среда, 22. јул 2015.

10 dana na moru čini čuda za dušu i telo: Evo zašto!

Letovanje na moru učiniće da smršate, izgubite celulit, dobijete pregršt pozitivnih ideja i da se napunite vitamina DGigi Hadid na plaži
Foto: Profimedia

Letnji odmor svi povezujemo sa mroskim pejzažima. Glavno pitanje koje se šuška po uglovima kancelarija je gde idete? U kojoj zemlji ćete ove godine letovati?
Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za telo. Grci su bili prvi koji su primetili lekovito delovanje mora. Popularna talasoterapija - lečenje morskom vodom - potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2500 godina.
Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode promatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.


U Francuskoj su još sredinom 19. veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi letovanje na moru? Morska voda sadrži životno važne elemente
More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.


More blagotvorno deluje na astmu i alergiju Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspešno koristi kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od  astme.
Sunčanjem snadbevamo telo vitaminom D
Sunčanje donosi ne samo lep ten, nego nas snadbeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.


Boravak na moru oslobađa od stresa Što još ima tako opuštajuće delovanje kao sunce, lagani povetarac i šum valova? Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano deluje u borbi protiv stresa.
Alternativni doktori smatraju da stres može delovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.
More je idealno za sportske aktivnosti
Plivanje, ronjenje, surfovanje, morski aerobik, odbojka na plaži... Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!


Morski vazduh je bogat negativnim jonima Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom - životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, reka, okeana i mora.
More ublažava artritis i bolove u leđima
Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.Morska voda podstiče čišćenje organizma Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne materije počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.
More leči kožne probleme
Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina.

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.


More podstiče kreativnost i osećanja More i uopšteno element vode oduvek su bili povezani sa kreativnošću i osećajima. Boravak blizu vode može podstaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.
Blagotvorno deluje na zdravlje očiju
Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, letovanje na moru će pomoći da ih odmorite.
Ako ne možete otići na more
Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i kod kuće. Šetajte po šumi, vežbajte, sunčajte se, kupajte se u reci ili jezeru, izbegavajte stres, ostavite televizor, mobilni, računar i video igrice, uzmite sa police svoju omiljenu knjigu - čitajte! Priuštite sebi više sna nego inače, nabavite morsku so i kod kuće pravite kupke od morske soli.


Potpuno isceljenje: Morska voda skida prljavštinu sa duše i tela!

Stolećima se slana voda upotrebljavala u ritualima čišćenja, za energetsku zaštitu i za blagosiljanje
Devojka na plaži
Foto: Shutterstok
Stolećima se morska voda upotrebljavala u ritualima čišćenja, za energetsku zaštitu (kao što su uklanjanje loše ili negativne energije) i za blagoslivljanje. Ako ne idete na more, sami napravite kupku za čišćenje.
Kada smo depresivni i napeti, okupamo se toplom vodom ili ležimo u kadi vode i osećamo kako napetost popušta. Većina nas, idealan odmor zamišlja (a srećnici i provode) negde na moru. Skoro je nezamisliv odmor bez vode.
S obzirom da je voda prijemčiv element, ona će vrlo lako očistiti prljavštinu sa duše i tela.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Slana morska voda je idealan čistač. Da nije tako, zamislimo šta bi bilo sa silnim uginulim morskim životinjama ili zagađenim rekama i kanalizacijom koje se slivaju u more. Voda apsorbuje najveće nečistoće i otpad. Morska so poništava sve informacije i idealan je energetski čistač. Naše suze su slane i one nas emotivno pročišćavaju.
Samim plivanjem u čistom moru, naša se aura čisti. Pokušajte za ovo “terapijsko plivanje” da nađete što mirniju plažu sa čistim morem, najbolje u ranim jutarnjim satima.

Plivajte, dišite, uživajte u trenutku, postanite jedno sa morem. More sa lakoćom sa vaše aure skida slojeve i slojeve energetskog smeća.
Nakon ovakvog plivanja, bićete u isto vreme ugodno iscrpljeni, ali puni mira i vitalnosti. Kao novi.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izvor

понедељак, 20. јул 2015.

