петак, 19. јун 2015.

Chocolat Original Soundtracks

Ruska narodna medicina: Izgledajte i do 10 godina mlađe

Ruska narodna medicina sadrži obilje blagotvornih recepata, a jedan od njih je i „eliksir večne mladosti”.Sastojci ovog elikisra sasvim su prirodni i dokazano imaju lekovit uticaj na organizam.
 
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
 
- 10 g kamilice
- 10 g korijandera
- 10 g nevena
- 10 g cveta brezePomešajte sve sastojke, a zatim ih prelijte sa 500 ml ključale vode.
Sačekajte 20- ak minuta da se se prohladi, a potom popijte čaj. Po želji možete dodati i kašičicu meda. Polovinu pripremoljenog napitka popijte ujutru, a drugu polovinu uveče.
 
Možete ga držati u termosu kako bi uvek bio dovoljno topao. Ponavljajte proceduru mesec dana, a ako budete zadovoljni rezulatatima, možete ponoviti postupak tek nakon tri godine.

Ovaj eliksir će povoljno uticati ne samo na vaš ten, već in a ceo organizam i metabolizam, a rezultate ćete veoma brzo primetiti.

Izvor

среда, 17. јун 2015.

Fit figura za 30 dana

http://www.elle.rs/thumbnail.php?file=images/2014/03/fti_fitura_za_30_dana_300792858.jpg&size=article_large

Foto: Profimedia

Uz jednomesečni plan vežbanja koji je osmislio čuveni fitnes trener Matt Roberts pripremite svoje telo za leto. Zabavno je, besplatno, i pre svega efikasno!
Nakon što ste odlučili da se vratite u formu, često zna da obeshrabri pitanje odakle početi. Za dobar start potrebno je imati plan! A cilj ovog fitnes programa upravo je taj da obezbedi dobro strukturiran jednomesečni plan vežbanja usmeren ka dobijanju savršenih oblina pred leto. U toku ovog programa svakodnevno se podiže nivo dnevnih aktivnosti tako što se naizmenično smenjuju vežbe snage, kardio-treninzi i dani odmora. Međutim, kao i kod svakog fitnes programa, rezultati neće biti vidljivi ukoliko ga se u potpunosti ne pridržavate. Stoga, ostanite motivisani, držite se ovog plana i radujte se svojoj novoj seksi liniji.
ZAGREVANJE
Pre nego što počnete sa bilo kakvim treningom, veoma je važno da odradite vežbe zagrevanja. One će zagrejati zglobove i mišiće i samim tim smanjiće rizik od povrede u toku treninga. Kao zagrevanje vam mogu poslužiti lagana šetnja ili džogiranje 5–10 minuta.

DAN 1.
Pronađite klupu u parku i uradite sledeće vežbe:

20 čučnjeva – Okrenite se leđima prema klupi kao da hoćete da sednete na nju i približite se toliko da dodirujete sedalni deo. Isturite grudi što više napred, a zadnjicu pozadi i spuštajte se sve dok vam kolena ne budu pod uglom od 90 stepeni. Trudite se da ne odižete pete od poda i da vam leđa budu ispravljena.

15 sklekova – Oslonite ruke na naslon klupe. Udaljite stopala toliko da vam telo formira pravu liniju. Spuštajte se grudima prema naslonu ne dozvoljavajući da se ramena podižu prema vratu. Ako vam je ovo previše lako, radite isto, ali oslanjajući se na sedalni deo klupe.

15 trbušnjaka – Lezite na klupu, savijte noge i podižite gornji deo tela ruke držeći ravno ispred sebe.

45 sekundi u most pozi – Okrenuti leđima prema klupi, oslonite podlaktice na sedalni deo, stopala čvrsto na pod i podignite kukove tako da formirate most. Ramena i vrat opustite, a laktove držite u nivou ramena. Zategnite mišiće stomaka i zadnjice i ostanite u ovom položaju 45 sekundi.
Ponovite ovaj ciklus tri puta, bez odmora između vežbi i sa odmorom od 60 sekundi između svakog ciklusa. Ohladite se laganom šetnjom do kuće.

DAN 2.
Današnji dan je predviđen za kardio-vežbanje. Sve što trebate da uradite jeste da odaberete aktivnost kojoj ćete se posvetiti 30 minuta. To može biti trčanje, brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla ili bilo šta drugo od kardio-aktivnosti koja vama odgovara.

