субота, 26. септембар 2015.

Med od bundeve


Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve, takođe se koristi u medicinske svrhe.
Oblasti primene ovog meda su veoma raznovrsne. Najdelotvorniji je kod lečenja bolesti jetre i bubrega. Za mnoge je ovaj med dragocen, jer efikasno pomaže izbacivanju žuči, i lečenju oboljenja  mokraćnih kanala.
Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom dejstvu, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog creva. Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan  pojačivač imuniteta i opšteg životnog tonusa.
Pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korišćenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.
Kako pripremiti med od bundeve:
Za pripremu meda biće vam potrebna jedna zrela žuta bundeva.
Sve što je potrebno jeste da odsečete vrh i izvadite unutrašnjost (semenke i vlakna).

U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji.
Odgore poklapamo odsečenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mesto.
Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju, jer vremenom će omekšati i biće je teško premeštati.
Za to vreme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobijenu tečnost u staklenu posudu.
Ako se, slučajno, na  poklopcu bundeve uhvatila plesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju  sipajte med u posudu.
Čuvanje bundevinog meda.
Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem. Rok trajanja je oko mesec dana.
Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi deo korisnih sastojaka.

A kako ćete koristiti ovaj med – to je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmislite svoju varijantu, sve zavisi od vaše fantazije. Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.
P.S. Ako nekim slučajem ne možete (ili ne volite) konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.
 

понедељак, 14. септембар 2015.

Црна со

Црна со

Ана Лиудковскии

Салата са киселим Сироезхко, зрелих парадајза и црвени лук
Да би се припремио 4 оброка од салата захтева: 3-5 меснатих зрела парадајза Велики шоље соли сироезхек 2 чена белог лука ½ црвени лук Кримски Сунцокретово уље хладно цеђено (нерафинисано, са мирисом) Свеже млевени црни бибер ½ кашичице соли црна Цхетвергова

Начин препарата
1. Исеци парадајз, лук - по прстење, бели лук - исечен. Ако је ваш дом кисели печурке, онда можемо узети бели лук из - хе мање агресивно укус ...


2. Ако је потребно, ... (дебљине сланом водом, вишак соли) исперите хладном водом руссулес 3. Помешајте све састојке, напунити сунцокретовог уља, црне соли и свеже млевени црни бибер

Цхетвергова со - највише мистериозни производ руске кухиње. Црна кристали мирис водоник-сулфида је коришћен у верским обредима, народној медицини и магији