VENERA je ušla u znak DEVICE

VENERE da li se osećate bar malo kraljevski, opuštenije, moćnije nego inače, da li razmišljate više, pravite planove o budućnosti, želje porasle, a vi pronicljiviji, oprezniji... емотикон smile емотикон heart VENERA je ušla u znak DEVICE i odmah došla u kontakt, u konjunkciju sa srećnom fiksnom zvezdom REGULUS (kao što sam pisala nekoliko statusa niže), i tako nekih 15 dana, s tim što će 25 jula krenuti retrogradno i 31.7. ući ponovo u znak Lava. I tako sve do 6.9. kada konačno kreće direktnim, ali sporijim hodom sa 14,23 Lava, da bi konačno 8.10. ušla ponovo u znak Device. Pozicija Venere u Devici na Regulusu, kraljevski je položaj čemu se teži u domenu u kom smo ili želimo da budemo, SREĆA I USPEH, ali na moralan, ispravan način, inače REGULUS ume da uskrati ili umanji svoje dragocene darove, uticaj ega mora da bude u kontroli.
Zbog oprezne, veoma zahtevne Device, za sve nas vreme preispitivanja, samoanalize, razlučivanja, mudrovanja, u cilju poboljšanja kvaliteta načina života i samim tim i napretka na materijalnom planu. Razum vlada nad instiktima, donosi smirivanje unutrašnjih (i spoljnih) vatrenih stihija, mada je Jupiter u znaku Lava. Treba spojiti energičnu akciju i smireno, hladno razmišljanje, vladar Venere u Devici je Merkur (viši um, svesnost, moć razlučivanja) gde je njegov dom ...kontakt sa našom unutrašnjom prirodom, suštinom, duboki uvidi, praktično ispoljavanje kreativnih ideja...vreme je za kontakt sa prirodom, vreme zdrave i odgovarajuće ishrane...
Sada postajemo nekako oprezniji, pronicljiviji, odmereniji, probirljiviji, selektivniji, više kritički raspoloženi...Više razmišljamo nego što osećamo (Mesec je trenutno u Devici), ako se pojavi kakva snažna emocija ili ako je bila prisutna prethodnih nekoliko dana, sad se stavlja pod lupu razuma...zrelije, svesnije se voli емотикон heart емотикон smile ...Zapravo treba naći zlatnu sredinu, postići sklad razuma i emocija... емотикон heart емотикон smile
Interesantno je da će ŽENSKI POL, jer je Venera njihova zastitnica, DOBITI NA INTELEKTUALNOJ SNAZI, SNAZI RAZUMA, tako da će na jedan suptilan način biti slične muškarcima po unutrašnjoj reakciji. Hoću reći, koliko god da je veliko iskušenje na planu ljubavi, biće stavljeno POD SNAŽNU LUPU RAZUMA I SAMOKONTROLE...
Ipak, pojačana potreba za pažnjom,čak i onom najsitnijom, biće karakteristika ovog vremena.
DEVICA JE SPOJ SAMOKONTROLE ČULA, ALI I VELIKE ŽELJE ZA LJUBAVLJU ... ONA JE ZNAK PRAKTIČNOSTI I MATERIJALIZACIJE ŽELJA, JER JE ZEMLJANI ZNAK... PA I KAD JE LJUBAV U PITANJU...

Olga Milošević

недеља, 19. јул 2015.

Okus ljeta: Recept za najsočniju pitu od kokosa i limuna

ljetna pita, kokos, limun  

Zar ne bi bila odlična ideja da ljetu koje nam sutra stiže poželite dobrodošlicu osvježavajućom, sočnom pitom od limuna i namirnice koja tako asocira na ljetnu uživanciju – kokosa? Isprobajte recept za slasnu pitu od kokosa s limunom koja će vam se topiti ustima

Sastojci:

Prhko tijesto:
– 100 g oštrog brašna
– 100 g glatkog brašna
– 100 g maslaca
– 1 jaje
– prstohvat soli
– hladna voda

Nadjev:
– 180 g kokosa
– 120 g maslaca
– 3 jaja
– 150 g šećera
– vanilija
– 1 limun (korica)
– pola limuna (sok)

Postupak:

1. Pomiješajte oštro i glatko brašno te dodajte sol. Maslac utrljajte u brašno da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, dodajte jaje te zamijesite tijesto. Ako vam je smjesa presuha, dodajte malo hladne vode.
2. Tijesto zamotajte u vrećicu i ostavite u hladnjaku minimalno 30 minuta.
3. Razvaljajte tijesto i premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup (dimenzija otprilike 30x20cm) te pecite na 180°C oko 10 minuta, samo da se lagano stvori korica.
4. Za nadjev maslac otopite i prelijte preko kokosa te promiješajte da kokos upije maslac.
5. Razmutite jaja, dodajte vaniliju i šećer te izmiksajte da jaja dobiju volumen. Umiješajte u kokos, dodajte limunov sok i koricu te dobro promiješajte da se sastojci povežu. Izlijte na napola pečeno tijesto te pecite još 30 minuta na 170°C.
Savjet: Za dodatnu dozu ‘dekadencije’ pitu prelijte čokoladnom glazurom. Pitu možete ispeći i u okruglom kalupu promjera 28cm.
Izvor: zadovoljna.hr

Šta vaš izgled govori o vama?


Često prosuđujemo druge ljude na osnovu njihovog fizičkog izgleda. Ipak, to ne znači da briga o spoljašnjosti treba da preraste u opsesiju i to samo zato da biste privukli nečiju pažnju. Međutim, neke korekcije u izgledu i ponašanju dodatno će vam učvrstiti samopouzdanje, što je jedan od uslova fizičke privlačnosti. Iskreno odgovorite na pitanja iz ovog testa, a zatim pročitajte tumačenje vaših odgovora.


PITANJA:

1. Volite da vam je kosa…
* puštena tako da pada i preko lica.
* zategnuta.

2. Da li oblikujete i negujete obrve?
* Da.
* Ne.

3. Da li vas majka, sestra ili prijateljica često opominju da ispravite leđa?
* Da.
* Ne.

4. Šminkate se…
* … malo ili nimalo.
* … umereno.
* … po svim propisima.

5. Kakvu odeću obično nosite?
* Pripijenu.
* Ležernu.

6. Da li, dok sedite, hodate ili stojite, držite mirno ruke ili imate običaj da dodirujete lice ili neki drugi deo tela?
* Držim ruke mirno uza telo.
* Ruke su mi stalno “uposlene”.

7. Vaš tipičan hod je…
* … spor i ležeran.
* … brz i odlučan.

8. Kad razgovarate sa nekim, da li sagovornika gledate direktno u lice, ili vam oči “lutaju” po prostoriji?
* Gledam direktno u sagovornika.
* Očima “lutam” naokolo.

9. Da li proveravate izgled neposredno pre početka važnog sastanka ili susreta sa nekim?
* Da.
* Ne.

TUMAČENJE ODGOVORA:

1. FRIZURA
“Zalizana” ili puštena
Izuzetno dugačke šiške ili kosa prebačena preko jedne strane lica ponekad ukazuju na to da nešto skrivate (akne, bore, ožiljke), ili da se u društvu osećate nelagodno. Žene koje nisu zadovoljne izgledom svoje kože, lica ili tela, najčešće se skrivaju iza kose. Nezavisno od aktuelnih trendova, žena koja je sigurna u sebe nosi frizuru koja potpuno otkriva lice i sve ono što je na njemu lepo.
Top savet Ako želite da svima poručite “zadovoljna sam svojim izgledom”, kosu češljajte unazad ili je sklonite iza uha.