DAN 3.
Ovo je dan za drugi odlazak na vežbanje u obližnji park. Međutim, ako vam vremenski uslovi to ne dozvoljavaju, dajemo vam primer vežbi koje možete raditi i kod kuće.

20 vežbi za zadnjicu – Lezite na leđa, oslonite stopala na pod i podižite kukove stiskajući mišiće zadnjice.

20 čučnjeva (umesto klupe koristite stolicu)

15 iskoraka – Postavite stopalo na stolicu i podižite se prebacujući težinu na tu nogu. Dok radite ovu vežbu, zamislite kao da stopalo koje vam je podignuto gurate naniže umesto da se odgurujete onim koje je na podu. Ponovite ovo 15 puta sa obe noge.

15 vežbi sa tegovima – Blago raširite noge, stegnite trbušnjake i ispravite leđa. Držeći lagane tegove, ispružite ruke ispred sebe i držite ih u visini ramena. Savijte kolena u polučučanj i podižite ruke iznad glave. Spuštajte ih polako pazeći da se laktovi ne saviju.

15 vežbi propadanja – Sedite na stolicu i postavite dlanove odmah pored kukova. Pomerite telo napred sve dok zadnjica više ne dodiruje stolicu. Oslanjajući se na dlanove, spuštajte se dole sve dok vam laktovi ne budu pod uglom od 90 stepeni, pa se opet podignite gore. Trudite se da ne podižete ramena i ne udaljavajte se mnogo od stolice.

15 vežbi za bicepse – Uzmite lagane tegove u obe ruke i savijte laktove pod uglom od 45 stepeni. Podižite tegove prema ramenima držeći laktove uz telo.

15 obrnutih trbušnjaka – Lezite na leđa, savijte kolena i oslonite stopala na pod. Ruke ispravite i položite pored sebe. Podižite noge tako da vam kolena dodirnu gornji deo tela i da se karlica odigne od poda. Vodite računa da su vam sve vreme stegnuti trbušnjaci i da ne naprežete vrat.

DAN 4.
Svaka čast! Danas ste zaslužili dan odmora. Tri dana ste naporno vežbali i vreme je da se telo odmori. Jedite hranu bogatu vitaminima da ojačate imuno-sistem i pojačajte proteine u ishrani da bi vam se brže oporavili mišići. Osim belog mesa i ribe, sir i jogurt sa malim procentom masnoće dobar su izvor proteina.

DAN 5.
Ustanite ranije i obavite vežbanje pre nego što vam iskrsnu neke druge obaveze. Danas je dan za podizanje tonusa mišića, stoga ponovite vežbe od prvog ili trećeg dana. Možete malo dodati na težini tako što ćete uvesti još jednu seriju istih vežbi. Doručkujete pola sata pre nego što krenete da vežbate da biste dobili potrebnu energiju. Malo voća i nemasni jogurt idealan su obrok pre aktivnosti.

DAN 6.
Na redu je još jedan dan za kardio-aktivnost. Opet, ustanite ranije i obavite to kako biste mogli da uživate u ostatku dana. Probajte nešto drugačije od prethodnog puta (2. dana) ili ponovite istu stvar trudeći se da vežbate intenzivnije.

DAN 7.
Još jedan dan odmora! Ovi dani su jednako važni koliko i oni kada ste aktivni. U ovom periodu telo se odmara, a mišićno tkivo obnavlja se i jača. Takođe, na ovaj način smanjujete rizik da se preforsirate. Uživajte u ovom danu, međutim, nemojte se mnogo olenjiti. Održite aktivnost na visokom nivou tako što ćete usvojiti neke zdrave navike, poput šetnje.

DAN 8.
Danas ste ušli u drugu nedelju programa. Uspešno ste savladali pet napornih treninga. Nije bilo lako, ali cilj je da ovakav ciklus vežbanja uvedete u svoju nedeljnu rutinu i da ga zabeležite u svoj dnevnik kao sastanak koji ne smete propustiti.
Vreme je za još jedan trening za tonus mišića, pa ponovite vežbe iz parka ili one kod kuće trudeći se da brže prelazite sa jedne na drugu vežbu. Ako vam je ovo postalo suviše lako, ubacite neke otežavajuće elemente. Recimo, pokušajte da se spuštate niže dok radite čučnjeve, a da pri tom ne odižete pete.

