уторак, 28. април 2015.

Heljda u ishrani

Heljda
Heljda je plod semena biljke koja vodi poreklo iz Azije. Veoma je privlačna pčelama koje od nje mogu da proizvedu posebnu vrstu meda, tamne boje i jakog ukusa.
Heljda sadrži linolnu kiselinu, vitamine (B1, B2, B3, B5, E), esencijalne amino kiseline, minerale – hrom, bakar, mangan, folnu kiselinu – i odličan je izvor magnezijuma. Veruje se da ima dejstvo protiv tumora.
Pošto sadrži inosit, heljda reguliše metabolizam, masti i povećava asporpciju vitamina. Takođe pomaže jetri u obrađivanju hormona, lekova i glukoze i štiti je.
Heljda obezbeđuje potrebnu količinu proteina potrebnih telu jer sadrži esencijalne amino kiseline koje organizam ne može da proizvodi i koji treba da se unose putem ishrane.
Heljda smanjuje nivo holesterola tako što podstiče eliminisanje masti i štiti od arterosleroze. Sprečava razvoj bilijarne litijaze tako što reguliše sintezu žučne kiseline i eliminiše neutralne i masne kiseline.
Zahvaljujući količini magnezijuma koju sadrži, heljda ima opuštajuće dejstvo na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak.
Pošto sadrži dosta vitamina B, heljda se preporučuje u slučajevima poremećaja jetre i šećerne bolesti i drugih bolesti i stanja kod kojih se ne preporučuje konzumiranje šećera. Pošto ne sadrži šećer, idelana je za dijabetičare i ljude koji ne smeju da konzumiraju šećer ili puno kalorija (dakle, dobra je za dijetu).Heljda može da pruži zaštitu od raka dojke, kao i od drugih oblika raka koji zavise od hormona. Zbog toga što sadrži antioksidanse, heljda poništaba štetno dejstvo rendgenskog zračenja ili drugih oblika zračenja.
Kako se heljda koristi u ishrani?
Neophodno je heljdu temeljno oprati pre upotrebe.
Brašno od heljde se može koristiti umesto običnog brašna.