja su vrlo štetna za čovekovo zdravlje, delom zbog prevelike količine omega-6 masnih kiselina, a delom zbog procesa hidrogenizacije (očvršćivanja), dobijenim manipulacijom na molekularnom nivou.
Masnoće je poželjno jesti u razumnim količinama, a birajte one koje nisu industrijski prerađivane: hladno ceđeno maslinovo, kokosovo, laneno ulje, i povremeno ali i umereno jedite jaja i masnije meso.
5. Jedite više malih obroka


Neka naučna istraživanja govore u prilog čestom konzumiranju malih obroka umesto tri velika. Ova ideja je deo mnogih dijetnih programa. Tri velika obroka koja ste nameravali da pojedete tokom dana, podelite na četiri ili pet manjih porcija koje ćete konzumirati svaka tri ili četiri sata. Jedna od najpoznatijih dijeta za mršavljenje koja propagira ovaj pristup je Trosatna dijeta.
Osmislio ju je Jorge Cruise koji tvrdi da se bazalni metabolizam može ubrzati ako se jede svaka tri sata, a ubrzanje bazalnog metabolizma pospešuje mršavljenje.

Izvor 

20 apsolutno fantastičnih beauty trikova

Leto je pravo vreme da probate nešto novo. Ne, ne mislimo samo na beauty trendove i kozmetičke novotarije, već i na nekog zgodnog frajera. Vi ga detektujte, a naše make up strategije će vam pomoći da ga privučete... 


Mirišite na leto

1. Mešajte mirise. Ako imate nekoliko parfema koji vam samo stoje na polici i ne koristite ih jer su vam vremenom dosadili, napravite sasvim novu mirisnu kombinaciju za leto. Pomešajte citrusne sa cvetnim ili orijentalnim mirisnim notama i kombinujte dok ne ostvarite dobitnu kombinaciju. A onda njome isprskajte potpuno nove pulsirajuće tačke, iza ušiju ili na grudnoj kosti.
2. Napravite čudesan miks za telo. I to tropskim mirisom koji će namamiti vašeg dragog pravo u vaše naručje. Prepolovite svež kokosov orah i mleko iz njega sipajte u činiju. Dodajte nekoliko kašika ulja kokosa i kremu za telo neutralnog mirisa. Sve sastojke mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Namažite se njome od glave do pete i imaćete svilenkastu kožu koja miriše na rajske predele i zove na milovanje.
3. Pretvorite tuširanje u uzbudljivo, ultrasenzualno iskustvo. Nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja nekog voća na pod tuš kabine. Toplota će osloboditi miris iz ulja koji će obaviti vaše telo.

Podignite raspoloženje 





4. Pogled sirene. Pogled koji se presijava poput površine okeana postignite svetlucavim senkama u bojama mora - azurne, tirkizne i zelene nijanse su ono što vam je potrebno. Gornji kapak osenčite tamnoplavom senkom, a duž linije donjih trepavica izvucite zelenu li-niju. Ruž? Neki neutralni, bež ili svetloroze.
5. Trepavice duginih boja. Leto je kao stvoreno za eksperimentisanje sa bojama koje do sada niste koristili. Maskara u boji? Što da ne. Ljubičaste ili plave trepavice razbiće monotoniju i skrenuti pažnju okolnih pogleda ka vašim očima. Kako da kombinujete boje? Pravilo je da zapravo nema pravila! Pustite mašti na volju i pravite potpuno neočekivane mikseve.
6. Pink poljupci. Kada su usne u pitanju ovoga leta nema dileme. Šminkeri su jednoglasno odlučili da one budu veoma seksi i naglašene pink ili jarkokoralnim ruževima.
7. Nokti koji blinkaju u mraku. Neonski noktići pod reflektorima diskoteke izgledaju tako dobro da ih morate imati. Da ne pominjemo kako seksi i šik izgledaju u kombinciji sa preplanulim tenom. Dakle, dovoljno je razloga da ovoga leta zaboravite na pastelne nijanse i date prednost pink, narandžastoj ili limunžutoj (što da ne).
8. Osvežite stari ajlajner. Zaboravite na klasiku i crni ajlajner. Istaknite oko nekom življom bojom, lavande ili tirkiza na primer. Za vaš ukus previše napadno? Izvucite liniju iznad gornjih trepavica senkom, a zatim štapićem sa vaticom nežno razmažite.
9. Uskladite šminku na očima sa garderobom. Boja trave, žuta, fuksija - kolorit koji je obeležio ovu modnu sezonu. Da biste postigli potpun efekat ovih boja, trudite se da uvek neku od njih, koja je prisutna u autfitu, imate na licu. I zaboravite na mat teksture. Što više sjaja i sedefa, to bolje.