2. OBRVE
Neuredne ili previše počupane
Neuredne, “žbunaste” obrve ukazuju na nemar i nedostatak volje i vremena za doterivanje. S druge strane, previše počupane obrve obično su pokazatelj opsesivne želje za ulepšavanjem, što takođe nije zdrava navika. Možda će delovati trivijalno, ali drugi uvek primete neuredne ili previše počupane obrve, naročito ako niste našminkani, ili vam kosa nije sređena. Dakle, najvažnije je da uspostavite ravnotežu.
Top savet Nekoliko puta godišnje idite kod kozmetičarke kako bi vam stručno oblikovala obrve. U periodima između dva odlaska u salon, čupkajte dlačice koje su izrasle ispod i iznad luka obrva.

3. DRŽANJE
Pravilno ili nepravilno
Sedenje u pognutom položaju ili stajanje sa povijenim ramenima može da ukaže na iscrpljenost ili blagu depresivnost. Ovi položaji, takođe, otežavaju pravilno disanje, što rezultira nedostatkom kiseonika i pojačanjem depresivnosti ili fizičkog umora.
Top savet Uvek vodite računa o pravilnom držanju tela. Kad sedite ili stojite, isturite blago grudni koš, ali tako da ne povijete leđa unazad. Ramena držite opuštena.

4. MEJKAP
Diskretan ili napadan
Generalno, kad smo bolesni, umorni, tužni ili nervozni, najčešće zaboravljamo da se našminkamo, ali retke su žene koje se nikad ne šminkaju. To su žene koje uopšte nisu zainteresovane za svoj izgled. Diskretan mejkap ukazuje na to da ne skrivate mnogo – da ste, u osnovi, zadovoljni svojim izgledom. Teški mejkap najčešče izaziva sumnju kod drugih i tera ih da se zapitaju šta pokušavate da sakrijete.
Top savet Vizažisti poručuju da nije potrebno da prekrijete celo lice šminkom, već je dovoljno da nanesete malo korektora na prava mesta, malo ruža i maskare!

5. ODEĆA
Pripijena ili ležerna
Žene sigurne u sebe i svoj izgled češće nose odeću koja otkriva liniju njihovog tela. Mršave dame ponekad nose široku, višeslojnu odeću, jer nisu zadovoljne svojim telom bez oblina. Punije dame, takođe, ponekad nose preširoku odeću jer se i njima čini da će tako prikriti nedostatke svog previše krupnog tela.
Top savet Stilisti savetuju da, bez obzira na kilažu, nosite odeću čiji kroj savršeno odgovara vašoj građi. Tako ćete svima pokazati da se dobro osećate u svojoj koži.

6. RUKE
Mirne ili stalno u pokretu
Ukoliko konstantno nešto “kopate” po svom telu – zanoktice, akne, ekceme na licu, drugi će vas sigurno videti kao neurotičnu osobu. Što je još gore, ovi nervozni pokreti mogu da uzrokuju pojavu trajnih ožiljaka i dispigmentacije kože. Jedan od načina da sasečete ovaj problem u korenu jeste da svesno izbegavate situacije koje vas podstiču na ovakvo ponašanje.
Top savet Nemojte ni slučajno da koristite uveličavajuće ogledalo, jer će “mikroskopsko” proučavanje kože lica i tela samo podgrejati želju da nešto čupnete, istisnete i uklonite na agresivan način.

7. HOD
Energičan ili spor
Energičan hod i odlučan korak emituju poruku velike lične sigurnosti i životne energije. Spor i nesiguran korak ukazuju na suprotnu prirodu. Takav korak otkriva ličnu nesigurnost i ranjivost, a iskustvo govori da su najčešće žrtve uličnih nasilnika upravo žene koje se kreću sporo, nesigurno i, naizgled, bez jasnog cilja.
Top savet Trudite se da hodate energično, kratkim i brzim korakom, kako biste ostavili utisak osobe koja ide ka određenom cilju.

POGLED
“Lutajući” ili direktan
8. Izbegavanje kontakta očima može da ukaže na anksioznost, depresivnost, osećaj stida i neprijatnosti. Ako ste skloni da “lutate” očima dok razgovarate sa nekim, pokušajte to da promenite. Kao sve druge, i ova veština se uvežbava. Za početak, u društvu inicirajate razgovore o nekim opštim temama, o kojima je većini ljudi prijatno da razgovara. Tako se nećete stideti da nešto javno govorite.
Top savet Od danas počnite sagovornike da gledate pravo u oči. Nakon nekoliko ovakvih situacija, to će za vas postati prirodno i uobičajeno.

PROVERA
Pogled u ogledalo ili nasumični izlazak iz kuće
9. Ukoliko pre susreta sa nekom važnom osobom ne proverite svoj izgled, te se pojavite pred njom neuredni, onda to može da ukaže na nedostatak poštovanja prema toj osobi. Osim toga, izostanak poslednje provere može da znači i da ne verujete da izgled može na nešto da utiče, da vas nije briga kako izgledate ili da nemate dovoljno vremena za doterivanje. Bez obzira na pravi razlog, ovakvo ponašanje pokazuje da ste nemarni prema sebi. Dakle, krajnje je vreme da sebi dozvolite bar dva minuta taštine.
Top savet Proverite u ogledalu izgled svojih zuba (da se nije zaglavilo neko seme susama) i mejkap (da se nije razmazala maskara ili olovka) jer ćete se tao osećati sigurnije u svakoj situaciji.


Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Dreamstime

Izvor

понедељак, 13. јул 2015.

Kajsija kao lek za dugovečnostKajsija osim što osnažuje organizam, čuva oči i doprinosi zdravlju kostiju, stoga se maksimalno potrudite da iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća. Smatra se da vodi poreklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili sveže kajsije u ishrani pre više od 2.000 godina, kada je i dospela do mediteranskih zemalja, a  tokom prvih španskih istraživačkih putovanja i naseljavanja otkrivena je i u Americi.
Tajna stogodišnjaka iz pakistanske doline Huza, kako tvrde stručnjaci, leži u ishrani baziranoj na grickanju oraha i svežih ili sušenih kajsija, koja dokazano smanjuju rizike od nastanka karcinoma i produžavaju životni vek.

Kajsija lekovita svojstva 

Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima. Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.
Sveže ceđeni sok od kajsije preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se i kajsija kao lek u slučaju groznice i kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju i eliminiše simptome upalnih procesa.
Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju njihovu sposobnost da regulišu probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer.  One su odličan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.
Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenja očnog mišića u starosti. Takođe, lutein koji je prisutan u ovom voću, štiti mrežnjaču.
Ono je odličan izvor katehina, vrste flavonoida koji ulazi i u sastav zelenog čaja, a poseduje protivupalna svojstva. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju. Kajsija latinski naziv Prunus armeniaca.

Koliko kalorija imaju sveže i suve kajsije

U 100 grama svežih kajsija sadrži se
 • do 40 kalorija,
 • 2 grama dragocenih vlakana,
 • 17 miligrama kalcijuma,
 • 9, 5 grama ugljenih hidrata,
 • 250 miligrama kalijuma,
 • 12 miligrama magnezijuma
 • 0,5 miligrama gvožđa,
 • 7 miligrama C vitamina,
 • 27 mikrograma provitamina A
Ista količina suvih kajsija sadrži:
 • 234 kalorije ( skoro 6 puta više),
 • 8 grama vlakana,
 • 92 miligrama kalcijuma,
 • 56 grama ugljenih hidrata( takođe gotovo 6 puta više nego sveža kajsija),
 • 1880 miligrama kalijuma,
 • 65 miligrama magnezijuma,
 • 4 miligrama gvožđa,
 • Vitamina C ima samo u tragovima,
 • 107 mikrograma provitamina A
Kao što iz tabele možete zaključiti, vrednosti se itekako razlikuju između svežeg i sušenog voća, stoga ako planirate dijetu, iskoristite period dok svežih kajsija ima.
To voće jača imunološki sistem, smanjuje nivo lošeg holesterola, prevenira slabljenje vida, reguliše telesnu težinu, jača kosti i održava balans elektrolita u organizmu. Kajsije mogu da se konzumiraju sirove ili kao sušeno voće, a takođe se koriste u pripremi raznih pekmeza, džemova i sokova.
Jedite sveže kajsije da biste sprečili očne bolesti 
Vitamin A, kojim kajsija obiluje, naročito je koristan za oči jer sprečava razvijanje katarakte kseroftalmije – oboljenja koje onemogućava funkcije suznih kanala, te može uzrokovati isušivanje očnih jabučica, zamagljen vid u određenim periodima i oštećenje rožnjače.
kajsija kao lekJedan od prvih simptoma ove bolesti jeste noćno slepilo ili smanjena sposobnost raspoznavanja okoline pri slaboj svetlosti. Vitamin A je izuzetno važan, jer doprinosi stvaranju rodopsina (vidnog purpura), pigmenta koji se nalazi u mrežnjači i koji nastaje u ćelijama smeštenim unutar retine.
Pored toga, vitamin C, koji kajsije takođe sadrže, pospešuje formiranje i jačanje vezivnih tkiva, uključujući kolagen unutar rožnjače, kao i osetljivih krvnih sudova u retini, čuvajući tako zdravlje očiju, stoga ih jedite sveže, ili svakodnevno napravite prirodni sok od kajsija.

Kajsija kao lek za jačanje kostiju 

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu.
Pored toga, i fosfor jača kosti, a u kombinaciji s manganom olakšava apsoprciju kalcijuma. Bakar je jednako važan, jer pospešuje stvaranje kolagena i vezivnih tkiva, te tako takode sprečava osteoporozu.
Kajsije se preporučuju i osobama koje pate od anemije, budući da sadrže znatan procenat gvozda i bakra, a bakar pomaže u procesu formiranja hemoglobina, koji prenosi i vezuje kiseonik u krvi. Takode, ovo voće jača imunološki sistem i podstiče detoksikaciju organizma.
Sveže kajsije podstiču plodnost
U kineskoj tradicionalnoj medicini, plod se smatrao blagotvornim voćem koje podstiče plodnost, što je potvrdila studija objavljena 2010. godine u specijalizovanom magazinu „Environmental Health Perspectives“. U njemu je objavljeno danamirnice koje sadrže dragocene antioksidanse, a među kojima su i kajsije, pospešuju pokretljivost spermatozoida.