DAN 9.
Spremite se za nove kardio-aktivnosti. Počnite da koristite internet alatke, koje će vam u ovom delu programa pomoći tako što će vam izmeriti koliku putanju pređete trčeći ili vozeći bicikl tokom 30 minuta. Na sajtu www.mapmyrun.com možete vršiti procenu putanje koju ste prešli tokom trčanja, dok na sajtu www.fetcheveryone.com možete voditi dnevnik svojih treninga. Ovakvi sajtovi mogu služiti i za pronalaženje novih ruta, što vežbanje može učiniti zanimljivijim.

DAN 10.
Na redu je ponovo dan za vežbe snage kod kuće ili u parku. Pokušajte da sebi zadate izazov tokom ovog treninga kako ne bi postao monoton. Kombinujte vežbe i nikada ih ne radite istim redom. Probajte i poneku novu. Lezite na bok i podignite torzo tako što ćete se osloniti na lakat držeći ga pod uglom od 90 stepeni. Podižite kukove sve dok vam telo ne formira pravu liniju između glave i stopala. Ne dozvolite da vam se kukovi pomeraju u stranu. Uradite to 15 puta sa obe strane.

DAN 11.
Vreme je da odmorite. Unesite male pozitivne izmene u svoju uobičajenu ishranu. U današnje vreme postalo je popularno da se za večeru jede mnogo, a doručak preskače. Pokušajte da preokrenete ovu lošu naviku tako što ćete najobilniji obrok jesti na početku dana i postepeno smanjivati veličine porcija sve do večere, koja bi trebalo da bude najlaganiji obrok. Takođe, pijte što više vode i biljnih čajeva.

DAN 12.
Nakon prethodnog dana trebalo bi da se osećate potpuno odmorno i spremno za još jedan trening snage. Jedan od ključnih principa za postizanje rezultata u fitnes programu jeste napredovanje. Ako vam vežbe postaju suviše lake, vreme je da ih učinite zahtevnijim kako bi vaše telo nastavilo da se prilagođava na napor. Ukoliko ste se odlučili za trening u parku, nakon čučnjeva dodajte vežbu iskoraka, ili – ukoliko vežbate kod kuće – uradite sklekove nakon obrnutih trbušnjaka.

DAN 13.
Danas odradite 30 minuta kardio-vežbanja. Možete da nastavite sa treningom koji ste i ranije upražnjavali, ili pak da isprobate nešto novo. Dobra ideja je da sa prijateljima odete da vozite bicikl. Bitno je da ostanete motivisani, a dobar provod pomoći će vam u tome. U društvu će vam vreme brže proći pa ćete verovatno na kraju shvatiti da ste bili aktivni i duže od pola sata.

DAN 14.
Odmorite se danas, ali ne zaboravite da aktivnosti održite na visokom nivou. Dokazano je da glukoza (ugljeni hidrati) ima najbolji uticaj na organizam u prepodnevnim časovima. Sa ovim na umu, pokušajte da postepeno smanjujete unos ugljenih hidrata tokom dana. To će vam pomoći da podignete nivo fizičke i mentalne spremnosti.

DAN 15.
Danas se pripremite za drugu varijantu vežbi u parku. Ovo je malo unapređenija i teža verzija.
Pronađite najbližu klupu u parku i uradite sledeće vežbe:
20 čučnjeva
15 iskoraka (svaka noga)
15 sklekova (ruke naslonite na sedalni deo klupe)
15 obrnutih trbušnjaka
15 vežbi za zadnjicu (ovog puta oslonite se samo na jednu nogu, a drugu podignite i uradite vežbu na svakoj nozi)
15 vežbi propadanja
Most sa jednom nogom na podu (25 sekundi u ovom položaju na svakoj nozi)
Preskakanje konopca jedan minut ili brzo trčanje 45 sekundi
Ponovite ovaj ciklus 3–4 puta, bez odmaranja između vežbi i sa 60 sekundi odmora između svakog ciklusa.