Седимо са Анатолиј Комм, угледног руског кувара који су укључени у молекуларном кухињом, његовом ресторану на тераси. Ја сипа у длан црних кристала, Стретцх цомм. "Ово је наша црна со, без обзира на оно што она не воли - Кажем ти. - Њена бака су у Русији у селима, рецепт је практично изгубио, момке из Кострома недавно је обновљена и организовала малу производњу ". Цомм покушава соли укус. Она има невероватну текстуру, кристали, попут спаљених жар, језик ускоро распасти у пепео. Нема потребе да се котрља своје непце у очекивању да ће након неког времена ће избледети. Црна соли није тако тешко као што мора од Хималаја, то је више као креде или креча. Банка соли остаје у цомм.
Уз то је одржан наш састанак за шест година. Цомм је постао један од најпознатијих представника руске молекуларне кухиње у иностранству. У менију његовог ресторана има говедина у љутих зачина, умотан у памук бомбона са црном соли.
*****
Црна со се припрема једном годишње - на Велики четвртак Свете Недеље. У Новом завету је рекао да је на овај дан Господ установио сакрамент, тако побожни хришћани дође на Литургији и прима Свето Причешће. Руска народна традиција унутрашњег чишћења и обнављања одложена за чишћење куће и тело - у овом дану и сада покушавају да опере прозоре, држите пролећно спремање, узети сауна и добар пари. И тај дан је калцинисан у со пећница је освећена у светињи, у увјерењу да је на тај начин стиче магична својства. У недјељу свечано ставити соли на Ускрс табели са обојених јаја, Ускрс колача и Ускрс. Сергеј Аксаков породица хроника "Цхилдрен оф Багров-унука» детаљним листама свечана оброка: "Они су са собом петие Ускрс, колача, куваног јаја и соли Цхетвергова. Соба је већ постављен сто; сви смо се окупили округли разговелис. " Ускрс колач и Ускрс - древни ритуал јела, легенда црвено јаје сеже до првог века хришћанства, а повезан је са Маријом Магдаленом. Према легенди, она је говорила о Христовом васкрсењу, у цара Тиберија. Он је рекао да је васкрсење је немогуће јер је јаје кокош која Марија је држао изненада постала црвена. И у том тренутку јаје сијала Сцарлет. Само црно со нема никакве везе са историјом хришћанства - лични допринос руских сељака у свечаном кухињи после десет векова након апостолске проповеди.
Црна - вештачка боја, што је насликао обичног кухињску со код печења. Прво је у нешто замотан, а затим ставити у пећ на дрва у, и запалили чврсто затворите поклопац на три или четири сата. Током овог периода "пакет" иде бисту, а сама со прегревања, то је променило боју, мирис, густину и хемијски састав. Повећава садржаја корисних минерала: калијум, калцијум и магнезијум. Могуће је да због тога соли се узима као лек, и његово решење чак испере. Збирка "Приче из руског народа" описује праксу: "Тхе Греат четвртак калиат (појас, испече) со са квасцем основи. Цхетвергова соје корисно. "
Доинг тхис даи соли челик изгледа КСИИ-КСИИИ века. Према истраживању антрополога, традиција је проширила у Нижниј Новгород, Иарославл, Москва и Владимир провинција. Од центра соли грознице земље проширио у Сибир. Ту цалцинед со је додат у зрна пре сетве, а друга, растворљива у води, водене кревете са купуса, краставаца и луком - да боље расте.
Свака покрајина је имала свој рецепт. Неки бело со мешати са сецканим купусом, јаја, биља, као што су оригано, други - са црним хлебом или квасцем печене и тзв основи. У Кострома баке и даље уклоњена из ражи презле, помешајте са камене соли - то је најјефтинији и продаје у папирне кутије - и ставити "неред" Повратак у векну. Затим хлеб умотан са ланеним платном, и на Преображење манастиру Свети Валаамског, на пример, уместо тканина користи брезе кора Баст. А онда - у рерни.
Максим Сирников у својој књизи "Прави Руссиан Фоод" Резултати у рецепт који је научио у близини Муром "грубе соли помешане са јингоистиц-основа у великој ливеног гвожђа Сковородином. Хусхцха децантед из било ког слада Квас Ворт, црвеној или белој. Основ и со се узимају у приближно једнаким пропорцијама. Смеша је постављена у рерни или пећ на синтер у монолит. " Извадите соли из рерне мало топле, чипс од соли цигле комаде и сломљен у малтер. Ускршње паузе брзо традиционално почиње са јајима, које су обореним у црној соли. То је заиста веома укусно: црна со мирис топле горела дрва на ватру, корозивне водоник-сулфида, као извор минералне воде у Кисловодск и крхке кристали растварају одмах у устима. Со је добра не само за јаја, али и за кувани кромпир: лабава усиљен пулпе апсорбује Еш текстура црне кристале, претварајући сељак јефтине хране у гастрономских уживања.
У КСИКС веку јаја са црном соли да се пробије поста много. Кулинарски историчар Вилијам Похлебкин водећи случај у тренутку, у Паризу руском покушао да пронађе бар неког ко би знао како да кува со: "У 1843., Руска амбасада у Паризу тражио вођство када је кувар Француске, господин Плумре кувар Ускрс сто, укључујући укључујући и четвртак со. Француз није могао, ипак, и борио два дана. Он једноставно није знао шта да радим. Дали депеша у Баден-Бадену, где је било руски, и случајно пронашао човека који је рекао рецепт. "
*****
Црна соли, као и жеља да се умочи у њене кувана јаја за Ускрс, наравно, не постоји ништа криминалац. Али то се десило инвазију на светог простора: со почео да освешта цркву и држати под олтаром престо - на мјестима која нису чланови свештенства не може дотаћи. То је добро позната традиција освећења ускршњих колача, Ускрс и јабука, али нема јабуке у олтару никад не ставља и још више немојте стављати где не би требало.
На престо невидљивог присуства Господа, и ово је место где најважнији и суштински мистерија цркве - имплементација хлеба и вина у тело и крв Господњу. И под престо поред антименсион (Цорпорал - плоче шивене део моштију Св. - Ур цца.) Руски свештеници пут соли! Али то није изгледа да им је светогрђе. У књигама КСИВ века КСИИИ- су луксуз само неколико свештеника и ђакона да чита - није било фиксних правила богослужења, а границе су канона замагљена. Позната истраживач антике Иван Забелин у "Историји руске живота од давнина" даје занимљиве детаље о онда паганских обичаја. На пример, прва палачинка на покладни уторак оставио због кровног прозора за преминулих родитеља који су били невидљиви, и појео палачинке. А у Светом четвртак ујутро, пуцају сламу и кликнули мртав. "То је била сахрана или гори зимски снег и призивање реалног живота ковчега" - каже Забелин.
То је нова хришћанска вера је слојевита на паганским ритуалима - тако је рођен "популарну религију" са својим магичним симболима. Црна со, у увјерењу да не само да чисти, али је ипак био талисман, медицина, ђубриво, па чак и љубавни напитак. Изгледало је да се прилагоде потребама "власника". Помогао да се роди репу или лечити крава је пао болестан. Није изненађујуће, црни ушивеним у соли и амајлије носи у близини напрсни крст на грудима.
Како бисте се изборили са јеретицима звала Стоглави Катедрала. Млади Иван Грозни по савету митрополита Макариос у 1551. позвао епископе и Боиар Думу. На дневном реду су наведени разних предмета. Снимљена је 100 одлука - отуда име катедрале. Укључујући рекао да сликам иконе као Андреи Рублев, да се отвори школа у црквама и кренуо за писменост. 26. став 41 поглавља разговарали о судбини црне соли. Распрострањености његовог посвећења на олтару епископије су изазвало забринутост. "Заповедати <...> соли на престо од стране свештеника на Светој четвртак и није ставио до седмаго до четвртка да својом великом дана не воде, утолико је чар Грка и јеретичке богохуљење." Након што је Савет да носи храну до олтара престао Нон-26 ставка је строго кажњени: свештеници избила из Сана. Али ниједна одлука Сто Поглавља катедрале или отварања словенске-грчко-латинског академију у 1687, где су браћа Ликхуд предавао граматику пиитику, логику, реторику, није успео да сломи веру обичних људи у магичним моћима црне соли.
Иван Тургенев, описујући "Очеви и синови", мајке Базаров, Лади патријархалним увјерења и ставова, истакао да је "Арина Ивановна је прави руски дворианоцхка претходна време; она треба да живи две стотине година, у време старог Москви. ... Она је веровала у свим врстама знамења, врачањем, чари, сновима; Веровао сам у глупо, у кућама, Девилс, зло у том састанку, оштећења ... у четвртак соли у непосредном крај света. " И у књизи Нина Соротокина "канцелара" (у последњем делу трилогије на којој снимљен ТВ серија "Мидсхипмен, напред!") Описан као љубавнице, страхујући губитак позиције Елизабете, он је покушао да утиче на царице знамење. Сваки дан Ана Д. Домасхева склизнуо у чашу мађарске вина са црном соли. Током испитивања у тајним канцелара, она је признала да одбија рецепт у некој малој књизи купљен у редовима.
*****
Након Октобарске револуције и касније против верски кампања црног челика печен мање соли. Губитак традиције и помогао масовне миграције сељака у градове, где уместо руског пећи вечеру смислио на керозин пећи. Цоокинг црно со је једноставно нигде. У раним 2000-их у Русији смо научили о настао у Италији и шире широм света кретање слов фоод, која проповеда промишљен однос према храни и локалним кулинарским традицијама. Затим, двојица предузетника из Кострома организовао производњу црног соли. За основу је рецепт, у којој је спаљено со баку једног од њих, и убедио Москва супермаркета доделити простор на полици.
Експеримент је био успех. Црна почели да користе соли кувари у ресторанима молекуларну кухињу, гурмани почео да јој дам као руски специјалитет радозналих странаца, ау 2008. члан популарне емисије о здравственој Вадим Алекеев уживо говорио о лековитости црне соли. Њена бака учинио Вадим, који је умро у доби од 99 година. Позвани лекар потврђује да "црно со је корисна за све и нема контраиндикација."

Извор http://www.vokrugsveta.ru

 

субота, 05. септембар 2015.

Odmorite mozak u nekoliko koraka

Posao, obitelj, učenje, ovo su samo neki od pritisaka koje svi prolazimo. Kako bi mogli normalno funkcionirati stručnjaci upozoravaju da je našem mozgu potreban odmor. Ako ste umorni, pod stresom ili iscrpljeni, a želite iz sebe izvući maksimum, iskoristite neki od ovih osam trikova

1. Prošećite mozak
Samo 20 do 30 minuta šetnje je dovoljno da se vaš mozak odmori.

Barem jednom dnevno prošećite do trgovine ili prijatelja, jer to će i obnoviti moždane stanice i osvježiti vaš mozak.
2. Naspavajte mozak
Kako bi na radnom mjestu izdržali osam sati radnog vremena potrebno vam je barem nekoliko satii zdravog i dubokog sna.

Spavate li kvalitetno i redovito, na dobrom ste putu da spriječite bolesti srca i ojačate svoj imunološki sustav.
3. Izvedite mozak u prirodu
Dokazano je kako čovjek puno više i bolje pamti dok hoda prirodom nego, primjerice šoping centrom. Boravak u prirodi poboljšava raspoloženje i povećava količinu vitamina D koji je tijelu prijeko potreban.
4. Budite kreativni
Radite stvari koje nisu rutinske, izađite iz svakodnevne rutine i pogledajte stvari iz drugog kuta.

Volite li čitati krimiće, pokušajte promijeniti žanr ili pak skuhajte nešto novo što još niste probali, bez recepta!
5. Koristite tehnike brzog odmora
Vrlo malo ljudi zna da tehnike odmaranja mogu puno pomoći organizmu. Postoje četiri načina aktivnog odmora: fizički, psihički, društveni i duhovni, a svi oni pomažu u smanjenju stresa.

Pokušajte napraviti kratke pauze nekoliko puta dnevno pri kojima ćete se odmarati na jedan od navedenih načina. Tako ćete lakše izdržati naporan radni dan.
6.Pratite svoj bioritam
Vašem računalu je svejedno jesu li četiri sata ujutro ili navečer, ali vašem mozgu nije.

Najbolje pamtimo informacije ujutro, a večer je odlična za zabavu i druženje s prijateljima i obitelji, zato pokušajte svoje obaveze uskladiti s prirodnim bioritmom svog organizma.
7. Obratite pažnju na pažnju
Što više opterećujete svoj mozak, koji može raditi samo jednu po jednu stvar, bit ćete pod većim stresom.

Kako ne biste postali nemarni i počeli griješiti, usporite, napravite pauzu i odmorite se.
8. Uživajte u seksu
Dok šećete, vaše se moždane stanice razmnožavaju, ali se isto događa i za vrijeme seksa, tako da je i seks odličan način za odmor.

Seksualni odnos poboljšava rad srca i krvnih žila i najbolji je lijek za loše raspoloženje.
 

 

Vježbe za supermozak: I on se mora odmoriti i biti stress free

Osim razvijanja mašte, kreativnosti i mentalnih vježbi, mozgu možete pomoći već i ako se dobro naspavate jer katkad mozak više nema "mjesta" za nova pamćenja

Vježbe za supermozak: I on se mora odmoriti i biti stress free  
 
Unatoč tome što je ljudski mozak najmoćnije računalo u svijetu, njegov se savršen sustav katkad “sruši” te se događaju “kratki spojevi”. Bitno je znati da zbog pogrešnih postupaka ne treba kriviti mozak. Krivci smo mi koji ga gušimo zatrpavajući ga hrpama različitih podataka od kojih su mnogi potpuno bezvrijedni. Slikovito rečeno, naš je mozak često poput prepunog ormara koji se više ne može zatvoriti. U moždanim “ladicama” nerijetko čuvamo nevažne podatke koji zauzimaju dragocjeni prostor važnim informacijama.
Preopterećen mozak teško pronalazi mjesto za nove podatke pa tako primjerice neposredno nakon što smo nekoga upoznali, zaboravljamo njegovo ime. Zasigurno vam se dogodilo i da vam se na ulici ili u samoposluzi ljubazno nasmiješi poznato lice. Sigurni ste da tog čovjeka poznate, no ne znate iz koje je priče i ne možete se sjetiti imena. Ne očajavajte, posrijedi nije bolest. Slično se događa svima čiji je mozak preopterećen i pod stresom. Bez obzira na to koliko je vaš mozak moćan i on s povremeno treba odmor i oporavak kako bi mogao normalno funkcionirati.
Pojednostavljeno, i vašem mozgu katkad treba veliko pospremanje. Očistite ga od nebitnih podataka te ga pomoću zdrave prehrane, dovoljno sna i nekoliko praktičnih malih savjeta maksimalno napunite energijom.

U snu se grade temelji pamćenja

Dugotrajno se pamćenje pročišćuje, učvršćuje i povezuje tijekom spavanja. U snu se događa repriza odnosno ponovno buđenje slika i iskustava koja smo proživjeli proteklog dana. To potiče podsvijest da skladišti važne informacije.

Mali užici su lijek za um i tijelo

Stres crpi energiju mozga. Um opterećen stresom troši mnogo više kapaciteta pamćenja te ono slabi. Svaki dan odvojite vrijeme za užitke koji će ga otjerati. Uživajte u glazbi, igrajte se s djecom, darujte zagrljaj ukućanima, priuštite si wellness, trčite, vozite bicikl.

Razvijajte maštu i asocijaciju

Stari su Grci otkrili moć imaginacije i asocijacije koje na praktičan način pomažu da se nečega sjetimo. Razvijajte maštu i povezujte je s poznatim objektom. Uključite li u taj proces sva osjetila, godinama ćete se sjećati važnih događaja.

Mentalne vježbe za oštar i hitar um

Zasigurno ste primijetili da je dječji um mnogo aktivniji od uma odraslih. Tajna je u njegovoj dinamici i razigranosti. Potaknite aktivnost mozga. Igrajte scrabble, rješavajte križaljke, volontirajte, pronađite hobi, čitajte, slikajte, fotografirajte, učite strani jezik.

I mozak zaslužuje maženje

Ako mozak samo iscrpljujete a da ga povremeno “ne održavate”, događat će vam se neželjene situacije. Primjerice, lutat ćete parkiralištem jer se ne možete sjetiti gdje ste točno parkirali automobil. Ako vam se što slično već dogodilo, vrijeme je da mozak dobro “podmažete” i vratite u funkciju. Za to postoje jednostavna rješenja. Jedno je od njih zdrava prehrana jer ona pomaže mozgu da besprijekorno funkcionira.
Jedite cjelovite žitarice i bademe, što poboljšava pamćenje, a izbjegavajte tešku hranu jer uzrokuje stres probavnog sustava i tako crpi snagu mozgu te slabi njegovu aktivnost. Prije nego što odete spavati ili ujutro nakon što ustanete iz kreveta, popijte šalicu bademova mlijeka. Recept za njegovu pripremu je jednostavan. Bademe namočite u vodi tijekom noći te ih isperite. Namočene bademe jednom rukom postupno dodajte u sokovnik, a drugom rukom lagano ulijevajte toplu ili hladnu vodu. Dobit ćete svježe, zdravo i lako probavljivo bademovo mlijeko koje možete čuvati u hladnjaku do 48 sati.

Post pročišćuje um i tijelo

Post oslobađa od “otrovnih” emocija poput ljutnje, tuge, zabrinutosti i straha prije no što se one nakupe te prouzroče bolest. Čišćenjem uma jačate mentalne sposobnosti, mozak “vidi” jasnije, povećavaju se pamćenje, koncentracija i kreativnost.

Vitamini B jačaju mozak

Jedite hranu bogatu vitaminima B, a klonite se one koja ih troši (namirnice prepune škroba, poput bijeloga kruha). Jedite što više svježeg povrća i pijte dovoljno vode. Jogom i meditacijom otjerajte negativne osjećaje i napetost koji mogu nastati zbog pretjerana unosa škroba.

Oprez sa šećerom, on nije hrana

Šećer nam prividno daje energiju, a nakon toga ona naglo pada. Prekomjerno uživanje u slatkome može biti okidač za slabljenje i gubitak pamćenja. Pokušajte jesti hranu a da je ne šećerite. Izbjegavajte slatke sokove i sve kombinacije kofeina sa šećerom.

Sok od jabuke jača pamćenje

Sok od jabuke povećava proizvodnju esencijalnih neurotransmitera acetilkolina u mozgu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Massachusettsu. Posljedica je toga jačanje pamćenja. Nedostatak acetilkolina utječe na pojavu Alzheimerove bolesti i senilnosti.