Najbolji recepti sa kajsijama

Za kraj ovog članka pripremili smo vam 6 odličnih recepata u čiji sastav ulaze sveže kajsije. Pa da krenemo:
Kajsije sa jogurtom
Sastojci:
 • 600 g otkošćenih kajsija,
 • sok od ceđene narandže,
 • 2 štapića cimeta,
 • 500 g grčkog jogurta,
 • narendana kora limuna.
Priprema recepta :
 1. Kajsije kuvajte sa sokom od narandže i štapićima cimeta na umerenoj temperaturi 15 minuta. Uklonite štapiće cimeta, a voće ostavite sa strane da se prohladi.
 2. Kašikom sipajte jogurt u činiju i umešajte narendanu koru od limuna.
 3. Lagano ubacuite polovinu kajsija a pripremljenu poslasticu ostavite nakratko u frižideru da se ohladi.
 4. Servirajte u čaše i prelijte sa ostatkom voća i soka, pa poslužite.
Fenomelani ražnjići od kajsija
Sastojci:
 • 18 kajsija,
 • 50 g ružmarina i soli (po želji).
Za preiiv:
 • 3 kašike meda,
 • sok od ceđene narandže,
 • 50 g putera,
 • 100 ml likera od breskve.
Priprema: Uključiti rernu na 200°C da se zagreje. U međuvremenu oljuštiti kajsije, povaditi koštice i razdvojiti voće na polovine. Tako pripremljeno voće naslagati na štapiće za ražnjiće i položiti ih u tepsiju. Peći 5-7 minuta dok blago ne potamne. U međuvremenu pomešati sok od narandže sa medom, puterom i likerom od breskve, kuvati na umerenoj temperaturi uz konstantno mešanje dok se tečnost ne zgusne u sirup. Izvaditi voće iz rerne i razdvojiti porcije na tanjire, posuti ružmarinom, začiniti po želji i obilato preliti sirupom. Služiti toplo.
Lagani letnji desert sa kajsijama
Sastojci:
 • 500 ml jogurta,
 • 10 kajsija,
 • 50 g smeđeg šećera,
 • limun.
Priprema:
Kajsije očistiti od ljuske i naseći na kockice. U jednu šerpu sipati litar vode i u to usuti malo soka od limuna, šećer i pripremljene voćke. Kada voda proključa, kuvati do 5 minuta pa ostaviti po strani da se prohladi. Procediti voće, a tečnost od kompota može da posluži kao osvežavajući napitak ili dodatak nekom drugom jelu. Pripremite
posude u kojima ćete servirati poslasticu i uspite voće od kompota da prekrije dno, to prelijte sa malo jogurta i naizmenično redajte ove dve namirnice dok ne stignete do vrha. Ostavite voćni desert u frižideru da se stegne minimum jedan sat pre služenja.

Energetske loptice od kajsije 
Sastojci:
 • 500 g kajsija,
 • 300 g kokosovog brašna
Priprema:
Oprati kajsije i izvaditi koštice iz njih. Naseći ih ili nacepkati na komade da bi se lakše obradile u blenderu. Ubaciti voće u blender zajedno sa 200 g kokosovog brašna i ispasirati dok masa ne postane kompaktna. Preostalih 100 g kokosovog brašna izručiti u tanjir. Kašičicom vaditi smesu iz blendera, oblikovati loptice i uvaljati ih u kokosovo brašno.
Tako pripremljene kuglice slagati na tanjir ili u kutiju, pa ostaviti u frižider da se stegnu minimum jedan sat pre konzumiranja.

Zelena salata sa karfiolom i kajsijama
Sastojci:
 • 5 kajsija,
 • manja glavica zelene salate,
 • manja glavica karfiola,
 • ulje,
 • sirće i začini (po želji).
Priprema:
Očistiti kajsije od koštica i naseckati ih na sitne komade. Iscepkati listove zelene salate, a karfiol naseći na delove. Sve sastojke pomešati i preliti kašičicom maslinovog ulja, nekoliko kapi sirćeta i začiniti po želji. Ostaviti salatu da odstoji u frižideru jedan sat, služiti hladno kao dodatak glavnom jelu.
Kajsije sa sirom zapečene u rerni
Sastojci:
 • 1 kilogram kajsija,
 • 300 g maskarpone sira,
 • 100 g meda,
 • puter za mazanje pleha.
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, te kajsije oprati i očistiti od koštica. Namazati tepsiju puterom i u nju poslagati polovine kajsija tako da im unutrašnjost bude okrenuta ka gore. Kašičicom filovati pripremljene polovine maskarpone sirom u koji je prethodno umešan med. Kratko zapeći u rerni pre služenja.
Nadamo se da ste saznali kako se sve koristi kajsija kao lek i verujemo da će vam se dopasti neki od recepata.

IZVOR

Retrogradna Venera u Lavu 2015.


Prošlo je ravno dve godine od kada je Venera imala poslednji retrogradni hod. Samo da se prisetimo ona se sa 24°-og stepena Blizanaca vratila i na 15-om stepenu imala divan susret sa Suncem (retrogradna Venera konjunkcija Sunce). Svako je bio u svom svetu i svi su je na svoj način doživeli. Neki su taj susret doživeli kao nešto potpuno novo, ali davno očekivano, neki kao susret davno izgubljene ljubavi, a neki su Blizance i susret Sunca, kao simbol novog rađanja, iskoristili za početak u nekom sasvim novom svetu, novom gradu ili zemlji (Blizanci). Ono što je sigurno jeste da se o tome dugo pričalo i prepričavalo. I sada ćete još ponekad čuti po koju reč o tome, čak i više nego što se zaista zbilo, ali Blizanci ne bi billi Blizanci da im reč nije glavno oruđe za život, ali i zabavu.
Priču smo davno ostavili iza sebe i nastavili putem koji smo izabrali. Taj put nam je dao mogućnost izbora i otvorio jedna potpuno nova vrata. Ono što će se sada dogoditi jeste novi izbor, novi put i život koji nudi ponovo promene. Ukolliko ste spremni zakoračimo zajedno u te nove promene, otkrijmo novi svet ili obogatimo već postojeći.