DAN 16.
Danas je kardio-dan. Možete ponoviti 30 minuta ustaljene kardio-aktivnosti koju ste upražnjavali do sada ili da je pojačajte ako vam je ona postala suviše jednostavna. Ukoliko trčite, ubacite recimo dodatnih 10 minuta, ali tako što ćete na svakih 30 sekundi smenjivati brzo trčanje sa laganim džogiranjem ili šetnjom. Ovo možete takođe primenjivati i sa plivanjem ili vožnjom bicikla. To je odličan način da sagorite još malo kalorija.

DAN 17.
Ponovite vežbe u parku br. 2. Ova vrsta treninga pomaže vam u održavanju idealnog hormonskog statusa, koji je neophodan za razvoj mišićne mase.

DAN 18.
Možete se odmoriti od napornog vežbanja. Danas se posvetite nekoj laganoj aktivnosti, kao što je šetnja ili odlazak na ples sa prijateljima. Jedite češće, ali pomalo. Pet manjih obroka u toku dana dobar je pristup ako želite da izgubite kilograme.

DAN 19.
Opet je došao dan za vežbe u parku ili kod kuće. Na današnjem treningu posvetite više pažnje sklekovima. Spuštajte se niže trudeći se da vam laktovi ne idu u stranu, već da budu u ravni sa ramenima. Pre treninga uzmite hranu bogatu ugljenim hidratima, sa manjim glikemijskim indeksom –kao što je ovsena kaša – jer ovakva hrana ima pozitivan uticaj na oksidaciju masti tokom vežbanja.

DAN 20.
Kardio-aktivnosti. Danas pojačajte trening tako što ćete ga produžiti na 40 minuta. Sada ste sigurno u boljoj formi nego na samom početku pa to ne bi trebalo da vam predstavlja problem.

DAN 21.
Zaslužili ste dan odmora. Već tri nedelje ste u ovom programu i do sada bi već trebalo da se osećate i izgledate vitkije.

DAN 22.
Danas ćete raditi vežbe za tonus mišića. Ponovite već dobro naučene vežbe u parku ili kod kuće, ali vežbe iskoraka zamenite novom vežbom za jačanje mišića nogu. Okrenite se leđima ka klupi ili stolici, podignite jednu nogu i spuštajte se kao da hoćete da sednete na nju. Ruke držite ispred sebe, a petu noge na kojoj stojite ne odižite od zemlje. Trudite se da dodirnete klupu ili stolicu zadnjicom.

DAN 23.
Još samo nedelju dana i završili ste program. Sve što danas treba da uradite jeste 40 minuta kardio-vežbanja. Prvih 20 minuta vežbajte u laganom tempu, a preostalih 20 minuta smenjujte 30 sekundi intenzivnog napora sa jednim minutom manje intenzivnog i tako u krug. Ovo se odnosi na sve vrste kardio-aktivnosti, bilo da je to trčanje, vožnja bicikla i rolera ili pak plivanje. Ne zaboravite da nakon treninga ojačate organizam mešavinom ugljenih hidrata i proteina.

DAN 24.
Pripremite za još jedan trening za jačanje mišića. Probajte nešto drugačije i zamenite obične čučnjeve čučnjevima sa opterećenjem. Za ovu vežbu biće vam potrebni lagani tegovi. Radite čučnjeve kao i obično, a tegove držite u rukama i u visini ramena. Kada krenete da se podižete iz čučnja, polako ispravljajte ruke i podignite tegove iznad glave.

DAN 25.
Vreme je za odmor. Ne zaboravite da vaša ishrana mora biti uravnotežena. Nisu sve masnoće loše i čak 25–30% ishrane treba da bude u formi zdravih masti. Obogatite ishranu ribljim uljem i koštunjavim voćem, hranom koja je bogata ovim masnoćama.

DAN 26.
Na današnjem treningu u parku ponovo ćete promeniti vežbu iskoraka. Stanite na jedan niži stepenik, napravite veliki korak unazad i spuštajte se sve dok vam koleno noge koja je pozadi ne dodirne pod. Nakon toga vratite se u početni položaj trudeći se da koristite snagu noge koja vam je na stepeniku. Ovom vežbom poboljšaćete fleksibilnost donjeg dela tela.

DAN 27.
Pošto je prethodni kardio-trening bio zahtevniji, danas možete malo smanjiti tempo. Uradite tridesetominutni trening u onom režimu vežbanja za koji smatrate da je bio najproduktivniji za vas u prethodnih mesec dana. Postavite sebi neki cilj pre nego što započnete trening kako bi vam bilo interesantnije. Na primer, ako plivate, zamislite određenu dužinu koju morate preći u prvih 10 minuta. Ili ukoliko trčite, trudite se da pređete određena obeležja na svojoj putanji u određenom vremenskom roku. Ovi mini ciljevi zaista vam mogu pomoći da ostanete motivisani.

DAN 28.
Ovo je poslednji trening za jačanje tonusa mišića. Danas opet možete promeniti vežbe iskoraka tako što ćete koristiti klupu. Stanite na tri koraka od klupe i postavite jednu nogu na nju. Savijte kolena i spustite se u čučanj. Koleno noge koja je pozadi trebalo bi skoro da dodiruje pod. Trudite se da težinu u potpunosti prebacite na nogu koja je oslonjena na klupu i njom se odgurnite u početni položaj. Ponovite ovo 15 puta sa obe noge.

DAN 29.
Poslednji kardio-trening u programu. Izaberite najzanimljiviju aktivnost koju ste radili u prošlih mesec dana i izađite napolje da postavite novi lični rekord.

DAN 30.
Čestitamo! Uspeli ste! Ključ uspeha svakog fitnes programa je upornost i ako ste bili iskreni prema sebi i pridržavali se svega što ste zacrtali, trebalo bi da se osećate fantastično u svom novom telu. Imajte na umu da ste ovim programom povećali nivo aktivnosti i ojačali mišićnu masu i zglobove. Sada kada ste ga završili, potrebno je da procenite šta dalje želite da postignete, postavite sebi neke nove ciljeve i uvedite vežbanje u svoju svakodnevnu rutinu.

Izvor Elle. rs

Ne uvlačite stomak: 3 najbolje vežbe za gornji i donji stomak (kao i struk!)http://www.elle.rs/thumbnail.php?file=images/2015/06/ne_uvlacite_stomak_415169318.jpg&size=article_large

foto: Profimedia

Toplo vreme i catwalk trendovi traže od vas da se skinete. Učinite to sa ponosom

Gornji stomak

Muškarci se goje u gornjem delu torzoa, a žene u donjem. Nemojte da vas pomešaju sa nekim frajerom! A gornji stomak ćete mnogo teže sakriti garderobom.
Korak 1
Lezite na pod i podignite noge tako da butine budu savijene pod normalnim uglom u odnosu na vaše telo, a kolena savijte pod uglom od devedeset stepeni. Postavite ruke iza glave koja ne sme da dodiruje pod.
Korak 2
Lagano podignite gornji deo tela ka plafonu. Trudite se da kičma sve vreme bude ravna. Trebalo bi da osetite zatezanje u gornjem abdomenu. Ne pomažite se rukama, njima samo ovlaš dodirujte glavu. Vratite se u početnu poziciju.
Uradite tri serije po 15 ponavljanja.  

Donji stomak

Želite da pokažete sexy pubičnu regiju? Work for it! Mali donji stomak veoma je ženstven, ali samo ako je sasvim mali. Ostatak skinite. Dovoljno je samo da dignete noge.
Korak 1
Lezite na leđa i potpuno ih oslonite na pod. To znači da ćete morati da uradite blagu kontrakciju jer između leđa i poda ne bi trebalo da bude ni milimetar prostora. Odignite noge pod uglom od četrdeset i pet stepeni.
Korak 2
Podignite noge, tako da budu normalne u odnosu na pod. Ruke držite pored tela i neka budu zalepljene za pod. Nemojte ispravljati kolena, neka uvek ostanu blago savijena. Lagano spustite noge u početnu poziciju.
Uradite tri serije po 10 ponavljanja.  

Struk

Lepo oblikovan struk zaslužuje da bude naglašen rasečenom garderobom. Vežbe koje radite ne bi trebalo da budu preintenzivne jer ne želimo da raširite struk, već samo da ga oblikujete.
Korak 1
Sedite, savijte noge u kolenima tako da butine budu pod uglom od četrdeset pet stepeni u odnosu na pod. Odignite telo od poda, neka vam kičma bude prava. Ruke ispružite tako da ostanu u produžetku ramena i paralelne među sobom. Uvrnite torzo udesno, tako da levom rukom dodirnete desno koleno.
Korak 2
Rotirajte torzo u suprotnom pravcu, tj. ulevo, tako da sada desna ruka dodiruje levo koleno. Trudite se da ruke sve vreme ostanu u podjednakoj razdaljini u odnosu jedna na drugu. Ponovite rotaciju na levu stranu.
Uradite tri serije po 15 ponavljanja.  
Tekst: Branislava Kostić

Izvor Elle. rs

Vitamini lepote: pročitajte molbe koje vam šalju koža i kosa

Aktivne materije prirodnog porekla i dalje su najvažniji sastojci kvalitetne nege...

vitamini_lepote_procitajte_poruke_koje_vam_salju_koza_i_kosa_aps

Ako ste pomislili da su neke nove supstance zamenile vitamine, grešite.
Aktivne materije prirodnog porekla i dalje su najvažniji sastojci kvalitetne nege. Otkrića u kozmetici postala su gotovo svakodnevna, a posebno privlače nova saznanja o materijama za koje smo verovali da sve znamo. Vitamini, minerali, voda, ali i kolagen, elastin - materije koje koža prirodno proizvodi, danas se koriste u skladu s novim tehnologijama prerade, precizno se doziraju, imaju "tempirane" efekte usklađene s bioritmom kože.

Osim toga, danas postoje metode kojima se može dokazati efekat svake pojedinačne supstance ugrađene u neki kozmetički proizvod. Tako su, na primer, tehnologijom elektronske rezonance naučnici potvrdili da mnogi kozmetički proizvodi, poput onih za sprečavanje nastanka bora ili proizvoda za pomlađivanje, zaista ispunjavaju ta obećanja. Japanski istraživači prednjače u istraživanjima vitamina.
Osim što su proučavali strukuturu kože, naučnici iz jedne francuske laboratorije posmatrali su i parametre kao što su dužina lica, broj pegica, dubina i smer ili nagib bora. Nakon višemesečnog istraživanja potvrdili su da vitamin E usporava stvaranje bora, pomaže njihovom zatezanju, vraća koži kompaktnost.
Dokazali su da su vitamini A i E dobri ovlaživači kože i da E i C vitamin štite od štetnog zračenja sunca.
No, korisni efekti vitamina ne zaustavljaju se samo na koži: vitamin B5 važan je sastojak proizvoda koji održava i jača elastičan sloj, jako tanak, ali važan za strukturu vlasi.
Vitamin B6 pomaže u kontroli lučenja sebuma kože vlasišta, a cilj nekih naučnih istraživanja je proučavanje istog efekta na koži lica. Kad je reč o vitaminima, sve to tek je deo saznanja za izradu proizvoda kojima je cilj sačuvati lepotu, zaštititi kožu, kosu, nokte.
Osim vitamina, tu su materije antioksidantnog delovanja, štite od brojnih štetnih uticaja okoline koje je danas zaista teško izbeći. Količina slobodnih radikala čije stvaranje ti uticaji podstiču je pogubna i za zdravlje i za lepotu. Iako ih ne možemo videti niti osetiti njihovo razarajuće delovanje, slobodni radikali su upravo u samom srcu procesa starenja. Ipak, mudra priroda stvorila je antioksidanse koji uspešno suzbijaju štetne efekte slobodnih radikala.

Neke antioksidanse telo samo proizvodi, no ta sposobnost organizma s godinama postepeno slabi, a neke materije organizam ne može proizvesti pa ih valja naknadno unositi. Isto važi i za sintezu vitamina, naše telo može sintetizirati na primer vitamin D koji se stvara kad je koža izložena suncu. I dok i dalje važi uoutstvo da su vitamini iz namirnica dragocen doprinos zdravlju, danas se zna da se vitamini koži, kosi, noktima mogu dodavati i u obliku krema, seruma, losiona za negu.
Prve bore, tanka kosa, lomljivi nokti koji se listaju?
Vaše telo šalje vam poziv za pomoć. Možda mu hranom ne dajete sve što mu treba. Pažljivo pogledajte svoje lice i kosu, ruke, naučite raspoznavati znakove i promene, pronađite proizvode za negu koji sadrže supstane koje vam trebaju.
Koža se ljušti - nedostaje joj vitamin A.
Ako nije posledica velike hladnoće ili upotrebe neprimerenih kozmetičkih proizvoda, ljuštenje kože može biti posledica nedostatka vitamina A, nužnog za proces obnavljanja ćelija, pravilno orožavanje kože i njenu kompaktnost. Može se koristiti u obliku retinola ili betakarotena, koji organizam pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin dermatolozi koriste u lečenju bolesti povećanog orožavanja, na primer u slučaju psorijaze, ihtioze, a pomaže i u slučaju pucanja i listanja noktiju. Osim što utiče na rad žlezda lojnica, podstiče sintezu kolagenih vlakana i poboljšava čvrstoću kože.
U kozmetičkim preparatima vitamin A se nalazi u manjim količinama kako ne bi nadražio kožu i izazvao crvenilo. Ipak, te su doze dovoljne da u redovnoj upotrebi podstaknu blago, ali vrlo korisno ljuštenje, što koži daje svežinu.
Betakaroten štiti ćelije kože od uticaja slobodnih radikala, pomaže koži da brže potamni i zadrži preplanulost.
Slaba kosa - potrebni su vam vitamini B grupe.
Nedostatak volumena i vitalnosti kose može biti posledica nedostatka vitamina B grupe, nužnih za sintezu aminokiselina od kojih je kosa građena.
Posebno su važni vitamin B3 koji podstiče ćelijski metabolizam i vlasi vraća vitalnost; vitamin B5 koja jača strukturu vlasi, a vitamin B6 koji podstiče sintezu keratina. Osim toga vitamini B grupe pomažu i proces obnavljaja kože. Sadrže ga neke kozmetičke kreme, ali i dodaci prehrani.
Ožiljci sporo zarastaju - trebaju vam vitamini C i K.
Ako ogrebotine i rezovi ili ožiljak od bubuljice sporo zarasta, to je znak da tkivu kože nedostaju materije koje su joj neophodne za obnavljanje.
To svojstvo ima vitamin K, vrlo važan za proces koagulacije krvi i vitamin C koji, osim što pomaže proizvodnju kolagena, štiti od infekcija. Osim toga, vitamin C pomaže uklanjanju mrlja pigmenta, a veoma je dragocena pomoć ovog vitamina kod čvrstoće krvnih sudova.
Početne bore - brišu ih vitamin E i belančevine.
Vitamin E vrlo je snažan antioksidans, sprečava starenje kože i stvaranje bora. Oštećenje DNK slobodnim radikalima izaziva stvaranje tumorskih ćelija, a vitamin E ih štiti već na nivou membrane.
Ćelijske membrane posebno brzo oštećuju i razaraju pušenje, alkohol, nepravilna ishrana, bore se na koži tada javljaju brže i dublje su.
No kako i uz pridržavanje pravila zdravog života postoji mogućnost nedostatka vitamina E, korisno je koristiti kreme koje ga sadrže, a posebno kreme hranjivog efekta i anti-age kremama u kojima taj vitamin ima ulogu antioksidansa.

Osim vitamina E, starenje kože i stvaranje bora sprečiće i belančevine.
Danas se u kozmetici koriste belančevine biljnog porekla koje koža lako prepoznaje kao svoje prirodne sastojke, što je potrebno da bi ih mogla u potpunosti iskoristiti. Valja se prisetiti da je i kolagen, materija neophodna za kompaktnost i elastičnost kože, belančevina koju koža prirodno proizvodi. Uporedo s godinama taj proces kože postaje sporiji.
Lomljivi nokti - treba vam vitamin H.
O tom vitaminu ne priča se puno, ali ako nokti lako pucaju, a vrhovi kose su suvi i ispucali, možda je reč upravo o nedostatku vitamina H.
Kozmetički proizvodi ga ne sadrže pa ga je preporučljivo uzimati u obliku dodatka prehrani.

No potrebno je istaknuti da rezultate ne valja očekivati već nakon nedelju-dve uzimanja tih dodataka; prvi se rezultati vide posle dva meseca, dok se poboljšanje strukture noktiju može očekivati već nakon dve nedelje.
 Izvor: Veb medicina

Poruka opale kose: gde treba da tražimo unutrašnji mir i snagu

Kosa predstavlja slobodu i vitalnost. Kada imamo problema s opadanjem kose, u podsvesti imamo pojam da "plaćamo za prošlost", kaže slavni nemački lekar i psihoterapeut Ruediger Dhalke...

poruka_opale_kose_gde_treba_da_trazimo_unutrašnji_mir_i_snagu

Kosa predstavlja slobodu i vitalnost. Kada imamo problema s otpadanjem kose, u podsvesti imamo pojam da "plaćamo za prošlost", osećamo se kao gubitnici, osećamo kako moramo da se žrtvujemo i da ne možemo da pobednemo od nekih posledica, kaže slavni nemački lekar i psihoterapeut Ruediger Dhalke.
U prošlosti su zatvorenike šišali na ćelavo da bi ih kaznili i ponizili. Kad raste malo kose, to ukazuje na gubitak moći, uticaja, na to da se osećamo goli, izloženi i bespomoćni. Može ukazivati na autoagresiju i regresiju u dečje doba kada nismo imali kosu.
Psihološki aspekt ovog problema možemo uporediti sa značenjem šišanja vojnika u vojsci. To je znak da gube svoju moć, da se podređuju moći drugih i odustaju od svoje potrebe za slobodom. Gubitak kose ukazuje na frustraciju, premalo korištenja slobode u sopstvenom razvoju, strogosti prema sebi, prevelikoj fiksaciji i kontroli, na nefleksibilnost.

Šta učiniti:
 • preispitati stare strukture
 • napustiti staro
 • napraviti mesta za novo 

  Treba se oprostiti od nekih misaonih obrazaca, platiti samom sebi stare dugove. Zapitajte se, zašto ste sebi dužni? Priznajte sebi ako vam u životu nema napretka kad sumnjate u napredak sopstvene duše, priznajte sebi gubitak slobode ako se dogodio te potražite unutarnji mir.
  Oni koji su potpuno ćelavi trebali bi otkriti svoje detinjasto ponašanje, uđite u "prašumu nesvesnog" i u nju unesite svetlo razumevanja. Umesto mehanizama kontrole, treba razviti unutrašnju stabilnost koja daje snagu.
  Raščistite sa svojom prošlošću da biste dali mesta novim pokretačkim impulsima i snagama, svesno žrtvujte spoljašnju moć, oslobodite svoju ženstvenost ili muškost i dopustite da lepota i harizma zrače iznutra.
  Dr Nada Kaiser
   

понедељак, 01. јун 2015.

Da li vam bolje stoji duga ili kratka kosa otkriva pravilo "5,7 cm"

Ne znate za ovo pravilo? E pa trebalo bi da znate! Evo o čemu se radi....

Foto: Thinkstock/prva.rs


Pravilo od 5,7 centimetara otkriva stoji li vam bolje kratka ili duga kosa
Jeste li ikada čuli za frizersko pravilo od 5,7 centimetara? Osmislio ga je britanski frizer Džon Frieda iz kompanije "Color Wow", koji tvrdi da ova mera igra prelomnu ulogu kada birate hoćete li da skratite kosu ili da ostavite nešto duže vlasi. Definitivno vredi isprobati ovaj jednostavan test.
Ne treba da se konsultujete s frizerima, niti da provedete sate u istraživanju na internet frizerskim stranicama ako želite da skratite kosu. Dovoljno je posegnuti za običnom olovkom i lenjirom. 
Lenjir položite paralelno s vratom ispod uveta, a ispod brade vodoravno stavite običnu olovku. Ako je udaljenost između uveta i brade veća od 5,7 centimetara osoba ste kojoj bolje stoji duža kosa. Ako je udaljenost između ove dve tačke lica 5,7 centimetara ili manje, osoba ste kojoj bolje stoji kratka kosa.
UGLOVI PRESUDNI ZA SAVRŠENU FRIZURU
"Sve je stvar uglova. Ovo pravilo je osmislio Džon Frieda nakon što je detaljno proučavao lica slavnih klijentkinja. Ono je najbolji vodič za frizere da svojim klijentima daju najbolju moguću frizuru koja će laskati njihovom obliku lica" tvrdi Žils Robinson iz firme "Color Wow" specijalizovane za proizvode za kosu.
Pravilo od 5,7 centimetara najbolje može da se proveri na slavnim damama iz sveta javnog života.
Hali Beri i Audri Hepburn, na primer, pripadaju klubu onih čija je udaljenost između brade i vrata ispod 5,7 centimetara, dok su Kim Kardašijan i Sara Džesika Parker u "suparničkim" taborima.
Izvor: Zadovoljna.hr