недеља, 31. јануар 2016.

5 trikova za nanošenje parfema

Foto: shutterstock  


Donosimo vam 5 trikova koji će promeniti vaše dpsadašnje korišćenje parfema...
Miris žene je svakako jedno od najvažniji oružja u osvajanju muškaraca. Izbor idealnog parfema koji će odgovarati karakteru žene, kao i određenoj prilici je najvažniji korak.
Nakon odabira omiljenih mirisnih nota koje će vas inspirisativažno je i odabrati koncentraciju parfema koja će vam najbolje odgovarati.
No, bez obzira na koncentraciju parfema, postoji nekoliko načina na koji možemo naglasiti mirisne note svake od koncentracija i produžiti trajanje parfema. Donosimo vam 5 jednostavnih saveta kako produžiti trajanje i intenzitet omiljenog mirisa.

#1 Nije svejedno gde čuvate parfem

Ako želite da vaš omiljeni parfem traje što duže, nemojte ga čuvati u kupatilu ili nekom drugom vlažnom i toplom mestu. Vrućina, svetlost i vlaga smanjiće kvalitet parfema, a mogu čak i uticati na promenu mirisnih nota. Radije ga čuvajte na suvom i prijatnom mestu, izbegavajući prozore.

#2 Za zavodljivo mirisnu kosu

Pored zglobova ruku i vrata kao najzavodljivijih delova tela svake žene, parfem će imati dugotrajan miris ukoliko ga stavljamo na kosu. Najbolje način da i vaša kosa zamiriši jestenaprskati parfemom četku za kosu, a onda njome proći kroz vlasište.

#3 Ulje produžava trajanje mirisa 

Žene s masnijom kožom tela duže zadržavaju miris parfema. Stoga, ukoliko imate suvu kožu tela, svakako pre nanesite uljnu bazu na telo koja će nahraniti kožu (poput Huile Prodigieuse® Čarobnog suvog ulja), i produžiti miris parfema.

#4 Parfem nanesite na topla mesta

Kada nanosite parfem, odaberite nekoliko područja s pulsom (vrat, iznad pupka, ispod lakta, zglobove)na koja ćete naneti parfem. To su najtoplija područja koja će omogućiti da se miris proširi celim telom i potraje tokom celog dana.

#5 Mirisni štapići

Ukoliko vas mrzi da nosite ceo parfem sa sobom, idealan trik je da naprskate štapiće za uši, spakujete u vakum kesice i štapićima dotaknete sebe tokom dana.

Izvor: Nuxe

четвртак, 28. јануар 2016.

7 lakih vežbi za pravilno držanje i energiju

Stres odlazi, energija dolazi! Evo sjajnih vežbi koje će vas ispraviti i opustiti....

7_lakih_vezbi.jpg

Istegnite kičmu, otvorite kukove, podignite glavu... Jednostavne vežbe koje je za vas osmislila kineziološkinja Ana Marija Jagodić Rukavina vrlo brzo će vas podstaći na pravilno držanje. I ne samo to, ublažiće vam stres i telo napuniti svežom energijom...
Ako na poslu dugo i još pritom nepravilno sedite, a stres vam je svakodnevno iskustvo, mišići će zgrčiti i ukrutiti. To dugoročno vodi u brojne tegobe pa čak i bolesti koštano-mišićnog sistema.
Kako biste održali zdravlje i pravilno držanje, u svakodnevicu uvrstite vežbe opuštanja, istezanja i pravilnog držanja koje je osmislila kineziologinja Ana Marija Jagodić Rukavina, autorka inovativnog načina vežbanja body tehnike i vlasnica Centra sportske izvrsnosti PBS.

Vežbe istezanja, kaže Ana Marija, ne služe samo da bi nam se mišići opustili. One iz naših mišića izbacuju otpadne materije te im istodobno donose hranjive materije i svežu energiju. Započnite ovaj niz vežbama opuštanja mišića kako bi vežbe istezanja imale potpuni učinak. Svaku vežbu ponovite od šest do osam puta ili onoliko koliko vam odgovara.
1. Ova vežba je važna za regeneraciju i opuštanje mišića. Ako su zgrčeni zbog svakodnevnog stresa, držanje nam se može iskriviti te se, po navici, možemo početi pogrešno kretati. Ona podstiče cirkulaciju tkiva i limfe, obnavlja energiju i preporučuje se njeno izvođenje u bilo koje doba dana kad osećamo da smo pod stresom, kad osetimo jak umor, gubitak energije ili imamo problema s oticanjem nogu.
Naslonite noge na zid pod uglom od 45 stepeni i pokušajte da opustite sve mišiće. Počnite svesno duboko da dišete, punim plućima. Kad udišete, osetite kako se vazduh širi bočno i prema leđima. Osetite pulsiranje tela kao da vam se u telu događa plima i oseka. Plima kad udahnete, oseka kad izdahnete. Ostanite u ovom položaju barem pet minuta.

7_lakih_vezbi_za_pravilno_drzanje_i_energiju_1

2. Kao i prvoj vežbi, ovoj je takođe cilj da opusti muskulaturu i podstakne cirkulaciju i punjenje svežom energijom. Ovaj položaj je odličan za sve koji su skloni "borbenom" stavu u kojem je telo zgrčeno i zatvoreno.
Lezite na krevet i lopatice oslonite na njegov rub. Isprepletite prste i stavite dlanove ispod glave koja opušteno visi. Otvorite laktove. Vrat je izdužen, ali opušten. Savijte noge. Ne primenjujte silu i pokušajte da opustite celo telo. Dišite što dublje iz stomaka. Ostanite u ovom položaju nekoliko minuta ili onoliko koliko vam je prijatno.
3. Ako se držite povijeno, pogrbljeno i zaboravljate li da sedite uspravno dok radite za računarom, ova će vam vežba pomoći. Odlična je i za one koji imaju bolove u ramenima od lošeg držanja. Ova će vas vežba osvežiti nakon napornog radnog dana ili nakon dugotrajnog sedenja.

Stanite u okvir vrata uspravni, spojenih stopala. Uhvatite se za okvir vrata u visini ramena ili glave. Na udisaj gurnite prsnu kost naprijed, a laktove lagano podižite prema gore. Kukovi i glava ostaju u mestu. Pazite da ne podižete ramena prema ušima. Osetite istezanje u ramenima. Ova vežba otvara i jača mišiće ramenog obruča.
Varijacija vežbe broj 3 (fotografija 3a): Gornja se vežba može izvesti i na drugačiji način. Stanite uspravno, spojenih stopala leđima okrenuti ogradi ili nekom rukohvatu. Podignite se na prste, otvorite prsa, ramena gurajte unazad, spojte lopatice. U drugoj fazi se spustite na puno stopalo, savijte u kukovima i pustite glavu da visi.

7_lakih_vezbi_za_pravilno_drzanje_i_energiju_2

4. Ova vežba isteže tetive zadnje lože koje su zbog sedenja često skraćene. Izdužuje mišiće nogu, otvara i oslobađa ramena i srednji deo leđa koji je obično preopterećen kod sedenja.
Stanite spojenih stopala, prsa počnite da spuštate unapred tako da vam leđa ostaju ravna. Levom rukom se oslonite na ogradu, a desni dlan stavite iza glave, koju tokom cele vežbe oslanjate na ruku. Levu nogu savijte u kolenu i rotirajte kičmu. U drugoj fazi vežbe duboko se istegnite na dolje dok su vam obe ruke na ogradi. Ponovite i na desnu stranu.


7_lakih_vezbi_za_pravilno_drzanje_i_energiju_3

5. Za pravilnu posturu i izbjegavanje promena i degeneracija na mišićno-koštanom sistemu izuzetno je važno u kom položaju obavljamo svakodevne aktivnosti poput pranja zuba, kose ili pak sudova. Nepravilno držanje vremenom može da izazove bolove. Stoga u ovim situacijama ne savijajte kičmu nego noge.
Stanite uspravno, nogu razmaknutih u širini bokova i lagano savijenih u kolenima, stopala okrenite malo ka spolja. U ovom položaju aktiviraćete mišiće zadnjice, a oni će pomoći mišićima leđa pa ćete tako rasteretiti kičmu. Glava treba biti u ravni s kukovima, ne spuštajte je na dole. Ako vam je jedna ruka slobodna pri obavljanju aktivnosti stavite je na donji deo leđa i njome lagano gurajte donji deo leđa unapred. Osetite da su mišići leđa aktivni.

6. Ovo je vežba za opuštanje vratnih mišića koji su od napetosti, ali i nepravilnog držanja glave gotovo svima napeti.
Sedite na stolicu uspravnih leđa. Jednom rukom se uhvatite za sedište, a drugi dlan stavite preko glave i položite na suprotno uho. Izdužite vrat i glavu pa dlanom lagano pritisnete glavu bočno i osetite istezanje vrata. Neka vam ruka kojom se čvrsto držite za stolicu pomogne u istezanju i održavanju ravnoteže. Nikada ne radite ovu vežbu naglo i s trzajem.
7. Ova vežba poboljšava pokretljivost kukova koji su spona između nogu i torza. Ako oni ne funkcionišu pravilno - i držanje će nam biti loše. Zbog "sedećeg načina života" kukovi su često blokirani.
Sedite na pod uz kauč ravnih leđa tako da vam se donji, lumbalni deo kičme oslanja o kauč. Privucite noge, spojite stopala pa gležnjeve ili stopala uhvatite rukama. Izvijte leđa unazad, a noge privlačite prema sebi dok vam se kolena otvaraju ka podu. Ova vežba ne samo da će otvoriti kukove, nego će i podstaknuti protok energije. Zadržite ovaj položaj dok, na primer, gledate televiziju ili razgovarate s ukućanima - telo će vam biti zahvalno.

7_lakih_vezbi_za_pravilno_drzanje_i_energiju_4
 
Iva Jerković Kiperaš
 

 

Radite ove 3 vežbe svakodnevno i gledajte kako celulit nestaje!

Ovo je kombinacija drevnih orijentalnih tehnika i savremenih metoda za oslobađanje celulita. Potrudite se samo par minuta dnevno i gledajte kako celulit nestaje

Celulit, pomorandža, Butine
Foto-ilustracija: Profimedia
U taoističkoj medicini grudvice na bedrima i zadnjici pripisuju se “emocijama koje se na pretaču”, odnosno “zarobljenim emocijama”. Prevedeno na jezik zapadne kulture, da biste se oslobodili celulita morate pokrenuti limfu i dovesti u ravnotežu 10 hormona najvažnijih za metabolizam.

To ćete najbolje učiniti praktikovanjem ove tri vežbe.
Prva vežba:
Prva vežba zbog aktiviranja snažnih akupresurnih tačaka i žlezda otvara lice i telo te emocije i blokade koje se opuštaju i oslobađaju. Na taj način delujemo na suptilne kanale zbog čije zatvorenosti dolazi do zastoja u obliku celulita. Njih treba aktivirati ako želimo da nam grudvica naslage na bedrima nestanu zauvek.
Prva vežba uklanja blokade i snažno pokreće emocije i energiju zbog čijeg zastoja dolazi do stvaranja celulita.

Foto-ilustracija: Profimedia 

Stanite uspravno sa stopalima u širini ramena, zategnite sve mišiće u telu i podignite uglove usana tako da vrhom jezika pritiskate nepce.
Dva prsta ispod pupka, prema kineskoj medicini, nalazi se jedna od najvažnijih tačaka na telu, koja se naziva i “more energije”. Počnite da je masirate u pravcu kazaljke na satu jer ćete tako podstaći cirkulaciju vode, čiji je zastoj uzrokovao nakupljanje celulita. Istovremeno stimulišete imuni, reproduktivni i mokraćni sistem.
Kada osetite da je dosta masaže i da ste uspostavili protok, opustite mišiće krenite na drugu vežbu.
Druga vežba:
Ispružite ruke ispred sebe, stisnite pesnice u visini čela, spojite laktove, bradu potisnite prema grudnoj kosti i nagnite se malo prema napred, duboko udahnite i počnite da širite ruke potiskujući grudi prema napred. Tako ćete stimulisati žlezdu timus.
Pritom prste snažno pritiskajte u sredinu dlana kako biste aktivirali tačku koja maksimalno opušta ceo nervni sistem. Šireći ruke glasno izdišite tako da se pritom čuje zvuk “haaaaaaa”. To je lekoviti kosmički zvuk srca, temelj samoiscjeliteljskih tehnika kineske medicine koja oslobađa višak toplote i otvara srce.
Pogled usmerite prema vrhu nosa koji je povezan sa srcem i drugim vatrenim organima kao što su su tanko crevo i jezik. Ponovite šest puta.
Foto-ilustracija: Foter.com / hazelonewhite
Foto-ilustracija: Foter.com / hazelonewhite

Treća vežba:
Sledeća vežba je bez konkurencije – najjednostavnija i najbolja tehnika za oslobađanje celulita, zastoja limfe, mlitave kože i jačanje krvnih sudova.
Rezultat će biti još bolji ako se prilikom njenog izvođenja namažete i kvalitetnim uljem za učvršćivanje kože u koje ćete umešati MSM (Methylsulfonylmethane), (prirodni jestivi sumpor dobijen iz biokukuruza i lana) – odnosno mineral lepote i mladalačke kože koji podstiče nastajanje elastina i kolagena. (Najbolje je ta to bude mešavina kokosovog i bademovog ulja i MSM-a).
Jednom u 14 dana utrljajte ovu mešavinu u područje bedara i zadnjice uz pomoć dermorolera, igličastog valjka koji podstiče regeneraciju kože. Pronađite tačku koja se nalazi otprilike dlan ispod kolena na spoljnoj strani noge. To je akupunkturna tačka koju veliki taoistički majstori zovu “zlatno zrno” ili “polje besmrtnosti”.
To je važna tačka preko koje se podstiče dugovečnost, opuštanje i vitalnost. Vežbu izvodite tako da noge postavite u širini kukova i šakama počnite da udarate od vrha spoljnog dela bedara prema glažnjevima i nazad preko unutrašnje strane bedara prema gore.
Udarajte dovoljno energično u krug i ponovite 3-6 puta. Ako je tkivo na tom delu jako slabo i mlitavo može se dogoditi da ova vežba ostavi i koju modricu, ali ne brinite, modrice će brzo nestati, a koža će očvrsnuti.
Ove vežbe izvodite svaki dan i posmatrajte kako celulit nestaje.
(Telegraf.rs / SlobodnaDalmacija)

Izvor 

Vježbanje koje nije naporno i ne frustrira

Svrha vježbanja nije iscrpljivanje ni pomicanje granica izdržljivosti, nego korist za tijelo i zadovoljstvo, kaže stručnjak za prirodnu medicinu Andreas Moritz. Vježbajte prema sljedećim uputama i nikad nećete odustati...

Kretanje kao pumpa za limfu

„Osnovna svrha vježbanja nije u tome da usporimo starenje, poboljšamo izgled ili spriječimo bolesti“, kaže stručnjak za prirodnu medicinu Andreas Moritz u knjizi Timeless Secrets of Health and Rejuvenation. „Redovita tjelesna aktivnost važna je zato što potiče probavu i izlučivanje tjelesnih, ali i emocionalnih otrova. Limfni sustav, koji uklanja toksine i štetne tvari iz vezivnog tkiva organa i mišića, ovisi o svakodnevnoj aktivnosti čitavog tijela“, objašnjava Moritz.
Za razliku od krvožilnog sustava, u čijem je središtu srce koje pumpa krv cijelim tijelom, limfa nema takvu pumpu. Njezina cirkulacija ovisi o tjelesnoj aktivnosti i kvaliteti disanja. Plitko disanje koje je rezultat sjedilačkog načina života znatno usporava limfnu drenažu jer udah i izdah također djeluju kao pumpa za limfu.
Povezanost vježbanja i disanja očituje se i u samopouzdanju i osjećaju zadovoljstva svojim tijelom, što je dijelom rezultat bolje opskrbljenosti stanica kisikom nakon vježbanja. Tjelovježba održava rad limfnog sustava, prevenira mnoge bolesti, snažan je imunostimulator i čini nas sretnijima, posebno ako odaberemo aktivnost koja je u skladu s našom osobnošću, sklonostima i konstitucijom.

Osnovne smjernice za zdravo vježbanje

1. Najbolje je da vježbate tako da uložite do 50 posto kapaciteta, koliko god to za vas bilo. Smisao vježbanja nije u tome da pokažete koliko možete, nego da imate korist od vježbanja i pritom osjetite zadovoljstvo. Ako se umorite nakon pola sata trčanja, trčite 15 minuta. Nakon vježbanja ne biste smjeli biti umorni, nego osvježeni i puni energije. S vremenom se kapacitet vježbanja prirodno sam povećava.
2. Prestanite vježbati čim osjetite da morate početi disati na usta. To znači da ste prešli 50 posto kapaciteta i da je tijelo ušlo u adrenalinsko disanje koje iscrpljuje osnovne spremnike energije i izvlači kisik iz stanica. Dosegnuli ste granicu od 50 posto kad osjetite lupanje srca, počnete se obilno znojiti ili vam se tijelo trese. Tada možete završiti vježbanje kratkim razdobljem hodanja i normalnog disanja. Osnovno je pravilo da dišete na nos.
Prema ovim uputama možete vježbati svaki dan i nikad vam neće biti naporno. Vježbanje pruža zadovoljstvo te hrani i tijelo i dušu. Joga pruža duhovna iskustva; plivanje i trčanje, zbog ritmičnih pokreta, imaju meditativni karakter; šetnja i vožnja biciklom povezuju nas s prirodom i čine stabilnijima; timski sportovi pružaju užitak dijeljenja pobjeda i poraza s prijateljima. Osobe koje vježbaju samopouzdanije su i sretnije. Je li uopće ostao ijedan razlog da danas ne izađete barem u šetnju?

Neda Džakula
 

уторак, 19. јануар 2016.

6 Pictures To See Which Muscle You’re Stretching


It doesn’t matter if you are a chronic sitter, an average person, or a daily exerciser – you should all know that you need to stretch! Yes, stretching is highly recommended by all medical experts and it’s highly beneficial for you and your health in general. Now, here comes the main question – why stretching is so important? Well, stretching helps your blood reach your muscles and your joints move through their full range of motion. Stretching will also improve your posture and physical performance and it also reduces the risk of injuries and pain.
Now, here comes another, also very important question – how can you tell which muscles you are actually stretching or if you are performing each stretch the right way while you do yoga or the flexibility routine?
In this article we are going to show you the best stretches that will fit your goals. So, in case you start feeling pain, and not the regular, good pain, but the stretchy one when you know that something doesn’t not feel right – then you should pinpoint the muscle that gives you the trouble and change the technique you’ve been using before. Well, you need to change your old routine to avoid getting hurt.
Well, these types of stretches should be felt in the “core” of your muscles. But, you shouldn’t feel pressure or strain in your joints, and if you do, this means that you are pushing too far and you can injure yourself. And you should remember that during the stretching process, you need to concentrate on your breathing and make sure these movements are as natural as possible.
Note: you need to stop thinking about the time you are holding the stretch. Instead of that, you need to start concentrating on feeling your muscles relaxing and returning to their natural, resting length. This process may take about 5 to 30 seconds. And, you should also remember that if some stretch does not feel like it’s doing something you’re your muscles – then you need to change it and try another stretch.
The stretches and the great illustrations in this article are made by Vicky Timon and James Kilgallon. She is a yoga expert and author of “Encyclopedia of Pilates Exercises” and James Kilgallon is the main creator of Mazio’s Body Maintenance Program. He contributed in this program by giving the expert commentary.
1
 1. Camel Pose
Muscles Emphasized:  Rectus Abdominus and External Obliques
This type of stretch is highly recommended and most appropriate for people who already have a good flexibility. Here’s what you need to do: sitting on your heels, put your hands behind you, pushing your hips up and forwards. Note: don’t put too much pressure on your lumbar spine. And, if you are experiencing some problems with your neck, don’t drop your head back.
 1. Wide Forward Fold
Muscles Emphasized: adductors
Well, this type of exercise is great for stretching the adductors and the hamstrings, and you just need to open the hips. Here’s what you need to do: you need to start with your knees bent, holding your spine straight. And, when you start feeling your muscles starting to release, straighten your legs, round out your back and reach for your feet. Now, you need to pull easily on the bottom of the balls of your feet in order to release the calf muscles. Note: if you are a beginner, you might not be able to reach your feet. Then you will and can use a belt or a towel. Here’s another option: this type of stretch can also be performed while you lye on your back and push your legs up the wall.

 1. Frog Pose
Muscles Emphasized: adductors
When you are doing this type of stretch for your groins, it can put pressure on your knees as well. So, it’s highly recommended that you perform it on a soft surface. Here’s what you need to do: you need to rest your hands and knees and then bring your knees wider until you feel your groin muscles well stretched. And, you may feel a bit differing stretches as you actively push your hips back and forward.
2
 1. Wide Side Lunge Pose
Muscles Emphasized: adductors
You may begin this stretching by putting your both feet forward in a wide stance. And you must hold your legs as straight as possible. And now, with your hands, walk to your right foot and then bend your right knee and rotate your left toes up to the ceiling sitting in your right hip. You should make sure your right foot maintains flat on the floor.
 1. Butterfly Stretch
Muscles Emphasized: adductors
While you are sitting, you need to bring the soles of your feet together and sit tall through your sit bones. You need to develop this stretch by putting pressure on your knees, using your both hands. And, if you want to stretch your groin muscles better, you need to hold your feet closer to your body. You need to make sure your feet are far from your hips and slowly round your upper body to loose your back muscles.
4
 1. Forearm Extensor Stretch
Muscles Emphasized: forearm extensor
Here’s what you need to do – you need to pack your shoulders and your back down and rotate the shoulder towards outside in order to get into the optimal position to stretch the forearm muscle. And now, after you’ve managed to bring your body into this body position, you need to put pressure on your other hand to start the stretch. You can also develop this stretch by touching the tips of your fingers together in the shape of a tea cup.
 1. Lateral Side Flexion of the Neck
Muscles Emphasized: sternocleidomastoid or “SCM”
You need to prolong your neck as much as possible. Now, slowly drop your ear to your shoulder and make sure that you aren’t collapsing your cervical spine. Well, this type of stretch can be further developed and advanced by sitting on a chair and holding onto the bottom of the seat. This method is going to make the tension down your arm and neck consistent. This will also let you target the upper traps.
6
 1. Neck Rotation Stretch
Muscles Emphasized: sternocleidomastoid or “SCM”
You should begin this stretching exercise by rotating your neck in a slow manner, while keeping your chin a bit elevated to isolate the sternocleidomastoid. If you want to perform a deeper stretch, you will need to put pressure with the opposite hand from the direction that you are rotating.
 1. Neck Extension Stretch
Muscles Emphasized: sternocleidomastoid or “SCM”
Well, begin by putting your hands on your hips. In the meantime, you need to keep your spine long start to tilt your head back, ensuring that you aren’t collapsing your cervical spine.
8
 1. Lateral Slide Flexion of the Neck with Hand Assistance
Muscles Emphasized: sternocleidomastoid or “SCM”
Here’s what you need to do: you need to prolong your neck as much as possible, while you slowly drop your ear to your shoulder. And, while you are doing this, you need to make sure you are not collapsing your cervical spine. You can advance this type of stretching by sitting on a chair and grabbing the bottom of its seat. Well, in this way you can create consistent tension down the arm and the neck, and it will let you target the upper traps.
 1. Half Kneeling Quad / Hip Flexor Stretch
Muscles Emphasized: psoas and quadriceps
You should begin in the half-kneeling position. And then, you should bring forward the right hip, and you should also start feeling a stretch in the front of your hip while you do that. Now, you should take your back foot and squeeze your back glute in order to add to the stretch on your hip flexors.
10
 1. Forearm Extensor Stretch
Muscles Emphasized: forearm extensor
Well, you need to begin this stretching exercise by packing your shoulder and your back down. After that, you need to rotate your shoulder towards outside to get into the optimal position to stretch the forearm muscle. Now, when you’ve come into this position, you need to put pressure on your opposing hand to start the stretch. Note: you can advance this type of stretching by touching the tips of your fingers together in the shape of a tea cup.
 1. Lateral Shoulder Stretch
Muscles Emphasized: side deltoid
Here’s what you need to do – you need to put your arms across your body and put pressure on your arm to add to the stretch on your shoulder.
12
 1. Standing Assisted Neck Flexion Stretch
Muscles Emphasized: trapezius muscle
You need to stand on the ground with your feet together. Note: you need to be sure that your spine is prolonged and slowly sit your hips back and round your upper back, pushing your chin to your chest at the same time.
 1. Lat Stretch with Spinal Traction
Muscles Emphasized: latissimus dorsi
Well, you need to begin this stretching by taking a firm grip on a bar and lift your feet slowly off the ground. Note: this type of stretching should be felt in your chest and lats. Well, in case you’ve totally taken your feet off the ground, you may feel traction in your lumbar spine. Or, you should also know that if you have recently undergone a shoulder injury or you have impingement of the shoulder, then you shouldn’t perform this stretch.
14
 1. Lat Stretch at the Wall
Muscles Emphasized: latissimus dorsi
You need to put your both hands on the corner of a wall or post. And, while you are maintaining your spine prolonged, you need to push your hips out the side in a slow manner. And, if you are having problems with your lower back, don’t perform this stretching exercise.
 1. Child’s Pose
Muscles Emphasized: latissimus dorsi
While you are on the ground with your hands and your knees on the floor, you need to slowly bring your hips back until your forehead is on the floor. Note: but, if you want a better stretch in your hips, you should bring your knees wider. And your upper back should be positioned in the shape of an arch, and then you should externally rotate your shoulders to stretch your lats and chest muscles.
16
 1. Standing Calf Stretch
Muscles Emphasized: soleus and dastrocnemius
This type of stretching exercise can be performed on a rack or on the edge of a stair step. You need to rotate your ankles a bit towards inside and outside to actively stretch your calf muscles.
 1. Front Split
Muscles Emphasized: psoas and hamstring
Note: this stretch is not recommended for beginners, because it’s king of advanced and it should be performed with extra caution, especially if you have any type of hip problems. You need to begin this stretch in a position of kneeling lunge. It can also be beneficial if you have the support of a chair while your hip flexors and hamstrings release.18

 1. Seated Forward Fold / Seated Toe Touch
Muscles Emphasized: hamstrings and calves
First, you need to sit into your seat bones and bend your knees if you need to. In this position, your legs will become stronger as your flexibility gets better. Then, you need to make sure your spine is as straight as possible, especially if you have back problems. Well, this type of stretch can also be done lying down on the back, with your feet up the wall.
 1. Single Led Forward Bend
Muscles Emphasized: hamstrings
You need to begin this stretch by having your feet positioned one in front of the other. Keeping your back straight, you need to bring your hands to your hips and start bending from the hips.
20
 1. Deep Squat
Muscles Emphasized: glutes
This type of stretching exercise has general impact on all areas of your body. And, if you are experiencing any problems with your knees, or if you can’t keep your heels on the ground, then you need to perform your squat before proceeding. You need to begin this stretch by standing with your feet apart in the width of your shoulders and then start gradually lowering into deep squat. And, when you get to the position of deep squat, you need to bring your arms inside your legs and put a little pressure to the inside of your knees, sitting into the hips and heels. Note: this stretch exercise can also be performed lying on the back with the feet against the wall.
 1. Seated Half King Pigeon Pose
Muscles Emphasized: glutes
You should begin in a seated position and gradually pull your leg to your chest and rotate your hip towards outside. Make sure you keep your spine straight. This type of stretch should be felt in the glute.
22
 1. Standing Calf Stretch at the Wall
Muscles Emphasized: soleus and gastrocnemius
Here’s what you need to do – initiate in the lunge position. You need to have the back of your foot a bit turned out. And now, gradually bring the back of your heel to the floor to stretch your calf muscles.
 1. Lateral Flexion at the Wall
Muscles Emphasized: external obliques
You need to keep your spine prolonged and slowly push your hips outside. Note: if you are experiencing any lower back problems, then you shouldn’t perform this stretch.
24
 1. Supine Twist
Muscles Emphasized: glutes and external obliques
Well, this type of stretching exercise is really good and useful for people who suffer from sciatica pain and try to get rid of it. You should begin this stretch by lying flat on your back and then bring one leg across your body, and gradually rotate your gaze and upper body in the opposite direction. You should remember about this stretch is that you use your breath to open up your rib cage and sacroiliac joint and hip area without putting too much pressure on the lower back. But, if this type of stretch is too difficult for you, you need to stack both of your knees on top of each other, and when you are positioned this way, you will feel more stretch on the upper spine when the knees are higher, and more stretch on the lumbar spine when the knees are lower.
 1. Lateral Flexion with a Dowel
Muscles Emphasized: external obliques and latissimus dorsi
You need to keep your spine long, and gradually push your hips out to the side while keeping your shoulders rotated outwardly. Note: if you are experiencing some kind of lower back problems, don’t perform this stretch.
26
 1. Triangle Pose
Muscles Emphasized: external obliques
Here’s what you need to do – first, you need to begin with a wide stand and with your front foot straight ahead, and your back foot at 90 degrees. Then, you need to put your front leg or on the floor, and sit back into your front hip, keeping your back straight. Now, rotate away from your front leg and you should maintain your look on the hand that’s not in the air.
 1. Chest Stretch at the Wall
Muscles Emphasized: pectorals
If you are a beginner, you need to face the wall with your thumb up. And now, you need to gradually rotate away from the wall in order to stretch your chest muscle. This type of stretch exercise should be felt in the belly of the muscle, but you should be careful not to stretch too far, because it may cause you a pain in the shoulder joint.
28
 1. Assisted Chest Stretch
Muscles Emphasized: chest and latissimus dorsi
Here’s how to do this stretch – you need to begin this stretch by lying down on the floor and holding your palms faced up. And now, your partner should be seated in a deep squat and hold your hands. Note: while you are doing this stretch, you are supposed to feel a stretch in your chest and lats. The stretch should also cause some traction in your spine. If you have shoulder impingement, don’t perform this stretch.
 1. Seated Half Pigeon Variation
Muscles Emphasized: anterior tibialis
You need to begin this stretch by sitting with your feet positioned in front of you. You should put one hand behind your and rotate your hip outwardly and put one foot above the knee. Note: if you with to add to the stretch on your hip, you should gradually lean forwardly and start the movement by hanging at the hips.
30
 1. Supine Shoulder External Rotation Stretch
Muscles Emphasized: subscapularis
Here’s how to perform this stretching exercise – first, you need to begin by lying on your back. After that, you should place your arm straight out to the side with your elbow at an angle of 90 degrees. The next thing you should do is to gradually bring the back of your hand to the floor. Note: if you can’t bring your hand close to the floor, and it’s still far away – this means that your rotator cuff and other muscles that control internal rotation are tight.
 1. Down Dog Variation at the Wall
Muscles Emphasized: pectorals and latissimus dorsi
Well, you need to stand far enough from a wall or rack so that when you touch the wall, your body gets into parallel position to the ground. You should move into this position by pivoting at the hips and make sure your spine is straight all the time. When you are in this position, you should move your chest forward and make a slight arch in your upper back and stretch your lats and chest muscles. Note: if you notice that your hamstrings are tight, you should try bending at the knees.
32
 1. Assisted Chest Stretch Variation
Muscles Emphasized: pectorals
Here’s how to do this stretching exercise – first, you need to lie down on the floor with your face down and your palms faced down. Then, your partner should pull your hands back and you should feel a deep stretch in your chest muscles. Note: you should be extra careful and if you have shoulder impingement, you shouldn’t perform this stretch.
Thanks for reading and don’t forget to share with your friends and family.
Source: beyoungbegreen.com

недеља, 17. јануар 2016.

Workout - Будь в форме6 упражнений для красивого пресса и ягодиц 👌
В каждой позе находиться 15-45 сек

петак, 15. јануар 2016.

LJUBAV KAO PUT, LJUDI KAO LEK

Sanja Perić

Merkur je i dalje u Jarcu, sad je još i retrogradan, a do kraja meseca čekaju ga ozdravljujući aspekti sa Jupiterom i izazovni sa Uranom. U prevodu, ovih dana čak jednostavna i naizgled bezazlena opaska, komentar druge osobe ili vest koju ćete čuti mogu izazvati snažne reakcije poput neprijatnosti, anksioznosti, manjeg straha koji donosi uznemirenost. Samim tim, percepcija je uzdrmana i mogućnost da stvari gledamo realno. Taman smo došli do nekih uvida, zaključaka i uvereno rešili da nastavimo dalje, ili da ne nastavljamo ništa i napravimo pauzu, kada se ispred vas pojavljuje problem, čovek, situacija koja sve to dovodi u pitanje. Ovo su dani kada se prvi put srećemo sa nečim što od nas zahteva novu percepciju i način pristupa. Ako bespogovorno zadržimo stare modele, rizikujemo da ne budemo dobri u onome što radimo, i da nas vreme demantuje u proceni. Zato su ovo dani za ćutanje, za analizu, introspekciju – što nužno ne znači izolacija, ali potreba za logosom, za tom reči koja nosi odgovor, mir, utehu ili rešenje možda je veća nego ikada. Sreća, pa je Jupiter u Devici u dobrom aspektu sa Merkurom i vraća nas na tu reč, na slova, knjige, mudre i iskusne glave što su ih pisali, i koje ako poslušamo u tišini, ako umirimo neurosis koji nas ometa i trese, pa dozvolimo sebi da slušamo umesto da pričamo – doživljaj mira, provala suza, ispiranje srca ljubavlju i opraštanjem, dubokim razumevanjem i udisanje života oslobodjenog aditiva koje smo mu sami ubacili od iluzija do ogromnih očekivanja – ostaje ono sa čime se u stvari najbolje nosimo, što nam vraća osmeh i budi radost. Jer, ljubav je put. A ljubav je najviše put kada je Venera – ljubav, na putu – to jest, u Strelcu. A to je sad.
I zato pored onoga što o njoj već znamo, da je otvorena, zabavna, prava ortakinja za provode i za putovanja, da je nasmejani zamišljeni mudrac koji se istinski zanima za prilike u mikro i makro svetu, Venera u Strelcu je i svaka naša ljubavna priča koja se uznosi u visine mudrosti, koja nas više od bilo kog gurua sprema za nove etape – jer ljubav je to duhovno i spiritualno iskustvo što nas odvaja od onoga što smo bili, koje nas menja, koje nas bolno rastavlja na činioce pa se sastavljamo tragajući za razgovorima, knjigama, savetima, tudjim iskustvima, jer samo smisao nas može utešiti. Nikako tuga, nikako nesreća, nikako neka priča o sudbini kao takvoj neminovnoj, već smisao, da sve al’ baš sve ima smisao iako ga sada možda ne vidimo, nema sumnje – znaćemo jednom zašto je sve ovo vredelo, zašto je dragoceno što se desilo. Venera u Strelcu je ta koja pomera granice ljubavi, pa sve više smo sada otvoreni za “DA” nego ranije, prosto zatičemo sebe blagi postajemo, razneženi i meki duhom. Iako i dalje vedri i zabavnjaci na momente briljiramo provalama i njenim optimističnim “nije mi ništa, sve će proći” stavom, ipak sve više umemo da raširimo ruke ka životu, da ga prihvatimo, zagrlimo. Ramena boluckaju, kao da je teško držati ruke širom otvorene i ispružene, pa srce gotovo da ima reumatski bol jer ga izlažemo na videlo i kažemo mu tim stavom ispruženih ruku “Daj! Daj! Nikako se ne zatvaraj, samo ostani otvoreno i daj!” ali uz suze i osmeh sve je lakše iz dana u dan. I već sada koliko god da je iskustvo koje nosimo, svako od nas može biti učitelj nekome mladjem na tom putu. Iako vam se možda čini da za situaciju u kojj ste nema rešenja, vi ste rešenje za tudju ljubavnu ili kakvu god patnju i bol, uvredjenost i sumnju, jer ste taj njegov trenutni ponor odavno ili nedavno prošli. Pa sa osmehom, kao da se radi o najobičnijoj šetnji proplankom, savetujete i pričate o tome kako je divan osećaj kada shvatiš na kraju da je sve u stvari ispalo kako treba. Da bolje i nije moglo. A onda se vratite u vaše odaje uma i srca, gde i dalje čeka ona ista bol, i umesto da vrtimo iste filmove, otvorimo knjige, otvorimo srce, otvorimo se mi ka drugima, čujmo šta imaju da kažu. Tu je lek. Jer ljubav je lek, i mi smo nekome lek. Jer ljudi trebaju ljude, a kada nema ljudi – tu su knjige koje pune srce i predstavljaju melem za dušu. Tu su terapeuti, tu su filmovi. Tu su životi već opisani, tu su mudre misli i istine već odavno izgovorene. Sve je neko već prošao, kako je divan osećaj znati da nismo jedini ni u bolu. Andrić je to najlepše rekao, “Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbeći sudbinu svega sto je ljudsko: prolaznost i zaborav. Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih niko neće razumeti? Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrivamo. Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja, oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uveriti da ni u čemu sto nam se dešava nismo sami, ni prvi ni jedini.”
I da, zato čitamo najviše i zato i treba sada da čitamo umesto da preturamo po mislima u prazno i rekonstruišemo dogadjaje potpuno uzaludno. Već da čujemo tu reč, jer na Početku – beše reč, beše logos. Da dodjemo do smisla, do radosne spoznaje i zahvalnosti što smo progledali nakon bola, gorčine, besa, čega god. “Čudna stvar!”, piše Dostojevski, “šta je kadar da učini jedan sunčev zrak od duše čovekove!” Zato budimo to sunce u sred januara jedni drugima. Ne pričajmo mnogo, pričajmo mudro i dobro, toplo i negujuće. Svakom reči upućenom drugome – podsećamo sebe šta je to u šta verujemo. Svi mi čekamo da nas neko spasi, da nam pomogne, da nam usliši želje, ali nismo ni svesni koliko smo i sami često nekome šansa, pomoć u pravom trenutku, mir i uteha, spas.
Zato ću za kraj ispričati jednu od mojih omiljenih priča.
Na morsku obalu, veliki talasi su preko noći izbacili stotine prekrasnih morskih zvezda. Čovek koji je šetao obalom, savijao se uzimao jednu zvezdu i bacao je daleko u more. Sunce je pretilo da bi ih sve osušilo do kraja dana i one bi umrle. Drugi čovek, koji mu je dolazio u susret videvši ga šta radi upitao je: “Zbog čega vraćate zvezde u more? Pogledajte koliko ih je samo! Za njih sve nema šanse!” Na to ovaj prvi uzimajući još jednu zvezdu u ruku, odgovori: “Ali za ovu ima!”

 

среда, 13. јануар 2016.

INDIJSKI ORAH SNIŽAVA ŠEĆER I PRITISAK TE DELUJE KAO MOĆAN AFRODIZIJAK


 

 

Indijski orah latinski naziv Anacardium occidentale je zimzeleno drvo manjih dimenzija (naraste do 12m u visinu) koje ne vodi poreklo iz Indije kako mnogi misle, već iz južne amerike ,preciznije iz severoistočnog dela Brazila.Na područje Indije su ga preneli Portugalci i danas je upravo ova zemlja, jedan od najvećih svetskih proizvođača.Indijski oraščić je veoma zdrava grickalica dostupna u gotovo svakom bolje opremljenom supermarketu  i ona svakako treba da zameni industrijske čipsove i slaniše, te da nas odgovori nezdravih navika u ishrani..

INDIJSKI ORAH UZGOJ

U mnogim tropskim krajevima(Kenija,Tanzanija) indijski orah se uzgaja zbog svog semena i ploda.Njegov plod se zove keši – jabuka cashew i veoma je popularan u rodnom Brazilu kao i na nekim Karipskim ostrvima gde se smatra pravom poslasticom – delikatesom. Cashew jabuka je kruškastog oblika ,dužine od 7  do 15 cm i ima crvenu ili žutu ljusku koja prekriva sočnu pulpu,od koje se pravi ukusan sok bogat Vitaminom C(ima ga čak 5 puta više nego u pomorandži).Nama u ovom delu Evrope puno je poznatije seme od ovog ploda – popularni indijski oraščić koji je pored izuzetno aromatičnog ukusa i veoma koristan za naše zdravlje.Ovo jezgrasto voće izgledom najviše podseća na malenu boksersku rukavicu i veličine je oko 3 cm.Dostupan je i lako nabavljiv tokom cele godine i u našim trgovinama..

INDIJSKI ORAH SASTAV 

Indijski orah je prepun esencijalnih minerala poput kalcijuma,magnezijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora.U malim količinama sadrži i natrijum.Izuzetno je hranljiv i bogat sa proteinima. Pored vitamina C za koji smo već rekli da ga ima gotovo pet puta više nego u pomorandži, indijski orasi su bogati riboflavinom(vitamin B2),tiaminom(B1),niacinom (B3),vitaminom B6 kao i sa folnom kiselinom. Sadrži vitamin K i E ,a odličan je izvor oleinske kiseline, našem telu obezbeđuje odlične količine monozasćenih masti,dok polinezaćineh ima vrlo malo,koje su veoma štetne jer nagomilavaju loš holesterol.Indijski orah je odličan izbor za naše zdravlje ako se konzumira na pravi način,jer upravo pravilnim doziranjem reguliše dobar i loš holesterol u krvi ,te pomaže u prevenciji kod bolesti srca,ateroskleroze i ostalih kardiovaskularnih tegoba.

INDIJSKI ORAH KALORIJE I OSTALE HRANLJIVE VREDNOSTI 

U pitanju su prosečne vrednosti koje se uzete za količinu od 100 grama svežih indijskih oraščića
indijski orah kalorije
Kao što se iz tabele da zaključiti indijski orah jeste kaloričan,stoga ne preterujte u njegovoj konzumaciji ako vodite računa o liniji i planirate na dijetu.Dozirajte ga i konzumirajte umereno,nemojte preterati.Ako ste svakodnevno fizički aktivni,vozite biciklo,idete redovno u šetnje ne trebate previše da se brinete ,ali opet kažemo umerenost u svemu je najvažnijq.Ono što isto verovatno primećujete u tablici je to da indijski oraščić sadrži visoke količine magnezijuma u samo 100 grama.To nam je veoma značajno jer magnezijum ima važnu ulogu za naš metabolizam,naročito za kosti,mišiće,zgrušavanje krvi  i dr.Redovnim unosom magnezijuma ,zaštitićemo organizam od komplikacija kao što su visok pritisak,glavobolje,hronični umor i grčevi u nogama i mišićima..

INDIJSKI ORAH ZDRAVLJE 

Verujemo da ste u dosadašnjem delu teksta saznali da je indijski orah puno više od ukusne namirnice i da donosi izuzetne dobrobiti na naše celokupno zdravlje i da  ga svakako trebamo imati u svakodnevnom meniju.Svi mi koji se pokušavamo odupreti ovom hirovitom,užurbanom načinu života na sebi svojstven način,znamo koliku ulogu ima pravilna ishrana za naše opšte psihofizičko stanje.Instant,brza i nezdrava hrana ,naročito čipsevi,viršle,pržena hrana,veštački sokovi puni aditiva i koječega su nešto što trbamo što pre zaboraviti,zaobilaziti u širokom luku i posvetiti se našem zdravlju na pravilan način.Verovali ili ne indijski oraščić će nam u svemu tome pomoći više nego što to od njega očekujemo…

INDIJSKI ORAH ZA ZDRAVLJE SRCA I PREVENCIJU DIJABETESA

Kako sadrži puno masnoća i to onih zdravih ,nezasićenih ,indijski orah je odličan izbor za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.Najveću zaslugu svakako ima oleinska kiselina koja je u prisutna (čak 75 posto)u pomenutim nezaćenim mastima.Nju takođe u velikoj meri ima i u maslinovom ulju,koje se isto tako preporučuje srčanim bolesnicima.Ista kiselina je odlična za prevenciju šećerne bolesti,te se svakako preporučuje i dijabetičarima.Ona pomaže kod snižavanja triglicerida u krvi i na taj način nas štiti od komplikacija do koje nas mogu dovesti visoki nivoi šećera i holesterola.Indijski orašćić smanjuje rizike za nastanak dijabetesa tipa 2..

INDIJSKI ORAŠČIĆ JE MOĆAN ANTIOKSIDANS 

U čovekovom organizmu antioksidansi imaju veoma važnu ulogu za zdravlje jer nas štite od štetnih delovanja slobodnih radikala.Indijski orah svakako je odličan izvor korisnih antioksidanasa i stoga nam pruža zaštitu od bolesti krvnih sudova,kancera,bolesti zglobova,štiti nas od pojave sive mrene ,kao i drugih zdravstvenih tegoba koje su danas sve prisutnije.Tablicu sa spiskom najmoćnijih prirodnih antioksidanasa imate u jednom našem ranijem članku godzi bobice,koji vam takođe preporučujemo da pročitate..
PREVENCIJA ZA NASTANAK ŽUČNIH KAMENACA
Ako se indijski orah redovno konzumira ,smanjuje se mogućnost za nastanak neugodnog žučnog kamenca.Ovo nije puko nagađanje već je rezultat opsežnog istraživanja ,kojem je bilo podvrgnuto čak 80.000 žena.Njihov zadatak je bio da svakodnevno jedu indijski oraščić i ostale orašaste plodove… Preporučujemo vam da pročitate tekst kamen u žuči -prirodno lečenje..
INDIJSKI ORAŠČIĆ ZA ZDRAVIJE ZUBE I DESNI 
Upala desni,paradentoza ,gingivitis su samo od nekih bolesti usta koje sve više pogađaju savremenog čoveka,upravo zbog konzumiranja nezdrave industrijske hrane.Indijski orah čuva zdravlje desni i zuba ,jer uspešno uništava bakterije u ustima koje su najzaslužnije za nastanak pomenutik tegoba i uspešno nas štiti od nastanka karijesa.Takođe ima preventivni učinak na infekcije gornjih disajnih puteva, sprečava kašalj i prehlade..

INDIJSKI ORAH ZA MRŠAVLJENJE 

Mnoge zdrave dijete ,koje se pre svega baziraju na zdravom načinu ishrane ,bez prevelikih restrikcija ,strogog brojanja kalorija  i slično,preporučuju upravo indijski oraščić u svojim jelovnicima. Iako on jeste kaloričan i zahteva umerenost u doziranju,njegova velika prednost je što ne sadrži holesterol, a sa druge strane bogat je biljnim vlaknima koja ubrzavaju metabolizam,poboljšavaju varenje i regulišu bolju probavu.Na brojnim forumima i portalima o mršavljenju i dijetama se upravo indijski orah spominje kao spasonosna namirnica ,jer polaznicima dijete daje neophodan osećaj sitosti,ali i zadovoljstva,što je jako bitno za motivaciju svakog čoveka koji se bori sa viškom kilograma.Ne valja ni sa druge strane da mu se pripisuju čudotvorne i gotovo magijske moći jer to takođe ne vodi ničemu…

INDIJSKI ORAH AFRODIZIJAK 

U kombinaciji sa medom i crnim vinom,indijski orah postaje moćan afrodizijak i deluje vrlo stimulativno na bolje raspoloženje kod oba partnera.Poboljšava protok krvi kroz ceo organizam – rešava problem sa erekcijom kod muškarca i pojačava seksualnu želu.Popravlja raspoloženje ,sprečava depresiju i tera tmurne i negativne misli iz glave. Inspiriše partnere na ljubav i oslobađa nas stresa.U mnogim plemenima u latinskoj americi indijski oraščić se primenjivao za jačanje potencije ,te se koristi i dan danas.

INDIJSKI ORAH U ISHRANI 

Indijski orah – oraščić  možete dodavati gotovo svim jelima ,svojom aromom doprineće boljem ukusu svakog obroka.Bilo da su u pitanju salate od povrća, razne kaše koje pripremate za doručak ili ih jedete zasebno kao slatkiš umesto grickalica.Bukvalno zavisi od vaše mašte i kreativnosti kako ćete ga sve upotrebiti u svakodnevnoj ishrani .Napominjemo da je indijski orah ipak i alergen pa je potrebna opreznost.

MASLAC OD INDIJSKOG ORAŠČIĆA RECEPT

Potrebni sastojci:
 • 2 šoljice indijskih oraščića (neslanih i prepečenih)
 • 2 do 3 kašike ulja
 • 1/4 čajne kašičice soli
 • 1 mala kašikica šećera (po izboru)
Priprema :
Dobro sameljite sve sastojke u blenderu ,30 sekundi .Ako vam je smesa isuviše gusta ,slobodno dodajte još kašiku-dve ulja i ponovo uključite blender dok ne dobijete homogenu smesu.
Maslac od oraščića koristite kao namaz ,slatkiš ili kao deo nekih drugih jela…

INDIJSKI ORAH U TRUDNOĆI – da li ga smemo koristiti ?

Za trudnice je uvek nezahvalno davati bilo kakav opšti savet kada je u pitanju ishrana,tipa ovo se sme ,ovo ne,jer svi smo mi različiti i drugačije reagujemo na pojedine namirnice.Indijski orah svakako jeste alergen i na to treba obratiti pažnju.Opet sa druge strane ,postoje naučna istraživanja i mnogobrojne stručne studije koje su se pozabavile i sa ovim problemom.Jedna od njih je i od Lindzi Frejzer doktorice iz Bostona,koja je upravo dokazala da su majke koje su konzumirale indijski oraščić,bademe,lešnike,kikiriki i pistaće tokom trudnoće rađale decu daleko otporniju na alergije od nekih vrsta jezgrastog i koštunjavog voća.Tako je doktorka došla do zaključka da orašasti plodovi štite od budućih alergija.Druga korist je što su se trudnice daleko kvalitetnije hranile i stekle su bolje i zdravije navike u ishrani.
Naravno njeno istraživanje naučna zajednica baš i nje oberučke prihvatila ,tako da i dan danas postoji dosta kontradiktornosti oko svega , neki zaključak je da indijski orah ne treba ni preporučivati ali ni potpuno izbegavati..


Vežbe za skidanje sala sa stomaka kod žena

Pravi potezi za eliminisanje viška kilograma su vežbe za skidanje sala sa stomaka i bokova, koje su itekako efikasne. Njih trebate praktikovati svakodnevno da biste ojačalali trbušne mišiće, jer one uspešno transformišu masne naslage u energiju.
Ono što još karakteriše pomenuti trening za mršavljenje, je činjenica da on nije naporan, naime za njega će vam biti potrebno svega pola sata vašeg vremena. Najvažnija stvar je kontinuitet i vaša doslednost u njegovom sprovođenju, ukoliko to ispoštujete, rezultat neće izostati. Budete li se pridržavali navedenog, nikakvi drugi tretmani za skidanje sala sa stomaka vam neće biti neophodni.

Kako skinuti masne naslage sa stomaka

Većini nas je poznato da bez svakodnevne fizičke aktivnosti, nije moguće eliminisati salo sa stomaka, niti se osloboditi viška kilograma. Ovo je praktično jedini način da pokrenemo naše telo da počne da koristi sopstvene energetske zalihe. Međutim, nema potrebe za intenzivnim sportskim treninzima kakve upražnjavaju profesionalni sportisti, biće vam sasvim dovoljne i polučasovne vežbe za skidanje sala sa stomaka.
Istraživanja Univerziteta u Oregonu, SAD, koja su obuhvatila oko 6.000 ljudi, pokazala su da čak i neorganizovane fizičke aktivnosti, kao što su različiti kućni poslovi, redovno pešačenje do posla ili penjanje stepenicama umesto liftom, daju pozitivne efekte po svim parametrima vezanim za rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Sa druge strane   ukoliko ih upražnjavate svaki dan barem 30 minuta, utiču na kontrolu težine, kao i na metabolički sindrom, nivo holesterola, krvni pritisak i rad srca.
Redovna fizička aktivnost podstiče i proizvodnju endorfina i drugih supstanci koje se bore protiv raznih upala u organizmu. Sve to treba povezati s masnim naslagama, koje se najčešće javljaju u području oko struka i nisu nimalo bezazlene.

Skidanje sala sa stomaka trčanjem i brzim hodom

U borbi protiv masnih naslaga na stomaku efikasniji su brzi hod i lagano trčanje nego odlazak u teretanu. U ovome se slažu i naučnici, koji predlažu uz vežbe za skidanje sala sa stomaka i aerobne aktivnosti, alio i nordijsko hodanje.
Pre nekoliko godina, sprovedeno je istraživanje na Univerzitetu Djuk (Severna Karolina, SAD).  Naime, osam meseci su stručnjaci pratili 196 gojaznih osoba, starosti između 18 i 70 godina, podeljenih u grupe s različitim programima fizičkih aktivnosti: prva grupa je imala program aerobnih vežbi uz obavezne šetnje, druga vežbe otpora kao što je dizanje tereta, dok je treća izvodila atletske pripreme.
Aerobne aktivnosti i lagane kardio vežbe za skidanje sala sa stomaka su kao rezultat imale smanjenje abdominalnih masnih naslaga čak 20 puta više u odnosu na vežbe otpora. Idealno je hodati svaki dan bar 20-30 minuta, brzim korakom.
Trčanje za ravan stomak
Fizička aktivnost održava aktivnim naš metabolizam i stimuliše mišiće, koji sagorevaju masti u čemu je naročito efikasno trčanje i to povremeno sprintanje. Naizmenična promena šetnje i trčanja velikom brzinom nekoliko minuta može znatno uticati na metabolizam.
Ako vam prija penjanje uz stepenice, probajte da se krećete dve po dve stepenice – osetićete kako se puls ubrzava, prikuplja se dodatna energija u najvećim mišićima, kvadricepsima, i sagoreva se još više masti. Ovi trenuci „visokog udara“ veoma su efikasni za skidanje sala sa stomaka i butina, čak i ako traju vrlo kratko.


Koje su najbolje vežbe za skidanje stomaka

Pripremili smo vam 8 izuzetnih vežbi, namenjene su ženama, ali slobodno mogu da ih primenjuju muškarci. Budite uporni i postićićete željeni rezultat u kratkom roku.vežbe za skidanje sala sa stomaka za žene
Vežba za stomak br.1
Zagrejte se na step-klupici, penjući se i silazeći naizmenično levom i desnom nogom. Kad siđete desnom nogom, podižite levo koleno ka desnom laktu, toliko da se gotovo dodirnu. Ponovite sve drugom stranom i uradite tri serije od po deset ponavljanja svake strane. Ove vežbe za skidanje sala sa stomaka možete raditi i bez stepera, marširajući brzo u mestu i približavajući koleno i suprotni lakat.
Druga vežba za sagorevanje masti sa struka
Stanite tako da vam stopala budu u širini ramena, ruke ispružene, a šake spojene iznad glave. Savijajte gornji deo tela u levu, pa u desnu, stranu. Uradite tri serije od po deset savijanja u svaku stranu.
Treća
Ležite na pod s pruženim (ili polupruženim) nogama uvis, pod pravim uglom. Stavite ruke iza glave, podignite grudni deo, pa se lagano spuštajte. Ovaj pokret jača i učvršćuje trbušne mišiće i probavni sistem. Uradite tri serije od po deset ponavljanja.
Četvrta
Pružite se ležeći na leđima, ruke neka budu uz telo. Ukoliko želite lakšu varijantu ove vežbe za skidanje sala sa stomaka, onda stavite šake ispod krsta. Podižite jednu nogu, pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Ponovite vežbu deset puta, a onda uradite isto to drugom nogom. Uradite dve serije od po deset ponavljanja. Sada uradite istu vežbu, ali menjajte noge naizmenično ih dižući i spuštajući. I ovu varijantu vežbe uradite u dve serije po deset puta. Na kraju dignite obe noge, širite ih i skupljajte deset mita. Ponovite vežbu u 4 serije.
Peta vežba za skidanje sala
Ležite na podlogu, noge su savijene, a stopala na podu, podižite grudni koš ka stomaku, s ciljem da približite grudi nogama. Uradite tri serije od po deset ponavljanja. Vratite se na pod, noge su i dalje savijene, pa pokušajte da levu ruku približite desnom koienu, bez okretanja ramena, aktiviranjem bočnih trbušnih mišića. Ponovite sve i suprotnom stranom, približavajući desnu ruku levom koienu. Uradite dve serije od po deset ponavljanja.
Šesta vežba za zatezanje stomaka
Okrenite se na stomak, oslonite se na podlaktice, a noge stavite na uzvišenu podlogu kao što je step-klupica (ova vežba se može raditi i bez uzvišenja, sa nogama na podu). Ostanite u ovom položaju zategnutog tela desetak sekundi. Uradite deset ponavljanja, a vežbu ponovite u četiri serije.
Sedma

Ležite na podlogu, ruke držite uz bokove i odupirite se stopalima o step-klupicu (ili o pod), dok su vam noge blago razdvojene. Podignite karlicu i ostanite u tom položaju deset sekundi. Ponovite vežbu deset puta.
Osma vežba za mršavljenje stomaka
Odmorite se na kraju: sedite na stopala i istegnite ruke ka napred. Ostanite tako jedan minut, normalno dišite. U ovom položaju se izdužuju mišići, i trbušni i leđni.
 Nadamo se da vam vežbe za skidanje sala sa stomaka neće biti naporne i da ćete istrajati, sve što treba je da budete uporne i da trenirate svakodnevno.

Najbolja masaža stomaka za skidanje sala

Masaža stomaka vam možda neće mnogo pomoći da se rešite dubokih masti, ali je veoma korisna za skidanje nagomilanih potkožnih naslaga, koje umnogome povećavaju obim struka.
Pokreti rukama u kombinaciji s dejstvom aktivnih supstanci u kremama i esencijalnim uljima doprinose topljenju i eliminaciji masti, te predstavljaju koristan dodatak dijeti i prirodnim suplementima za „eliminisanje sala u trbušnoj regiji“.
U nastavku našeg članka saznaćete kako smanjiti stomak masažom, te kako se ona izvodi, ostanite sa nama…
Kada nam je masaža stomaka zaista potrebna
Masaža stomaka od koristi je onda kad su masne naslage već vidljive, jer ona tada pomaže u njihovom bržem uklanjanju, ali treba je imati na umu i pri započinjanju procesa mršavljenja.
Naime, budući da se koža, usled nakupljenih masnih naslaga, naglo raširila – postala je mlitava i opuštena, što je obično praćeno i neuglednim strijama. Zato je neophodno ojačati tkivo, a tome mogu doprineti i  različita pakovanja koja deluju lokalno i stimulišu metabolizam kože.
Koliko je važan izbor aktivnih sastojaka, pogotovo onih prirodnih, koji obezbeduju kvalitet epidermisa, toliko je bitno i da se tretmani masaže obavljaju redovno, da biste postigli dobre rezultate.
Čak ni najmoćnija krema za sagorevanje masti ne može ništa uraditi ako se samo jednom upotrebi.  Prema tome, izdvojte bar dan u nedelji kad ćete se posvetiti sebi, masaža stomaka za skidanje sala je veoma efikasna, ona će ujedno pomoći i kod zatvora stolice jer će ubrzati ceo proces varenja hrane i omogućiće vam svakodnevno pražnjenje creva.  Evo niza tretmana koje možete obaviti i kod kuće.
Kako istopiti salo sa stomaka masažom
Ležite na leđa ili sedite, a onda prstima uhvatite stomak, skoro kao da ga štipate. Počnite se masirati pomerajući prevoj na koži kao da je talas, od predela iznad pupka ka grudnom košu. Zatim pređite na deo ispod pupka: i u ovom slučaju uhvatite prevoj na koži stomaka i pomerajte ga na dole; potom pređite na bočne delove, i dalje pomerajući podignutu kožu sa sredine stomaka prema spoljašnjem delu i bokovima.
Takođe, možete masirati stomak kao da mesite testo, ili pak štipkati kožu, što će izazvati pojavu blagog crvenila i ponovo aktivirati cirkulaciju. Pritom koristite biljno ulje, kojem možete dodati kap-dve nekog eteričnog ulja.

najbolja masaza stomaka

Ovakva masaža stomaka za skidanje sala ponavlja se svaki dan i drži se ukupno nekoliko nedelja.

Piling od šećera i kakaoa za pripremu kože

Šećer jeste neprijatelj ravnog stomaka kada se jede, ali u spoljnoj upotrebi može biti vrlo koristan. Da biste napravili delikatan piling za kožu koji će ukloniti izumrle ćelije, upotrebite redovan beli  ili šećer od trske. Dodajte mu gorki kakao, jer on hrani i remineralizuje kožu, a u stanju je i da poboljša njen izgled, čineći je mekom i sjajnom.
 • Pomešajte kašiku gorkog kakaoa, kašiku šećera i malo cimeta u prahu (topi masti) s kašikom ulja od pšeničnih klica, koje čini kožu elastičnom i sprečava pojavu strija. Masaža stomaka se radi pažljivo, najpre razmažite ovu mešavinu po vlažnoj koži pa nežno, kružnim pokretima sve umasirajte.  Isperite kožu sa mlakom vodom i obrišite se peškirom.
Upornost se svakakao isplati, redovni tretmani koji podrazumevaju masaže i upotrebu pakovanja daju trajne rezultate
Pakovanje od kofeina pokreće mehanizme za sagorevanje masti
Redovna masaža stomaka dugoročno donosi rezultat, ali ako u terapiju uključite i druge proverene metode do njega ćete doći i nešto ranije.  Naime, zelena kafa sadrži hlorogenu kiselinu, pa ako je pijete, smanjićete apsorpciju šećera i sprečiti rast nivoa glukoze u krvi, pa neće biti ni masnih naslaga. Njena lokalna upotreba doprinosi aktiviranju mehanizama za sagorevanje masti u koži, ali i uklanjanju tečnosti i toksina nakupljenih u telu.
 • Skuvajte šolju zelene kafe (na 2dl  kipuće vode ide kesica kafe) i ostavite je da se ohladi. U mlaku tečnost umočite lagane pamučne zavoje i njima zamotajte stomak. Držite ih 15 do 20 minuta, a zatim se istuširajte mlakom vodom.
Zelena kafa za mršavljenje je svakako odličan izbor.

Kako smanjiti obim stuka mirišljavim uljem od ženšena

Da bi masaža stomaka za skidanje sala postigla željeni rezultat, koristite mirišljavo ulje ženšena, jer se pokazalo veoma efikasnim za topljenje masnih naslaga. Ženšen je koristan sastojak, jer smanjuje obim struka i čini kožu elastičnom.
Pomešajte tri kašike ulja od makadamije sa 20 kapi tinkture od ženšena, pa dodajte tome pet kapi eteričnog ulja ruže (protiv strija) i po tri kapi ulja od limuna i nerolija (oslobađa od toksina). Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, kojom ćete potom izmasirati trbuh i bokove primenjujući tehniku „mešanja testa“.
Koristite delotvorno mirišljavo blato i glinu
Ova dva sastojka potpomažu topljenje sala i doprinose čišćenju tkiva. Glina propušta minerale i omogućava da blagotvorna svojstva esencijalnih ulja prodru u dubinu. Jednom nedeljno možete sebe „počastiti“ tretmanom na bazi gline i ulja. Masaža stomaka za skidanje sala radi se na sledeći način:
Pomešajte četiri kašike zelene gline s malo soka od jabuke, a zatim dodajte kašiku nevenovog ulja, dve kapi eteričnog ulja smreke, koje uklanja masne naslage, tri kapi eteričnog ulja narandže i tri kapi limunovog ulja. Treba da dobijete kremastu masu koja se lako razmazuje. Ali ne sme biti previše tečna (po potrebi, dodajte još soka od jabuke ili gline).
Razmazite ovo blato po stomaku i umotajte se u providnu kuhinjsku foliju. Isperite ga nakon 15 minuta.
Protiv zatvora i nadutosti koristite ulje majorana
lako nisu osnovni uzrok stvaranja masnih naslaga na stomaku, zatvor i nadutost mogu biti dodatna prepreka za ravan struk. Ako ste skloni ovim tegobama, preporučujemo vam eterično ulje majorana.
Ova esencija, koja se dobija iz sušene rascvetale biljke, blagotvorno deluje na digestivni trakt – tj. doprinosi njegovom opuštanju sprečavajući bolne grčeve, nadimanje i zatvor – ali i na nervni sistem.
Razblažite kap eteričnog ulja majorana s kašikom bademovog ulja, pa nežno masirajte stomak u smeru kazaljke na satu.
Masaža stomaka protiv zatvora omogućiće redovnu stolicu tj. svakodnevno pražnjenje creva.

Kako do ravnog stomaka pomoću aloje i mente

Kad počnete gubiti prve kilograme, važno je i da učvrstite vašu kožu,  kako se tkiva oslobođena masti ne bi opustila. Ovde vam u pomoć pristiže jedan izvanredan sastojak što hladi – pogađate u pitanju je aloja vera. Napravite osvežavajuć gel koji će reaktivirati cirkulaciju i podići tonus kože.
 • Pomešajte kašiku gela od aloje, čija svojstva vraćaju koži elastičnost, s kapljicom eteričnog ulja mente.
Masaža stomaka sa ovom blagotvornom mešavinom uspešno će eliminisati višak masnoća i pri tom će zategnuti vašu kožu..
Aktivni sastojci – alge, guarana i ananas
Kozmetička istraživanja svojstava biljaka koncentrisana su na aktivne sastojke, koji se pokazuju posebno efikasnim za topljenje masnih naslaga oko struka. Ako koristite kupovne prirodne kreme, potražite među sastojcima neke biljne ekstrakte koji su se pokazali kao efikasni lipolitici.
Tako je s guaranom – ona se često nalazi u kombinaciji s morskim algama, koje, budući da su bogate jodom, stimulišu topljenje masti. Masaža stomaka pomoću ova dva sastojka, donosi rezultat u puno kraćem vremenskom roku.
Kofein je  podjednako moćan sastojak za topljenje sala, kao i biljni ekstrakti ananasa, koji deluju tako što izbacuju nakupljene naslage masti.  Takođe se koriste ekstrakti gorke narandže, jer sadrže sinefrin, supstancu koja povećava termogenezu i ubrzava sagorevnje masnoća oko stuka.
Masaža stomaka za skidanje sala preporučljiva je svima koji su odlučili smršati, ali je uz nju potrebna dobra disciplina, kao i pažljivo osmišljen jelovnik.  Isprobajte i najefikasnije vežbe za zatezanje stomaka!Dramatizovanje – mehanizam koji vodi robovanju vlastitim osećanjima

Woman-being-mad-at-boyfriend
Dramatizovanje pretstavlja jedan od mehanizama koji pojedine osobe koriste za nošenje sa osećanjima. Dramatizovanje podrazumeva inteziviranje, udubljivanje i produbljivanje već postojećeg osećanja koje osoba doživljava.
Dramatizovanje, prenaglašavanje je sastavni deo glume. Svaki glumac se uživljava u osećanja i lik koji glumi, prenaglašava ekspresiju osećanja kako bi na taj način verno preneo publici poruke koje treba preneti i kako bi kod publike pobudio ista ta osećanja. To je umetnost.
Dramatizovanje koriste novinari kako bi naglasili značaj neke teme, kako bi kod čitalaca izazvali šok, iznenađenje ili jake emocije koje privlače pažnju na njihov tekst.
Šta se dešava kada osoba prenaglašava svoja osećanja i uživljava se u njih?
Osobe koje dramataziju svoja osećanja po pravilu pridaju osećanjima preveliki značaj, imaju ideju da je poželjno naglasati izražavanje osećanja i da je potrebno svako osećanje proživeti i doživeti u potpunosti.
Emocije su začin života ali kao i sa svakim začinom ni sa ovim ne treba preterivati. Zamislite kako biste se osećali kada bi svaki dan, jeli jako začinjenu hranu. Šta bi se dogodilo sa vašim sistemom za varenje i probavu? Ista stvar je i sa emocijama. Vašem telu i umu ne prija prevelika doza emocija, euforije i drame.
Osoba koja dramatizuje se uživljava u svoja osećanja i na taj način ih intezivira, što vodi visokoj pobuđenosti i uzbuđenju. Za neke, to je specifičan vid samo-stimulacije kojom nastoje da popune praznine koje osećaju u sebi.
Prenaglašavanje, preterano bavljenje i uživljavanje u vlastita osećanja je mehanizam koji osobu drži robom osećanja i čini njenu percepciju detinjastom. Kada je osoba u afektu i osećanja intenzivna osećanja njena moć rasuđivanja, kritičko mišljenje i sposobnost donošenja mudrih odluka je smanjena.
Ko je sklon dramatizovanju?
Dramatizovanju su sklone neke od osoba koje su sklone anksioznosti. Osoba koja je sklona anksioznosti kada doživljava anksioznost ona zaboravi na razliku između svog unutrašnjeg stanja i realnosti, ima tendenciju da se uživljava u strahove, razrađuje zastrašujuće misli, imaginacije i strašljiva očekivanja. Na taj način osoba se uživljava umesto da se distancira od anksioznosti, pojačava je i održava iako to svesno ne želi.
Šta je važnije drama ili unutrašnji mir?
Neke osobe su postale zavisne od drame. Oni prave dramu i tamo gde je nema, od svakog malog stresa prave sebi veliki stres koji ih dovodi do hiperpobuđenosti a kasnije i do iscrpljenosti. Mnogi to čine kada brinu, kada su besni ali i kada osećaju euforiju, zaljubljenost i slična osećanja. Da li je to korisno? Da li je to zdravo? Nije.
Ako sebe uvodite u stanja euforije nužno ćete se posle osećati deprimirano, iscrpljeno. Ko visoko leti nisko pada. Drama nije nešto što će vam pomoći da se bolje osećate.
Ono što vam treba je unutrašnji mir i harmonija. Prvi od koraka ka postizanju unutrašnjeg mira jeste promena stava prema drami i osećanjima uopšte. Drama je loša, detinjasta i smanjuje kvalitet vašeg života. Unutrašnji mir jer posledica prihvatanja osećanja onakvim kakva jesu, bez dramatizovanja, preuveličavanja i uživljavanja. Nemojte se identifikovati sa vašim osećanjima. Osećanja su samo naučene reakcije iz prošlosti. Većina njih pretstavljaju obazac reagovanja koji ste imali kada ste bili deca. Biti detinjast može biti simpatično ponekad, ali na duže staze to nije mudro ni zdravo.
Drama je odraz emocionalne nezrelosti. Emocionalno zrela osoba nije dramatična, ona je umerena, više dela nego što reaguje. Emocionalno zrela osoba oseća unutrašnji mir i retko reaguje burno.
Kako da prestanete da dramatizujete?
Kada konstatujete da osećate neko osećanje, prihvatite ga u potpunosti. Prihvatite osećaje u telu i misli koje se javljaju sa tim osećanje. Ali nemojte se uživljavati u misli koje prate to osećanje. Napravite distancu prema tom osećanju tako što ćete podsetiti sebe da je to samo osećanje, vaša subjektivna reakcija a ne odraz realnosti. Nemojte se opirati tom osećanju koliko kog da je intenzivno ili neprijatno.
Pustite da se osećanje javi, prostruji kroz vas i ode bez vašeg uplitanja, bez samoanaliziranja i uživljanjavanja. Ako imate potrebu da analizirate, učinite to kada osećanje prođe. Nemojte se poistovećivati sa osećanjem, osećanje je naučena reakcija a vi ste vi.
Ako želite da naučite tehnike koje će vam pomoći da se zaista oslobodite bilo kojih negativnih misli koje se javljaju automatski zajedno sa anksioznošću obratite pažnju na moj program za prevazilaženje opsesivnih misli koji možete naći u našoj prodavnici u glavnom meniju sajta. U tom programu naćićete sjajne, jednostavne i veoma praktične tehnike koje možete primenjivati svakodnevno kako biste naučili:
 1. da prihvatate osećanja umesto da se konstantno borite sa njima
 2. kako da pustite da iracionalne misli prođu bez da se uplićete u njih
 3. da prestanete da se poistovećujete sa svojim mislima i osećanjima
 4. konačno se distancirate od osećanja i povratite vaš prirodni osećaj samo-kontrole
Dr Vladimi Mišić
psiholog i psihoterapeut
http://www.vaspsiholog.com/
skype: vaspsiholog
email: onlinepsihoterapija@gmail.com