A šta će naša Venera u tom hodu imati? Jedno je sigurno, susret sa Suncem je čeka, ali pre toga ako se prisetimo šta se desilo u prošlom retrogradnom hodu, sada će nam mnoge stvari biti jasnije. Venera je trebala imati susret sa Saturnom na 24°04“(Venera trigon Saturn), a sa 24°00“ okrenula se i otišla. I poput neveste sa oltara ostavila Saturna da gleda za njom. Saturn je tada bio egzaltiran i u znaku Vage, vrlo mu je bilo važno partnerstvo (Vaga) i strpljenja je imao (egzaltacija). Međutim, sada je priča potpuno drugačija. A kako poslovica kaže “kako siješ tako ćeš i žnjeti“ sada će se i Venera susresti sa onim što je tada učinila. Saturn je bio u 7. znaku, što su odnosi i partnersta, a sada je u 8. znaku (Škorpiona) koji simbolizira uvek ono što odbacujemo, što ne prihvatamo i ne želimo. Pre ili kasnije uvek nas to stiže. U onoj meri u kojoj smo odbacivali na kraju ćemo se suočiti sa tim i na žalost morati da platimo cenu „otpada“.
Venera u znaku Lava jednostavno uživa. Raskoš, glamur i galantnost njoj prijaju, a kako je ona vladar znaka Vage, to govori da je i sama rođena sa stilom, elegancijom i gracioznošću (Vaga). Toliko uživa hodajući ovim kraljevskim stazama, da će kad bude došla na 00°Device, okrenuti se i vratiti (retrogradna Venera). Možemo je samo zamisliti onako veselu i nasmejanu kako lagano hoda u beloj haljini posutoj zlatnim nitima dok joj bujna kosa pada preko ramena (Venera u Lavu) i vijori na letnjem povetarcu. Svojim prelepim kosim očima i zanosnim pogledom, mami uzdahe i zaljubljene poglede. Divan je prizor gledati je kako se smeje prelepim osmehom, zubima poput bisera dok joj sunčevi zraci ističu jagodice i nežno belo lice. Sve je divno i sve izgleda kao da kraj ne postoji, ali kad polako sa zabave, u zlatnim kočijama (Jupiter u Lavu) krene ka Devici, Sunce će polako početi da zalazi. Sići će iz kočija i krenuti ka njemu (Jupiter u Lavu). Dok u njoj sve bude treperilo od uzbuđenja, prepustiće se tajnim ljubavnim čarolijama (Venera konjunkcija Jupitar) iako nije u njenoj prirodi da bilo šta taji ili da pristane na situaciju u kojoj ona nije najvažnija i jedina (Venera u Lavu), retki će biti oni koji će ostati ravnodušni na Zevsova ljubavna udvaranja.
Susret će biti kao u najlepšim ljubavnim filmovima, Jupiter i Venera u Lavu sijaće od ljubavnog zanosa i lepote. Kočija će ih voditi daleko od drugih pogleda, čak će i Sunce svoje zrake utihnuti da bi sve izgledalo romatičnije. Dan kao da se nikad neće završiti, ali ipak i ovom susretu će, bar za sada doći kraj. Moraće da nastavi dalje i moraće nakon svega preći reku (Venera kvadrat Saturnom iz Škorpiona) i stići na kopno 00°Device.
Krenuće sama dalje, a pred njom će biti put koji vodi ka pećini (29ۥLava – Regulus) iza kojeg je duboka mutna reka puna nemani i raznih utvara (29°Škorpiona). Zna ona šta je čeka, zna ona ko je čeka. Saturn koga je davno ostavila, stvari koje nije do kraja završila i poslove koje je započela, ali bez reči napustila i pobegla. Sada se mora susresti sa njima, sa sobom, svojom podsvešću, svojim strahovima. Koliko će biti jaka i kolika će biti njena reka mutna i duboka, zavisi od onoga koliko je nedovršenih stvari za sobom ostavila, koliko je drugih ljudi napustila, povredila ili zapostavila.
Sada u pećinu ulazi, ona je hladna i mračna, a ona sama i svaki njen uzdah odzvanja kao da su svi preci probuđeni kao da su svi strahovi sada dobili oblik i napadaju je. Počinje da se brani, počinje da beži, jer strahovi je njeni proganjaju (Venera kvadrat Saturn). Sada ni Sunca više nema, ono postoji, sija istim sjajem, ali u pećini ona to ne vidi, za nju Sunca više nema, sve je oko nje Saturn prekrio (mit o Regulusu i 29-om stepenu Lava).
Trenutak kada bude pravila egzaktan kvadrat sa Saturnom biće jako bolan. Mnoge će naterati da se suoče sa samim sobom i onim čega se najviše boje. Tih dana i vi ćete se naći poput nje sami na sobom, svojim mislima strahovima, sećanjima. Moraćete da se suočite sa njima i prođete kroz mutnu reku života (Saturn u Škorpionu). Koliko će ona biti mutna i kakve vas oluje i nemani čekaju u toj reci, zavisi isključivo od vas samih i koliko ste nekada bili iskreni ili odgovorni prema određenim osobama i obavezama. Neki će osetiti najviše na finansijkom polju. Oni koji već natalno imaju izazovan aspekt ovih planeta (Venera – Saturn) predhodnih dana moraju strogo voditi računa o svojim finansijama. Ukoliko ste „lake ruke“ svoj novčanik predajte parneru na čuvanje. Jupiter sa Venerom, aspekt koji predhodi Veneri i Saturnu, uticaće na lako donošenje odluka kada su određene investicije u pitanju, ali koje vama na žalost kasnije mogu stvoriti dugove i već nakon par dana shvatite da ste doneli pogrešnu odluku, a povratka nema. Kupovina auta, stana ili sličnih većih investicija može sačekati bar nekih desetak dana dok se Venera malo udalji od Saturna.