Frizure sa ukusom mora 





 10. Lokne u stranu. Evo frizure koju ćete moći da napravite na plaži istog momenta kada izađete iz mora. I to za samo desetak sekundi i bez fena. Kosu obrišite peškirom i na krajeve nanesite vosak. Odvajajte pramenove i svaki namotajte na prst, a zatim pustite da pada kao spirala. Kada tako uvijete celu kosu, prebacite je na jednu stranu i ostavite da se suši na suncu. Ako poželite „mekše" lokne, kada se osuše samo ih pročešljajte prstima.
11. Stara pletenica na nov način. Napravite frizuru ala Dženifer Aniston. Pokupite prednje krajeve sa jedne strane glave i upletite ih u pletenicu. Prebacite je duž linije kose ka drugoj strani i i krajeve učvrstite ukosnicama.
12. Kao tek ustala iz kreveta. Ako vam se kosa prirodno talasa od vlage, iskoristite to za frizuru koja će izgledati slatko a neće vam oduzeti više od nekoliko minuta. Pustite kosu da se prirodno suši i kada bude polusuva, nanesite penu, a zatim je gužvajte rukama. Prednje pramenove pokupite i učvrstite ukosnicama, a teme blago podignite.
13. Klasičan repić. Frizura koju sve mi volimo jer zahteva minimalno truda i vremena. Ukrasite je zanimljivom trakom.

Zavodite seksi figurom 



14. Seksi bronza. Koža koja izgleda kao da je reš pečena odavno nije u trendu. Izgledajte kao da ste se upravo vratili iz nekih egzotičnih predela gde vas je uhvatilo sunce dok ste leškarili ispod suncobrana. Izaberite tečni bronzer koji je samo za jednu nijansu tamniji od vašeg tena.
15. Zasenite sve pred sobom. Istaknite preplanulu kožu hidratantnim losionom sa reflektujućim česticama. On će koži dati zdrav blistav izgled i diskretan sjaj.
16. Tetovaža, što da ne! Dobro, nismo mislili na pravu tetovažu, ali evo kako možete da ukrasite svoje telo a da se ne suočavate sa posledicama. Zalepite nalepnicu u obliku u kojem želite tetovažu pre nego što nanesete bronzer u spreju. Koža ispod nalepnice neće apsorbovati boju za razliku od ostatka kože. Kada se bronzer osuši skinite nalepnicu i dobićete seksi ukras na koži. Možda neće dugo trajati ali, hej, ludo ćete se zabaviti i imaćete potpuno originalnu tetovažu.

Blistajte 



17. Istaknite sjaj očiju. Utapkajte svetlucavu metalik senku ispod obrve (duž kosti) i u unutrašnji ugao oka. To će otvoriti pogled i izgledati fenomenalno pod svetlom u diskoteci ili blica fotoaparata.
18. Oblikujte obrve. Ako vam je dosadno i ne znate šta ćete sa sobom, ne pomišljajte da „ubijete vreme" tako što ćete čupkati obrve dok od njih ne ostanu dve tanke linije koje će na licu izgledati zastrašujuće. Ovoga leta u trendu su pune obrve, koje izgledaju prirodno.
19. Sprečite znojenje. Vrelu atmosferu na podijumu noćnog kluba (koji je, sigurni smo, vaš teren) dodatno će zagrejati toplota reflektora. Zato pre nego što se prepustite zabavi nanesite puder koji matira kožu.
20. Lažirajte rumenilo. Dopada vam se kako posle vođenja ljubavi obraščići dobiju „bezobrazno" rumenilo? Ako ova situacija nije na vidiku, postignite sličan efekat šminkom. Ružičastim rumenilom blago osenčite obraze. Predlažemo višebojna pakovanja jer ćete sa njima postići ujednačeno i prirodno rumenilo. Vrhove jagodica začinite sa malo šimera. I spremne ste za osvajanje novih slatkiša.

