петак, 19. фебруар 2016.

Kako Mesec utiče na naše zdravlje: Pratite i poštujte njegove promene!

Bez obzira koliko odbijamo da poverujemo da mesečeve mene utiču na naše raspoloženje, to je istina. Ukoliko što pre počnemo da ih pratimo lakše ćemo naučiti kako da živimo u skladu sa njima


 Par i mesec Foto: shutterstock


Iako se Mesecu najčešće divimo kao ukrasu noćnog neba, taj verni Zemljin pratilac znatno je više od toga.
Posmatranjem njegovih mena opazićemo kako se uvek ponovo prividno rađa i raste, a zatim se postupno smanjuje i iščezava.

Upravo ta njegova osobina predstavlja sponu sa univerzalnim vremenskim zakonitostima prema kojima se odvija život na celome svetu.
Mogli bismo reći da nam Mesec na više nivoa doslovce služi kao suptilni vodič kroz život.
Drevne kulture pridavale su znatno više pažnje životu u skladu sa Mesečevim ciklusom. Naprimer, poznato je da su Vavilonci kao oznaku za nedelju, koristili sedmodnevno razdoblje koje odgovara trajanju jedne Mesečeve mene.


 
Iskustva o uticaju Mesečevih mena na rast i razvoj biljaka stolećima su se prenosila sa kolena na koleno, određujući najbolje vreme za poljoprivredne radove. Srećom, to zaboravljeno znanje polako se vraća u naš život.
Hronobiologija, kao mlada naučna disciplina koja proučava biološke ritmove, između ostalog pridaje značaj i uticaju Meseca. Čak i tvrdokoran naučni krug polako polaže oružje pred dokazima koji idu u prilog činjenici da to nebesko telo zaista vrši uticaj na naše psihičko i fizičko zdravlje.
S obzirom na činjenicu da ljudski organizam sadrži približno 70% vode, nije nelogično pretpostaviti da Zemljin satelit, osim što podiže i spušta mora i okeane, u našem telu takođe izaziva "plime i oseke".


 
 
Iako bismo na temelju pojačane razdražljivosti i napetosti, kao i brojnih drugih negativnih manifestacija poput ubistava i razbojništva, za koje je primećeno da se češće pojavljuju u vreme punog Meseca, mogli zaključiti da nam energija tog nebeskog tela više šteti nego koristi, ne brzajmo sa zaključcima. U vezi sa tim, izuzetno je važno upamtiti da Mesec pojačava osnovnu emociju. Ukoliko je osnovna misao ili emocija negativna, Mesec će je pojačati.
Srećom, vredi i obrnuto, i tom segmentu je tokom proteklog vremena dato veoma malo pažnje.
Kako mesečeve faze utiču na naš život
U razdoblju od mesec dana, Mesec prolazi kroz četiri osnovne faze ili mene - mladi mesec, prva četvrtina, pun mesec i zadnja četvrtina, pri čemu svaka Mesečeva mena traje 7 dana.



 
 
Mesečevu fazu je veoma lako prepoznati – dovoljno je upamtiti da u vreme rasta Mesec liči slovu D ("dobija" na masi) a u vreme opadanja, slovu G ("gubi" na masi). Razdoblje rasta Meseca može se uporediti sa laganim dubokim udisajem, a  razdoblje njegovog opadanja sa polaganim izdisajem.
Sledeći taj prirodni ritam udisaja i izdisaja, živećemo znatno zdravije, i sa znatno manje stresa, pa uveliko povećati nivo kvaliteta naših života.
Faze rasta Meseca (razdoblje od 14-15 dana od pojave mladog meseca, preko prve četvrtine do punog meseca), najbolje je iskoristiti za planiranje i početak svih projekata, takođe i za ostavljanje nezdravih navika te čišćenje organizma.


 
 
To je razdoblje kada se u skladu sa biološkim ritmom postupno punimo energijom, i sve šta u to vreme preduzmemo, imaće veće šanse za uspeh. Budući da se mlad Mesec usko vezuje uz početke i povećanje svesti, uz pomoć tablice Mesečevih mena ustanovite kada nastupa mlad mesec, i to je dan kada biste trebali započeti sa akcijom od koje u perspektivi očekujete pozitivan ishod.
Nasuprot tome, faze Mesečeva opadanja, od punog, preko zadnje četvrtine do mladog meseca, preporučuje se da se iskoriste za sporovođenje zamisli, miran i istrajan rad, te otpuštanje energije, odmor i meditaciju.
Takođe, to je faza u kojoj rane brže zaceljuju, pa će oporavak od bilo kakve psihičke ili fizičke bolesti ili ozlede, biti znatno kraći i uspešniji. Iz tog razloga, preporučuje se da se operativni zahvat obave upravo u vreme Mesečevog opadanja, naročito u nedelju zadnje četvrtine.
U baštovanstvu, vreme kada Mesečeva svetlost postupno jača – od mladog meseca, preko prve četvrtine do punog meseca, najbolje je iskoristiti za presađivanje, setvu biljaka koje rastu iznad zemlje, gnojenje i orezivanje voćaka.
Razdoblje kada Mesečeva svetlost postupno slabi – od punog meseca, preko zadnje četvrtine do mladog meseca, treba iskoristiti za sadnju gomoljastih biljki i biljki koje rastu ispod zemlje (poput šargarepe i krumpira), sadnju dvogodišnjih biljki i trajnica, te obrezivanje grmlja, uklanjane korova i puževa.


 
 
Mesečeva dijeta AKo želite da izgubite do 3 kilograma mesečno, isprobajte ovu dijetu. Reč je o postu u trajanju od 24 sata, počevši od sata Mesečeva ulaska u fazu punog ili mladog meseca.
Za to vreme potrebno je u organizam uneti 2-4 litre tečnosti (vode, nezaslađenog čaja ili prirodnih sokova). Ako patite od prevelikog viška kilograma, ova dijeta neće vam pomoći da ih se rešite, ali  sa njom se možete služiti kao pomoćnom metodom pri celokupnom i organizovanom pristupu programu mršavljenja. Nezavisno od mršavljenja, Mesečeva dijeta je preporučljiva za čišćenje organizma od brojnih štetnih materija unesenih u organizam, te pouzdano jača imunitet i sprečava pojavu mnogih bolesti.
Uopšteno, ako želite da smršate, u vreme rasta Meseca (od mladog do punog) izbegavajte kaloričnu hranu i jedite manje nego inače. Nasuprot tome, u razdoblju Mesečevog opadanja, možete se malo i opustiti, jer u to vreme hrana će se teže "primiti".

Izvor Stil

5 načina da upotrebite energiju punog Meseca

Energija punog Meseca može biti dobra za vas samo ako je pravilno koristite. Može vam povećati nivo pozitivne energije, a može i uzburkati vaša osećanja...



Pun Mesec sa sobom nosi ogromnu količinu energije i zato morate da budete u mirnom stanju. U suprotnom, to kod vas neće proizvesti pozitivan efekat.


Sve što se događa u vašem telu, umu i duhu biće tokom punog Meseca pojačano. Ukoliko ste se malo naljutili, naljutićete se više. Ukoliko ste srećni, bićete još srećniji. Ova energija je izuzetno jaka i zato treba znati usmeriti je na pravi put. Sledećih pet feng šui saveta (za dva dana pre i dva dana posle punog Meseca) će vam pomoći da pravilno iskoristite njegovu energiju.

1. Suzdržite se.
Nemojte ulaziti u prepirke, rasprave, svađe, nemojte se ljutiti. Pun Mesec je vreme kada treba da budete mirni, da pustite neke stvari. To je vreme kada - dišući duboko - treba da prođemo kroz poteškoće i oprostimo drugima koji greše.
Ukoliko ne možete a da ne raspravite nešto sa nekim, makar se potrudite da se to dogodi bar dva dana posle punog Meseca. Sve što se sada dogodi biće preuveličano. Zato se trudite da održavate balans i dobru energiju.

2. Mislite pozitivno.
Svakako treba misliti pozitivno, ali posebno tokom perioda kada je pun Mesec. Samo nemojte preterivati, jer tokom ovog perioda sve je preuveličano, pa se i vaše pozitivne misli mogu umnožiti do te mere da izgubite realističan pogled na sve oko sebe.
Samo pet minuta pozitivnih misli dnevno je sasvim dovoljno da "pregurate" dan. Na primer, možete se pismom zahvaliti univerzumu na svemu što imate. Možete da stanete pred ogledalo i pohvalite se. Možete prošetati i primetiti lepotu vašeg okruženja.

3. Maštajte.
Zamislite kako vam se ostvaruju svi snovi. Period punog Meseca je odličan za unapređivanje ove tehnike. Razmišljajte o svojim ciljevima i zapisujte ih sve na papir. Takođe, ovo je odlično vreme za kreiranje tabele želja.

Zalepite na tablu sve svoje želje. Potrudite se, neka bude vesela, šarena i slikovita. Sve vreme provedeno u maštarenju o ispunjenju ciljeva u ovom periodu će samo doprineti ispunjenu.

4. Meditirajte.
Možete meditirati sami ili u grupi. Pošto nas pun Mesec obasipa tolikom energijom, meditacija će vam biti od velike pomoći da ostanete mirni.

5. Pošaljite malo dobre energije onima kojima je potrebna.
Kada prođe najveći talas energije punog Meseca, pošaljite malo dobre energije, oproštaja i dobrote prijateljima, porodici, kolegama, pa i potpunim strancima. Pošaljite i nešto mirne energije na mesta koja pate, koja se gladna, koja su zahvaćena ratom. Potrudite se da energiju šaljete iz srca.
 
Milica Gudžulić
 

Meditacija punog Mjeseca

среда, 10. фебруар 2016.

Majonez od avokada



Avoneza ;)
...često kao zdravu alternativu majonezi nude onu napravljenu od avokada pa sam je napokon i ja probala napraviti! Avokado je pun zdravih masnoća, folne kiseline, vitamina B i E i kalija pa je njegova konzumacija preproučiva svima. Za par ćete minuta dobiti jednu ukusnu zelenu tvorevinu koja može zamijeniti majonezu u bogatim sendvičima, burgerima i slično bez problema! Povezuje ih masna struktura, ali je okus drugačiji, a možete ga mijenjati dodajući različite začine... Slijedi najjednostavnija i meni jako ukusna verzija.
Priprema
1.    1
Izdubite zreli avokado, dodajte sol, maslinovo ulje, ploškice luka, kajenski papar i sok limuna, te izmiksajte ručnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete sjajnu, svilenkastu strukturu. 
2.    2
Napomena:

*Preporuča se, kao i kod priprave majoneze od jaja, ulje lagano lijevati u smjesu dok se miksa, iako rezultat ne izostaje i ako ga dodate u 2-3 navrata.

*Avokado je iznimno zdrava namirnica konzumacija koje se preporuča svima. Ima višestruko blagotovorno djelovanje na naš organizam jer sadrži zdrave masnoće, vitamine b i e, folnu kiselinu, puno kalija, blagotvorno djeluje na upale, jetru, po nekim istraživanjima i na maligne stanice, zbog masnoća koje sadrži pridonosi i bržoj apsorpciji hranjivih tvari, vitamina i minerala iz drugih namirnica, ...

* Avokado ima blagi, ali opet specifičan okus (iako se često govori da nema okusa) koji se lako može modificirati različitim dodacima, ukoliko nekome ne odgovara :) .
3.    3
* Koristite u sendvičima, burgerima, s mesom, salatama, itd. Odlično paše s klasičnom krumpir salatom!


Sastojci
  • 1 zreli avokado
  • po želji maslinovo ulje
  • sol
  • kajenski papar
  • luk
  • limunov sok 
  •  
  • Izvor coolinarka 

петак, 05. фебруар 2016.

Ruža

lat. Rosa gallica, centifollia, damascena


Ruža Rosa gallica, centifollia, damascena
Ruža Rosa gallica, centifollia, damascena
Ruža Rosa gallica, centifollia, damascena


Ruža je porijeklom iz Azije i Afrike. Jedan od najvećih proizvođača prirodnog ružinog ulja i absoluta ruže (70% svjetskog eksporta) je Bugarska i njena dolina ruža pored grada Kazanlak. Tamo se kultivira čuvena Bugarska ruža ili Rosa Damascena, koju parfimeri vole za njen intenzivni miris sa voćnom, drvenkstom i čak nijansom duvana zavisno od sorte.
Francuska i njen južni dio Provence sa parfimerskom Mekkom u Grasse-u je takođe veliki proizvođač ružinog ulja. U Francuskoj kultivišu starinske sorte: francusku ružu (Rosa gallica), ružu sa stotinom latica (Rosa centifolia) i majsku ružu (rose de mai, koja je izvedena od dvije prethodne sorte). Osim Bugarske i Francuske ružino ulje proizvodi Iran, Tunis, Maroko, Turska i Njemačka.
Ružino ulje se dobija putem parne distilacije svježih ružinih latica. Ružino ulje je svjetlo-žute boje ponekad sa zelenkastom nijansom. Ulje posjeduje veoma intenzivni miris svježe ruže. 1 kg ružinog ulja distilišu od 3000 kg ružinih latica. Absolut ruže dobijaju putem hemijske ekstrakcije svježih ružinih latica. Absolut ruže je naranžasta, naranžasto-crvena ili naranžasto-maslinasta gusta tečnost, koja posjeduje veoma intenzivni bogati duboki miris ruže, topao, pomalo začinski sa manje ili više izraženom notom meda.

Perfumes and Colognes With Ruža

1.5077134986226
La Fille de Berlin Serge Lutens
1.5055096418733
Very Irresistible Givenchy Bulgarian Rose (Millesime) Givenchy
1.5038567493113
Tea Rose Perfumer`s Workshop
1.5022038567493
Eau de Cartier Goutte de Rose Cartier
1.501652892562
Atlas Mountain Rose The Body Shop
1.501652892562
Rosarium Shiseido
1.501652892562
Rouge Nocturne Terry de Gunzburg
1.5011019283747
Dior Passage No.4 Christian Dior
1.5011019283747
Rosa L`Erbolario
1.5011019283747
4 Reines L`Occitane en Provence
1.5011019283747
Rose of Dreams Oriflame
1.5011019283747
Highness Rose Montale
1.5011019283747
Red Roses Jo Malone
1.5011019283747
Roses and More Priscilla Presley
1.5005509641873
Le Secret de la Rose ID Parfums
1.5005509641873
Milrose Yves Rocher
1.5005509641873
Fleurs de Jontue Rose De Mai Revlon
1.5005509641873
Red Rose Al-Rehab
1.5005509641873
Les Fleurs: Rose Molinard
1.5005509641873
Nurture Bud Parfums
1.5005509641873
Harvest 2008: Very Irresistible Rosa Damascena Givenchy
1.5005509641873
L`Eau d`Issey Extract Edition Shiro Kuramata Issey Miyake
1.500160785124
Mogador Keiko Mecheri
1.5
Musk Mutasallik Arabian Oud
1.5
Winter Rose Yosh
1.5
Red Rose Alvarez Gomez
1.5
Rosenlust April Aromatics
1.5
Al Marwah Majid Muzaffar Iterji
1.5
Amjad Majid Muzaffar Iterji
1.5
A Day in Grasse Arts&Scents
1.5
Triple Rose Solstice Elixir Phoenix Botanicals
1.5
Rose Molinard
1.5
L`eau de Mumtaz-i Mahal Maison Nicolas de Barry
1.5
Zolotaya Roza Dilis Parfum
1.5
Bulgarian Rose Zara
1.5
Anfas Al Ward Al-Rehab
1.5
Sottile 1.61 Yosh
1.5
Aquatic Rose Estiara
1.5
Davidoff Cool Water Sea Rose Coral Reef Edition Davidoff
1.5
La Rose Jacqueminot Coty
1.5
Forever Peter Andre
1.5
Passion Mediterrannee Avec Amour Pascal Morabito
1.5
Majestic Rose The Merchant of Venice
1.5
Rose Secrète Il Profvmo
1.5
Maui Jacques Battini
1.5
Colonia Esperidea Torre of Tuscany
1.5
Patchouli & Rose Suhad Perfumes
1.5
Les Fleurs du Mal Black Phoenix Alchemy Lab
1.5
Zombi Black Phoenix Alchemy Lab
1.5
Mukhmal Suhad Perfumes
1.5
Rose Fruits & Passion
1.5
Love Suhad Perfumes
1.5
Ward Attar Asgharali
1.5
Rose Amouage
1.5
Rose Oud The Merchant of Venice
1.5
Floral Water Rosa Melvita
1.5
Rose Intense Seveline Nature
1.5
Sahara Rose Nicolai Bergmann
1.5
Taif Roses Montale
1.5
Carmen Electra LR
1.5
Tea Rose Perfume Oil The Body Shop
1.5
Dehan Oudh Mukhallath Gold Al Musbah
1.5
Amber Rose Al-Rehab
1.5
Rose & Reine L`Occitane en Provence
1.5
Ancian Rosa Durance en Provence
1.5
Make Me Happy Soft Cotton Canmake
1.5
Bulgarian Rose Al-Rehab
1.5
Cufflink Cindy C.
1.5
L`Eau d`Issey Ettore Sottsass Edition Issey Miyake
1.5
Rozovyi Novaya Zarya
1.5
Moroccan Rose Al-Rehab
1.5
Endurance Women Ted Baker
1.5
Rose Silk Shanghai Tang
1.5
Rose Elixir Precieux Christian Dior
1.5
Rose Oud The Body Shop
1.5
Istanbul Rose Al-Rehab
1.5
Elas Rock Party Jequiti
1.5
Noche de Rosas Adolfo Dominguez
1.5
Print Collection Stella 02 Stella McCartney
1.5
Summer Nights L`acqua Di Fiori
1.5
Jewelry of Heaven Velvet & Sweet Pea’s Purrfumery
1.5
Tea Rose Milton Lloyd
1.5
No 2 Prudence Paris
1.5
One Perfect Rose La Prairie
1.5
Sophia Coty
1.5
Sandal Rose Al-Rehab
1.5
Rose Asgharali
1.5
White Rose Natural Shiseido
1.5
Soliflor Line Rose Secrete Il Profvmo
1.5
Tokyo Rose Outremer
1.5
Le Rose Mazzolari
1.5
Rosa di Damascus I Profumi di Firenze
1.5
English Rose The Cotswold Perfumery
1.5
Rose Jasmin Adopt` by Reserve Naturelle
1.5
Ward Al-Manara Al-Makkeah Majid Muzaffar Iterji
1.5
1707 Noir M. Micallef
1.5
Watt Pink Cofinluxe
1.5
Sheer Rose Avon
1.5
Magnolia Purpurea I Profumi di Firenze
1.5
Evelyn`s Rose Evocative Perfumes
1.5
Florentia 24 I Profumi di Firenze
1.5
Pur Desir de Rose Yves Rocher
1.5
Rose Marks and Spencer
1.5
Rame 29 Omnia Profumo
1.5
Rose De Mai Frederic M
1.5
Pink Rose Nordic EDP Raunsborg
1.5
Savory Rose Saint Charles Shave
1.5
Rose Petals Henri Bendel
1.5
Damask Rose Harvey Prince
1.5
Christopher Joseph Christopher Joseph
1.5
Roxane Parfums et Senteurs du Pays Basque
1.5
A Capella Dear Rose
1.5
So...? Brit So...?
1.5
Rose & Neroli Accord Parfait
1.5
Arabian Rose DSH Perfumes
1.5
18K Al-Jazeera Perfumes
1.5
Aqua Floralis Rose Florascent
1.5
Rose Refan
1.5
Rosa Centifolia Refan
1.5
True Rose Woods of Windsor
1.5
Eau Rose Agnes B
1.5
Possibilities Ann Taylor
1.5
Rose Attar Aveda
1.5
Tea Rose and Sage Potter & Moore
1.5
Old Roses Cote Bastide
1.5
Rose Natural Scent Apivita
1.5
Arthes Essential Rose Damascus Jeanne Arthes
1.5
Pure Bliss Mary Kay
1.5
Tea/Rose CB I Hate Perfume
1.5
Rose de Grasse Jeanne Arthes
1.5
Al Taif Rasasi
1.5
King Of Rose Nabeel
1.5
Soft Rose Refan
1.5
Rose Absolue Annick Goutal
1.5
Rose 802 Providence Perfume Co.
1.5
Lucy's Kiss Black Phoenix Alchemy Lab
1.5
Cerise en Cocoa Rebel & Mercury
1.5
Ma Petite Rose Adopt` by Reserve Naturelle
1.5
Tea Rose Oil Tulip
1.5
Pure Oil Of Rose Carolina Herrera
1.5
Ask Khaltat
1.5
Harlot Black Phoenix Alchemy Lab
1.5
Rose C.O.Bigelow
1.5
Istanbul Roses Abdul Samad Al Qurashi
1.5
Bulgarian Rose Demeter Fragrance
1.5
Purple Orchid Botanical Perfume Esscentual Alchemy
1.5
Rose-Osmanthus Durance en Provence
1.5
Whip Black Phoenix Alchemy Lab
1.5
Bebe Breeze Eau de Nous
1.5
White Roses Angela Flanders


Izvor  punmiris.com