Veneri i Saturnu, pored finasija, glavna tema su ljubav. Saturn će otežati svaki razgovor sa Venerom. Izbegavajte svaku vrstu konflikta i ako sebe uhvatite kako razmišljate o prošlosti ili nečemu što je bilo, izdignite se iznad svega i oprostite...ili prećutite. Saturn donosi bol, ali ako ostane samo u srcu, manje će kasnije boleti. Ne ulazite u energiju Marsa i ne raspravljajte o njima, napravićete samo još veći problem. Neka sve ostane u vama i neka se sve tu i završi.
Ono što dodatno može poremetiti vaš san i dnevni ritam jeste bivša, stara neprežaljena, neodživljena i nedovoljno ljubljena ljubav. Slučajni susret, poziv, san ili neko sličan njemu, probudiće bujicu emocija. Želećete da se otrgnete od određenih misli, ali ma koliko u onom trenutku kada je ljubav prekinuta, mislili da je „taj drugi“ kriv za sve, potajno će vas proganjati misli i dela koje ste zapravo vi pokrenuli, i shvatiće da ste, inicijator svega i početka i kraja zapravo bili vi. A onda još teže boli kada shvatite da se borite sa samim sobom. A sećanje i savest (Saturn) najviše bole, jer na kraju borba sa samim sobom je najteža borba. Zato, olovku u ruke (Venera konjunkcija Markur) i svoje boli ispišite. Prenesite na papir, izbacite sve iz sebe, suočite se sa onim što ste vi uradili, a što ste mislili da su drugi za sve krivi. Pogledate sebe na papiru, na hartiji ispisanoj vašom rukom, polivenom vašim suzama i poneseno vašim emocijama, pogledajte i pustite. Neka se reka suza i emocija iz vas proliju, neka se sve u vama završi, neka se mutna reka pročisti (Saturn u Škorpionu) i neka vam se novi mostovi stvore. Papir svojih boli pocepajte i bacite, neka ih reka odnese i neka ih ne vraća. A vama se možda neko i javi tek toliko da popričate, da se oprostite ili....možda započnete nešto staro, a novo. Moguća su obnavljanja starih ljubavi ili novi početak sa nekim iz prošlosti.
Odmah nakon tog susreta, Venera staje na 00°Device i tu će se prilično zadržati. Sa tog stepena će krenuti retrogadno i time pokrenuti mnoga pitanja vezana za posao, zdravlje i svakodnevni život. Iako Venera predstavlja ljubav, sa razlogom će stati na 00° znaka u kojem je u padu i krenuti u svoju retrogradnost. Vrlo revolucionarno i nimalo Venerijanski trenutak kada kreće retrogradno, Mesec se nalazi na 15°Škorpiona, Saturn kvadrira Jupitera u orbisu od 2°, a Mars pravi egzaktan kvadrat sa Uranom. Ovo je slika nekog iznenadnog preokreta. Pad koji se događa na tom stepenu, nikog neće srušiti, samo osvestiti (Venera u Devici u padu). Kao da ste pali i iz tog pada, iz tog drugog ili donjeg ugla, neke stvari videli potpuno drugačije, potpuno realno i potpuno svesno, što vam je dalo snagu da ustanete, ali nećete krenuti napred, otresti prašinu od pada i nastaviti istim putem, ne -nego ćete ljuti i svesni onoga što ste propustili vraititi se, uzeti što je vaše, nadoknaditi što je izgubljeno i nastaviti nekim sasvim drugim putem, onim koji vam je predodređen i koji vam sleduje. Od života uzmite najbolje, ali se i postavite tako da to i zaslužujete. Skromna Devica u ovom trenutku to nimalo neće biti.
Sunce i Merkur će imati svoju jaku poziciju i reči vam neće nedostajati da kažete ono što ste dugo skrivali i što vam je stvaralo teret ili blokadu. Saturn će malo da se poigra sa novcem, pa se može dosta odraziti na vaš posao. Možda ćete želeti da promenite posao, ali umorni od traženja i iščekivanja, napravićete presek, napustiti sve i krenuti u rizik. To je slika tog novca koji negde nedostaje. Možda vam se učini u jednom trenutku da ste odregovalli burno i nepromišljeno, ali ne okrećitte se kad jednom načinite neki korak. Sve i da poželite da se vratite povratka nema. Mars je prejak sa Uranom (Mars egzaktan kvadrat Uran) i neće imati nimalo osećaja za bilo koga sem za svoje ideale i ono u šta on sam veruje. Možda je i vreme da malo razmislite o trenutnoj situaciji i položaju u kojem se nalazite. Mars je u padu, ali ima jak trigon sa svojim dispozitorom (Mars trigon Mesec) i preko svog dispozitora ide u svoje sedište (Mars u Škorpionu) i u sekstil sa Plutonom. Ovo je enormna snaga, ovo su revolucionarne, ali i korenite promene koje vam nebo nudi. Kad situaciju pogledamo iz drugog ugla vidmo da i Mesec preko svog dispozitora ide u svoje sedište tako da je to slika drugog koraka koji dolazi nakon prvog silom načinjenog. Mnogi će se pozabaviti i restauracijom kuće ili promenom stana, jer Uran u kvadratu sa Marsom, Mesec u Škorpionu u sekstilu sa Plutonom i Venera u Devici koja se ne libi nikakvog posla, upravo govori da je pred vama jedan prilično aktiviran preriod po tom pitanju. Može se desiti da se vratite mestu u kojem ste živeli ili u kuću koju ste napustili. Sada sa novim promenama pravite od starog jedan sasvim novi dom.