Cosmopolitan

 

Tajne negovane kose

Postoji jedan izgled i stil koji je uvek u modi: zdrava, sjajna i zadivljujuća kosa… 


Sjajna, negovana i zavodljiva kosa prosto žudi da bude dotaknuta. No, osim ukoliko niste genetski predodređene, da biste postigle ovakav izgled potreban je trud. Najverovatnije činite sve ono (farbanje, feniranje, peglanje, izvlačenje pramenova) što je vremenom čini krtom, suvom i nimalo privlačnom na pogled. Nudimo vam savete kako da je zaštite!
Osnovna nega kose

Čak i ako umesto fena puštate da vam se kosa suši prirodno, ne farbate se, a samo povremeno fenirate, regularne procedure pranja i češljanja, baš kao i spoljni negativni uticaji mogu je oštetiti.
Strategija za lepši izgled

● Budite pametni dok perete. Perite kosu svaka dva dana ukoliko je moguće, preporučuju frizeri. Naravno, koristite blage šampone.
● Ne preskačite balzame. UV zraci i i slobodni radikali isušuju vašu kosu. Ukoliko je svakodnevno perete, balzam nakon pranja nanesite samo na krajeve (koji su i najsuvlji deo kose). Za ekstra negu koristite balzame lake formule koji se ne ispiraju. Najzastupljenija supstanca u ovakvim proizvodima je silikon koji formira barijeru i zaštitu između dlake i sunca, kažu eksperti.
● Izaberite prave „alatke". Većina nas koristi istu četku/češalj godinama. Stari, izlomljeni zupci mogu lomiti dlaku i iritirati koren, objašnjavaju frizeri. Mali savet za kupovinu nove četke: pređite njome preko ruke. Ukoliko ostavlja crvene tragove ili grebe - potražite drugu. Ne zaboravite da ukoliko raščešljavate mokru kosu koristite češalj sa retkim zupcima
Za ekstra sjaj kose

Jednom nedeljno koristite šampon za dubinsko čišćenje. Temeljno će ukloniti sve proizvode za fazoniranje iz vaše kose i učiniti da povrati sjajAko redovno fenirate kosu
Feniranje, peglanje, uvijanje i kovrdžanje je gotovo svakodnevna pojava za mnoge od nas. Iako čine da naša kosa izgleda neodoljivo, podjednako je oštećuju i čine krtom i suvom.
Strategija za lepši izgled

● Neka vam zaštita postane prioritet. Započnite negu sa hidratantnim šamponom koji će kosi dati ekstra silikona i polimera. Nakon pranja, a pre feniranja, nanesite sredstvo za stajling koje će ujedno kosu zaštititi od posledica feniranja. Kakav god tip kose imali, obavezno je „pakujete" jednom nedeljno.
● Ne mučite nego fenirajte kosu. Pedeset posto kose, ukoliko ste u prilici, sušite na minimalnoj toploti. Tek onda pojačajte stepen toplote i koristite četku - vlažna kosa je mnogo podložnija krzanju nego suva. Kada započnete feniranje držite fen desetak centimetara od kose, usmerite ga na dole i pomerajte ga ravnomernim pokretima.
● Bežite daleko od metala. Umesto metalnih, opredelite se za keramičke prese ili aparate za uvijanje kose. Za razliku od metalnih mo dela, oni keramički se ravnomerno zagrevaju, pa nema bojazni od „prženja" kose. Takođe, dlaka mnogo lakše prelazi preko keramičke ploče, pa nema kidanja. I još jedno pravilo: ne držite presu na istom mestu duže od tri sekunde.
Za ekstra efekat

Nakon feniranja uključite fen na hladno i usmerite ga na dole. Tako ćete „ukrotiti" sve nemirne pramenčiće.


Cosmopolitan.rs

Bliži se leto: Kako da izgubite do pet kilograma u mesec dana

Naučite pravilno da hodate i potrudite se da najmanje četiri puta nedeljno po 20 minuta šetate. Tako možete da smršate i do pet kilograma za mesec dana, tvrdi Džoana Hol, autorka knjige "Program hodanja: Jednostavan a revolucionaran način preobražaja tela zauvek". Držanje će vam biti bolje, mišići čvrsti, stomak ravniji, zadnjica podignuta, a telo zdravije.


Sledeći put kada se nađete na ulici, pogledajte ljude oko sebe. Naravno da ćete videti zaposlene ljude koji šetaju. Na trenutak ih dobro proučite i proverite kako hodaju: stisnuti, napetih ramena, nepomičnih ruku, pognute glave.

Taj jednostavan čin kretanja problem je za mnoge. Sve je to posledica toga što zapravo ne znamo pravilno da hodamo, tvrdi Džoana Hol, autorka knjige (slobodan prevod) "Program hodanja: Jednostavan a revolucionaran način preobražaja tela zauvek".


Statistike kažu da osam od deset osoba oseća bol u donjem delu leđa u nekom razdoblju života, a 15 odraslih osoba stalno pati od bolova u leđima.


Možda je ključ u tome da promenimo način na koji hodamo, kaže Džoana koja je studirala sportsku nauku i sada podučava ljude kako da pravilno hodaju.


Ona tvrdi kako redovnim svakodnevnim hodanjem možete da smršate skoro četiri i po kilograma za manje od mesec dana. Čak i ako ne izgubite kilograme, izgledaćete vitkije, a svakako ćete smanjiti konfekcijski broj odeće koju nosite.

Jedino pravilo kojeg se u ishrani morate pridržavati jeste da ne jedete skrobne ugljenehidrate posle 17 sati. Sa ovim pravilima ne morate u teretanu, nije vam potrebna skupa oprema, ne trebate se ni znojiti, piše Dejli mejl.


Kako deluje?
Držeći telo pravilno za vreme vežbanja, angažujete mišiće pa tako telo vežba iznutra. Na taj način korigujete držanje tela, pokreti postaju fluidni pa se bol u leđima smanjuje. Telo na više načina ima koristi od pravilnog držanja:


- izgled
- funkcionalnost: nelagoda u leđima, kolenima, kukovima i vratu je ublažena s obzirom da su zglobovi ispravno postavljeni
- držanje: kad se kvalitet pokreta povećava, izgledamo agilnije, stojimo čvršće i izgledamo mlađe.


Zašto hodanje?
Preporučuje se da je idealno dnevno hodati 10.000 koraka dnevno (oko pet kilometara) kojima sagorevamo do 450 kalorija. Nego u proseku hodamo samo oko 4.000 koraka dnevno.


Da bismo prešli 1.500 koraka, treba nam desetak minuta hoda. Hodate li manje od 5.000 koraka dnevno, može se reći da negujete sedalački način života.


Hodajte kako biste pobediti šećernu bolest i poboljšali mentalno zdravlje. Osim poboljšanja u držanju, potrošnje kalorija i zaštite zglobova, postoji niz drugih zdravstvenih koristi od hodanja.


Rak
Deset hiljada slučajeva raka dojke i debelog creva može se sprečiti svake godine, kada bismo žustro hodali svakog dana. Samo 45 minuta dnevne aktivnosti umerene razine može sprečiti oko 5.500 slučajeva raka dojke godišnje u Velikoj Britaniji.


Dijabetes

Oboleli od dijabetesa koji su hodali dva ili više sati sedmično smanjili su stopu smrtnosti od svih uzroka za 39 odsto, pokazuju rezultati jedne studije.

Visok holesterol
Vežbe niskog intenziteta poput hodanja poboljšavaju osetljivost na insulin te nivo lipida efikasnije od jednosatnog treninga visoka intenziteta.


Mentalno zdravlje
Hodanje ublažava stres, poboljšava kvalitet spavanja i pomaže u borbi protiv depresije budući da fizička aktivnost uzrokuje oslobađanje endorfina, hemijskog spoja koji poboljšava raspoloženje.


 
www.24 sata.rs Autor: tportal.hr

Noge u prvom planu

Kako bismo sa jedne strane želele da izgledaju naše noge? Izdužene, čvrste, lepo oblikovane, glatke. Kako ih, s druge strane, često vidimo? Predebelim, prekratkim, sa vidljivim, nimalo estetskim, kapilarima. piše: Verica Grdinić


U odnosu na žene našeg podneblja, Italijanke  mnogo više nose pantalone: na radnom mestu, za odlazak u kupovinu, da odbace decu u školu ili na raznovrsne aktivnosti, ali i u večernjoj garderobi (Armani sa svojim neprevaziđenim kompletima sa pantalonama, umesto suknji). Pantalone ih na neki nacin, izjednačavaju sa muškarcima (uzgred budi rečeno  "slabiji" pol često prima manju platu od muškog kolege) i daje osećaj dominacije. Prosečna Italijanka se dosta vozi i prevozi (voz, metro) i pantalone sigurno pružaju veću udobnost. Takođe, faktor lepote nogu igra sigurno određenu ulogu: pantalone ih vešto skrivaju, a ravne cipele, narocito ako su markirane (Hogan, Tod's za kojima Italijanke lude) daju završnu modnu notu.

 

 Ali sa dolaskom leta, situacija se vrtoglavo menja: NOGE U PRVOM PLANU!! 
I tu više nema nikakvih razlika u odnosu na naklonost suknji. Noge treba istaći kratkom haljinom ili kupaćim kostimom, što donosi nelagodnost i nesigurnost.
Plaže na bilo kom moru ili jezeru zahtevaju od onih koje modu prate i žele da su u trendu, što oblikovanije noge (gimnasika u teretanama, kućni bicikli i tek poslednjih godina malo vise džogiranja na otvorenom), kao i što sjajniju i negovaniju kožu.
A Italijanke nisu baš prezadovoljne izgledom svojih nogu: jedna od dve ima probleme sa cirkulacijom nogu preko cele godine, sa tendencijom pogoršavanja u letnjim mesecima. A od zdravlja nogu, zavisi delimično i njihova lepota.
Prema istrazivanju vođenom u Italiji u novembru 2005. godine od strane GfK Eurisko na ženama starosti između 25 i 74 godine, skoro 46% ženske populacije, ili vise od 9 miliona Italijanki, pati od problema sa cirkulacijom nogu. Simptomi su osećaj težine, trnjenja, umora, oticanja, kao i vidljiva mreža kapilara.
Istrazivanje nije imalo za cilj samo otkrivanje broja Italijanki koje pate od ovih problema, već i sliku o subjektivnom osećaju i akcijama koje preduzimaju žene koje od istih pate.
Danas je već opšte priznato da lepo negovani izgled pruža veću sigurnost u odnosima sa drugim osobama. Sa stanovišta različite važnosti koju ovom problemu daju, razvijaju se kasnije i različiti načini da se sa problemom živi, kako na psihološko-relacionom planu, tako i na fizičkom, preparatima za negu. Naime, 21% žena sa vidljivo istaknutim kapilarima i oteknutim člancima nogu, problem ne shvataju kao pravu bolest, već kao "estetski" problem, što ne umanjuje muku na psihološkom nivou.
"Osećam se limitiranom, ne mogu da obučem ono što bih zelela!", jedna je od rečenica najčešće izrečenih od strane intervjuisanih Italijanki.

 

  Ova grupa zena, od 25 do 54 godine,      ublažava simptome koristeći ciklicno lekove iz spektra automedikacije (lekovi koji se kupuju bez recepta, tzv."medicine da banco"), i to najvise sistemske (unose se u organizam) lekove-kapsule i prah.

 Za drugu grupu zena od 55 do 74 godine kod kojih su problemi znatno izraženi, poremećaj utice i na kvalitet života (tuga i osećaj da je žena starija od svog godista).
Problem postoji i za treću grupu, sa slabije izraženim tegobama- oko 2.300.000 osoba uglavnom starosti oko 34 godine, koje više koriste topične lekove (aplikacija na kožu) i to uglavnom radi osećaja lakoće i vlažnosti nogu.
Nije na odmet da malo produbimo "mehanizam" ločš cirkulacije nogu (46% intervjuisanih bori se preko cele godine s ovim problemom, a 56% nastavlja borbu u letnjim mesecima).
Cirkulacija izuzuetno zavisi od atmosferskih prilika i mikroklime u kojoj se živi: nagli skokovi temperature iznad godišnjeg proseka postali su realnost i u uobičajeno hladnim mesecima u godini. Zatim, od faktora koji uticu na naš venski sistem istrazivanje pominje i prezagrejane ambijente zimi i preveliku "klimatizaciju" leti, što dovodi do "termičkog stresa", koji se podnosi  kod prelaza sa hladnog na toplo i obratno.
Nagle promene temperature mogu dovesti do stresa vena i pojave nedovoljnje cirkulacije, kao oticanje članaka i osećaj težine u nogama.

                      
 

Prevencija tokom cele godine? Svakako. Dovoljno je pridrzavati se malih "trikova", koji mogu da spreče ili ublaže simptome.
Na prvom mestu, već "ozloglašeni" zdrav način zivota: stalna kontrola težine, redovna fizička aktivnost, komotna obuća (visoka štikla i špic samo ponekad!?), kao i odeća koja ne steže stomak, da bi se sprečila akumulacija tečnosti u nogama.
Radi poboljšanja kvaliteta života, važno je pored poboljšanja fizičkog izgleda nogu, sprečiti dalje komplikacije.
Iz Instituta za Vaskularnu hiururgiju u Milanu poručuju da bioflavonoidi  biljnog porekla, kao antocianosidi borovnice, reaguju sistemski, vršeći ne samo funkciju lečenja, već i prevenzije venozne insuficijencije; nisu ograničeni samo na simptome, već deluju na bazične uzroke poremećaja. Ovi preparati vrše ulogu antioksidanata i učvršćuju venozni zid, čineći ga elasticnijim. Rezultat je progresivno povlačenje simptoma.
Ove proizvode koji se mogu naći u apotekama, treba koristiti redovno u okviru 2-3 ciklusa godišnje, kako bi se maksimalno iskoristila terapeutska dejstva.
Pored sistemskih, postoje i oni topični preparati u kremi ili gelu: oni utiču spolja i idealni su brzo otklanjanje najvažnijih simptoma, kao što su naduvenost ili osecaj težine, a daju i prijatan osećaj svežine. Postoje čak i preparati u spreju kojima može da se prska preko čarapa.

 
Ako cirkulacija označava slobodan protok, onda telo savremene žene uglavljeno u sedište automobila, zgrbljeno iznad pisaćeg stola, iskrivljeno nad mašinom ili, što je najveća iluzija "sporta", u navodnoj šetnji po prodavnicama sa večitim zastajkivanjima (što nema nikakve veze sa zdravom šetnjom) ne može da izbegne Blocco del traffico, defekt cirkulacije, čak i teške probleme. "Uveče mi ne preostaje ništa drugo nego da legnem sa tri jastuka ispod nogu",  rekle su mnoge od intervjuisanih.

U svakom slučaju treba pojedinačno vrednovati potrebu za unošenjem bilo  sistemskih bilo topičnih lekova.
U međuvremenu, jedna  z d r a v a šetnja dnevno, preporučuju svi mogući specijalisti, može samo da pomogne: kad se ostavi po strani auto, zaboravlja se na stanje saobraćaja na putevima i razmišlja o "saobraćaju" u sopstvenom telu.

(www.b92.net)

субота, 14. март 2015.

Mumyo – čudesna smola u službi zdravlja

mumyo

Jedan od najstarijih i najpoznatijih prirodnih preparata istoka s nizom ljekovitih svojstava je smola Shilajit. Shilajit prirodno nastaje dugogodišnjim truljenjem specijalne vrste lišaja koji raste na 1500 – 4500 m nadmorske visine u teško dostupnim planinskim masivima kavkaskih planina, Altaju, Tinđikistanu, Pamiru, Himalaja i u Srednjoj Aziji. 

Najčešće se nalazi u tekućem smolastom stanju. Pročišćeni Shilajit je u obliku kamene smolaste tvari tamnosmeđe boje, gorkog, trpkog okusa s mirisom zemlje. U Ajurvedi ili indijskoj znanosti o životu Shilajit ili tjelesni balzam dolazi od dvije riječi : shila – kamen, jit – pobjednički; onaj koji je izašao iz kamena tj. stijene ili onaj koji pobjeđuje sve kamenje.

To je izuzetno vrijedna smola koja je jedna od dvije tvari u prirodi koje sadrže svih pet elemenata (pancha maha bhute: prostor, zrak, vatra, voda, zemlja) te zbog toga ima vrlo holistično djelovanje. Shilajit sadrži oko 28 kemijskih elemenata, organske tvari, 30 makro i mikroelemenata, 10 metalnih oksida, 6 aminokiselina, vitamine, razna eterična ulja, pčelinju smolu i druge ljepljive tvari. Ima strukturu koštane srži pa je izuzetno korisna kao podmazivač kostiju, zglobova i kralježnice.

Shilajit svojim čudesnim sastavom pospješuje izmjenu tvari u organizmu ( metabolizam), potiče proces obnove tkiva i podiže otpornost organizma na vanjske utjecaje i bolesti, čisti organizam, odstranjuje slobodne radikale i radionukleide, poboljšava djelovanje perifernog živčanog sustava i moždanih stanica, povećava broj eritrocita i hemoglobin. Djeluje protuupalno i antibakterijski, jača imunitet cijelog organizma.

Smola Shilajita se upotrebljava oralno i izvana za cijeli niz bolesti srca, jetre, bubrega, probavnih organa, pluća. Odstranjuje glavobolje, migrene, astmu, bolove, visoki krvni tlak, tuberkulozu, hemoroide, prijelome, uganuća, bolesti perifernog živčanog sustav, mišićna oštećenja, kožne bolesti, porezotine, opekline, alergije, hormonske poremećaje, uravnotežuje djelovanje štitnjače, neplodnost, krvarenja, neuralgije. Smatra se jednim od najboljih afrodizijaka.

Još su drevni indijski liječnici tvrdili da bi Shilajit trebali uzimati također i zdravi ljudi dva puta godišnje, u proljeće i jesen radi općeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Čovjeka su uspoređivali s dimnjakom, kojeg dimnjačar (Shilajit) dva put godišnje očisti od svih otrova i otpadnih tvari (krvne žile, moždane stanice, želudac, crijeva, pluća) putem izlučivanja, znojenja, sekreta.
Istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da, npr. kod preloma kostiju, pacijenti koji su uzimali Shilajit puno brže su ozdravili. Kosti su zarasle 20-25 dana prije, popravilo se opće stanje, nestale su otekline, rane su brže zarasle, spavanje se normaliziralo. Ili, npr. kod pacijenata s dijabetesom nakon primjene Shilajita žed se brzo smanjivala i nestajala, povećalo se izlučivanje, nestajao je umor i količina šećera u krvi se brzo snizila.

Rusi Shilajit popularno nazivaju „Mumio“. Otkrili su ga tako što su vidjeli bolesne i ranjene divlje koze koje su lizale stijene. To je bio putokaz za istraživanja i upotrebu. Shilajit je klinički i zdravstveno ispitan i sve više ga upotrebljavaju na mnogim ruskim institutima, klinikama, bolnicama, a također i u svijetu.

Shilajit usporava proces starenja, odnosno pomlađuje organizam, te se zato dosta upotrebljava u kozmetičkoj industriji. Prirodne tvari u Shilajitu čiste, hrane i pomlađuju kožu. Čiste je od toksina i otpadnih tvari, te zato čudesno pomažu aknastoj i nečistoj koži da se normalizira.

Shilajit je smola prirodnog porijekla. Kao biostimulator ima blagotvorno djelovanje na organizam čovjeka, antitoksičan je, jača cijeli organizam, ima adaptogena svojstva, sudjeluje u biosintezi stanica DNA, regulira metaboličke i acidobazne procese u organizmu.
Djeluje tonizirujuće, diuretsko, poboljšava metabolizam, afrodizijak, pomlađujući tonik.
Shilajit je crni mineral koji se nakuplja u pukotinama stijena visoko u Himalajama. Po svojoj prirodi težak pa se u sastavu osim posebno obrađenog Shilajita nalaze biljke, koje pomažu boljem i lakšem prihvaćanju i apsorbciji te boljem ljekovitom djelovanju tog preparata.
Tijekom mnogih tisuća godina sjeverna Ayurvedska tradicija koristi ovaj poklon planina za liječenje velikog broja oboljenja. Drevni Grci također su jako cijenili djelovanje „soka zemlje“, kako su nazivali Shilajit, koji čisti, pomaže zarastanju rana i kostiju nakon traume. Shilajit je važan pomlađujući tonik, posebno za Kaphu, Vatu i bubrege te u slučajevima osoba koje su dugo patile od dijabetesa i astme. Može se uzimati za održavanje općeg zdravlja i dobar je za osobe koji obavljaju puno mentalne aktivnosti ili prakticiraju yogu.
Shilajit se vrlo široko koristi u Ayurvedi ne samo kao samostalni preparat već kao i sastojak drugih lijekova. Uravnotežuje sve 3 doše te se smatra prekrasnim pomlađujućim sredstvom, odličan u reguliranju metabolizma i nivoa šećera u krvi, za vraćanje ravnoteže minerala u organizmu te svođenje tjelesne težine na idealnu mjeru.
Ayurvedska tradicija tvrdi da Shilajit daje snagu svim dhatuima (tkivima), pojačava agni, stvara novu krv, ako su doše u neravnoteži Shilajit će ih ponovno uravnotežiti. U Vagbhati piše da ne postoji skoro niti jedna bolest koja ne bi mogla biti izliječena uz pomoć Shilajita u smjesi sa određenima biljkama. Shilajit se smatra jakim preparatom čiji je spektar djelovanja jako širok.
Izvor: http://www.prirodom-do-zdravlja.net