Kako se susret Venere i Sunca dešava u znaku Lava, na 22° (nema daljeg dispozitora) ovo označava jedan novi ciklus, gde kao da je data šansa da se u trenutnoj situaciji određene stvari pokrenu na bolje, promene i podignu na drugi nivo. U kojoj meri ćete vi to iskoristiti i u kojoj oblasti ćete osetiti ove promene, da li na polju posla, finansija ili ljubavi, zavisi isključivo od ličnog horoskopa i njegovih predikcija.
Zašto je bitna toliko konjunkcija Venere i Sunca? Ciklus Venere je vrlo zanimjiv, ona se svake osme godine nađe u istom znaku i u svom retrogradnom hodu napravi konjunkciju sa Suncem, a ako bi spojili te tačke, stepene, na kojima ona pravi konjunkcije sa Suncem dobićemo jedan pentagram savršenog oblika. Venerin ciklus traje osam godina i nakon njenog ciklusa, uvek se otvaraju nova vrata za određene promene. Neki se zaljube i krenu u jedan potpuno novi ljubavni život, dok se drugi moraju suočiti i sa onim manje prijatnijim stvarima poput prekida veze i raskida.
Da bismo videli šta nam Venera sada donosi malo ćemo pogledati šta je to što se završava, pokrenuto u prošlom ciklusu pre tačno osam godina. Venera i Sunce su pravili konjunkciju na 24° Lava i aspekti su bili malo drugačiji i vrlo podržavajući od strane Meseca i Plutona (Venera i Sunce u sekstilu sa Mesecom iz Vage i Plutonom iz Strelca). Mnogi su ovom Venerom ušli u brak ili zajednički život, jer je Pluton ovde poput Persefone i Hada doneo iznenadne strasti, Mesec iz Vage kupio prsten, a Saturn... on je tu doneo odgovornost i obaveze. Međutim, koliko je ta odluka bila dobra i pametna s obzirom da je mnoštvo dobrih aspekata moglo da namestiti splet okolnosti koji su vam se učinili izuzetno dobri, Saturn tu nije doneo odgovornost (Venera konjunkcija Saturn), već više jedan ispit koji ste prolazili čitav ovaj period od osam godina. Ovo je bio period u kojem ste se sretali sa određenim, istim ili sličnim situacijama u odnosima, bez obzira da li su to bile slobodne veze, brak, vanbračne zajednice ili tajne i paralelne veze. Ovde je Saturn postavio određene bolne zadatke koji trebaju sada da se završe.
Interesantno je da je Saturn tada bio na 28°Lava na istom mestu gde se sada Venera nalazi dok pravi egzaktan kvadrat sa njim sa 28° Škorpiona. Kvadrat je prepreka, izazov koji se prevazilazi i nastavlja dalje, ali konjunkcija koja je bila u prošlom ciklusu teško se mogla prevazići. Fatalni susreti su bili prilično bolni, ali sada sa takvom vrstom susreta treba da se završi. Sve veze koje vas guše i sputavaju, sada je vreme da se oslobode (Mars kvadrat Uran) i poslovi ili svakodnevinica u kojoj nemate dovoljno prostora za sebe, sada se prostor za sve što volite (Venera) mora stvoriti.
Kada se Venera bude vraćala (direktan hod) Saturn će uveliko ići nekom drugom stazom, putovati nekim drugim svetom (Saturn u Strelcu), pa i kvadrat koji kasnije bude pravila neće biti od posebnog značaja (Venera kvadrat Saturn). Jupiter će se malo uozbiljiti i iz znaka Device naučiti puno toga o štednji i racionalnom trošenju novca. A Venera kada bude ponovo prvila konjunkciju sa njim, to će biti u znaku Device, shvatićete koliko je tada svakodnevni život laganiji, sretniji i bolji. Uživaćete u promeni nakon svega, jer to na kraju i zaslužujete. 
Pored finansija i posla, na kojem vas očekuju velike promene, svakako promene možete očekivati i u ljubivi. Konjunkcija Venere i Sunca ne govori samo o ljubavi kada su odnosi u pitanju već govori o svemu što mi volimo, što nas čini sretnim i ispunjenim. Ovo je period koji se ne zadovoljava „korektnim“, niti solidnim ili dobrim, već samo odličnim, sretnim i zadovoljnim. Posebno zadovoljnim, jer Venera i vlada svim zadovoljstvima, a u kojoj meri je naša Venera sretna u toj meri smo i mi sposobni da osetimo sreću u svim poljima života.
Izdignimo se iznad proseka, budimo Kreator svog života i pustimo neka nas sretne stvari vode. Život vođen Venerinim potrebama uvek je praćen Srećom i Ljubavlju.


понедељак, 06. јул 2015.

Grilled Watermelon

Pica od lubenice: Kad jednom probate, ješćete je celo leto! (FOTO)

Ova simpatična, osvežavajuća poslastica idealna je za vrele letnje dane 

   

Nabavite dosta lubenica i spremite se,  jer ćete ovog leta praviti samo jednu poslasticu - letnju picu!
Za pripremu ove poslastice nije vam potrebno kulinarsko umeće ni mnogo novca, već samo lubenica, voće po izboru i mali kreativnosti!
Isecite lubenicu na kolutove, da bi vam bilo lakše za sečenje isecite odmah i trouglove, odnosno komadiće "pice", poređajte po svakom parčetu voće po želji i uživajte.


Možete koristiti pomorandže, mandarine, banane, jabuke, kupine, maline, ananas, kivi, bobičasto voće, šta god poželite!
Ako volite da eksperimentišete, pomešajte ukuse i dodajte neki sos, sir ili začinsku biljku.
Okupite porodicu ili društvo i uživajte u letnjim večerima uz slasnu letnju picu od lubenice, jer kad je jednom probate, zauvek će vam ostati omiljena letnja poslastica!

Foto: Shutterstock
Autor: